150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Help! Mijn pensioenleeftijd is 68 jaar…!

Hoe kan het nou dat mijn pensioenleefijd 68 jaar is terwijl mijn AOW eerder ingaat?

Hoe vul ik dit tekort dan aan?

De soep wordt niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend .

De pensioenleeftijd van 68 jaar is slechts een pensioenRICHTleeftijd.

Dat wil zeggen dat de pensioenfondsen deze leeftijd gebruiken om jouw pensioen te berekenen. Je kan jouw pensioen vervroegd in laten gaan. Dat is in de nieuwe pensioenwet (WTP artikel 18a) vastgelegd.

Een brief, mail of telefoontje naar het pensioenfonds zou dus voldoende moeten zijn om jouw pensioen naar voren te halen. Bijvoorbeeld om jouw pensioen in te laten gaan op jouw AOW datum.

Een gevolg van het eerder in laten gaan is dat de uitkering iets lager wordt. Bij pensioen uitstellen is het weer net andersom, dan krijg je iets meer pensioen.

Waarom 68 jaar?

Waarom hanteert het pensioenfonds dan de leeftijd van 68 jaar?

Dit doet het pensioenfonds omdat het in deze wet is vastgelegd:

In artikel II, onderdeel B, van het besluit van 21 december 2016 tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen (Staatsblad 2016-549 ) is aangegeven dat de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 zal worden verhoogd naar 68 jaar.1 jan 2020

Nieuwe pensioenwet WTP (30 mei 2023)

In de nieuwe pensioenwet komt de pensioenrechtleeftijd te vervallen. Je bouwt dan pensioen op in je eigen “pensioenpot”. Je bepaalt dan zelf wanneer deze tot uitkering komt.

Wanneer krijg ik AOW?

In onderstaande tabel zie je wanneer je AOW gaat ontvangen.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.