Hoe is jouw nabestaandenpensioen geregeld?
Je denkt er natuurlijk liever niet over na, je nabestaandenpensioen, maar wat zou er gebeuren met de financiën van je gezin als jij of je partner komt te overlijden? Is je gezin afhankelijk van de inkomsten die jij met je werk binnenkrijgt? Wil je zeker weten dat je kinderen kunnen studeren, ook als jij er onverhoopt niet meer bent?
Wil je nabestaanden verzekeren, dan is het slim om eens naar het nabestaandenpensioen te kijken. Met andere woorden, is het handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillende keuzes die je kunt maken bij het regelen van een nabestaandenpensioen.
De basis is de ANW, dit is een regeling voor iedere Nederlander.
Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl
Wel of geen overlijdensrisicoverzekering?
Er zijn verschillen in voorwaarden bij specialistische beroepen met bijzondere risico’s in relatie tot overlijdenskans. Hiervoor bestaan overlijdensrisicoverzekeringen die dit soort beroepen zeer goed verzekeren. Echter zijn er ook verzekeringen waarbij de aanvraag wel geaccepteerd wordt maar waarbij een beperkte of verlaagde uitkering gegeven wordt.
Of je wel of geen overlijdensrisicoverzekering nodig hebt hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je een partner met een uitstekend nabestaandenpensioen en heb je voldoende spaargeld? Dan kan het zo maar zijn dat je géén overlijdensrisicoverzekering nodig hebt.
Wil je het echt zeker weten? Neem dan contact met ons op.
We twijfelden of we een adviseur moesten inschakelen of direct met een pensioenuitvoerder aan de slag zouden gaan. Gelukkig kozen we voor het eerste. We kregen onafhankelijk advies en ontvingen via PensioenVizier offertes van pensioenuitvoerders. Zo konden we uiteindelijk de beste deal kiezen.
Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekerningen
Annuïtair dalend overlijdensrisicoverzekering
Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag per jaar met een vastgesteld percentage per jaar. Dit is een veel gekozen optie, omdat er op deze manier ook rekening kan worden gehouden met de constante inflatie. Zo weet je dus altijd zeker dat wat het nabestaandenpensioen bedrag is, en dat je nabestaanden ook echt voldoende krijgen om van rond te komen.
Lineair dalend overlijdensrisicoverzekering
Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag per jaar met hetzelfde bedrag. Op deze manier wordt er geen rekening gehouden met de eventuele inflatie en kan het dus voorkomen dat je nabestaandenpensioen later niet hoog genoeg is om rond te komen. Het is namelijk zo dat het leven ieder jaar weer duurder wordt.
Gelijkblijvend overlijdensrisicoverzekering
Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering zal het verzekerde bedrag ieder jaar hetzelfde zijn. Dit is in de meeste gevallen onhandig, omdat de behoefte van de nabestaanden per jaar veranderen. Het is dan ook zo dan een gelijkblijvende verzekering vaak te veel zou uitkeren naarmate de verzekerden ouder worden. In dit geval wordt er dan ook te veel premie betaald vergeleken met de behoeftes.
Roken heeft invloed op je nabestaandenpensioen
Voor de hoogte van de premie die je moet betalen is het van belang of je rookt of niet. Mensen die wel roken betalen voor hetzelfde verzekerde bedrag een hogere premie dan niet-rokers. Het verschil tussen de premie van een roker en niet-roker kan ruim tien procent zijn! Stoppen met roken tijdens de looptijd van je verzekering? Dit helpt voor je nabestaandenpensioen!
Indien je dit doet, wordt je na 24 maanden als niet-roker gezien. Als niet-roker en kan dus je premie naar beneden worden aangepast. Ook als je bent begonnen als niet-roker, maar tijdens de looptijd wel bent gaan roken is het verstandig om dit te melden. Je zal dan meer premie gaan betalen. Echter als je het niet aangeeft, kan het voorkomen dat de verzekering niet wordt uitgekeerd bij overlijden. Zo voorkom je het mislopen van het nabestaandenpensioen en kan jij je nabestaanden verzekeren.
Overstappen naar een andere ORV?
Natuurlijk kun je tussentijds overstappen naar een andere ORV, dit is alleen niet aan te raden. Vanwege de hogere leeftijd (vergeleken met de leeftijd bij het afsluiten van de eerste ORV) is de kans erg groot dat je meer premie gaat betalen voor hetzelfde bedrag. Het is dus zeker mogelijk om over te stappen naar een andere ORV, maar wij raden dit af.
Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek
Het is niet meer verplicht om bij jouw hypotheken ook een ORV af te sluiten. Verstandig is het vaak wel. Je bent in dit geval wel altijd vrij in je keuze waar je de ORV gaat afsluiten. Hierdoor kun je je nabestaanden verzekeren en kunnen zij ook hun hypotheek afbetalen.
Gevaarlijk beroep?
Er zijn verschillen in voorwaarden bij specialistische beroepen met bijzondere risico’s in relatie tot overlijdenskans. Hiervoor bestaan overlijdensrisicoverzekeringen die dit soort beroepen zeer goed verzekeren. Echter zijn er ook verzekeringen waarbij de aanvraag wel geaccepteerd wordt maar waarbij een beperkte of verlaagde uitkering gegeven wordt.
Bijzonder nabestaandenpensioen?
Heb je nog vragen over je nabestaanden verzekeren, een bijzonder nabestaandenpensioen of andere pensioen gerelateerde vragen? Neem gerust contact met ons op! Laat hieronder je gegevens achter of bel 088 9000 900. We staan graag voor je klaar.
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Naast verschillende levensfases, zijn ook de verschillende generaties een belangrijk aandachtspunt als het gaat om pensioencommunicatie. Wanneer iemand net van school komt en aan het begin van zijn carrière staat, wordt er nog niet of nauwelijks nagedacht over pensioen. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!