Bouw ik pensioen op als ZZP’er? Nee, er is in de regel geen sprake van pensioenopbouw. Voor ZZP’ers geldt namelijk dat ze geen verplicht pensioen opbouwen. Dat is uiteraard een gevolg van de keuze die je maakt als zelfstandige. Wel bestaat de kans dat je pensioen hebt opgebouwd bij een oude werkgever voordat je ZZP’er werd. Deze informatie is gemakkelijk te vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nlJe kunt inloggen met jouw DIGID.

ZZP’ers hebben, wel net als iedereen die in Nederland heeft gewoond in de 50 jaar voorafgaand aan de AOW gerechtigde leeftijd, recht op een AOW-uitkering. Wel geldt dat voor elk jaar dat je niet in Nederland woont of werkt, er 2% van het totale AOW-bedrag afgetrokken. Naast de AOW ben je dus zelf verantwoordelijk voor pensioenopbouw als ZZP’er, en dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd zoals, via een lijfrente, beleggingsrekening of banksparen.

Als ZZP’er bouw je geen pensioen bij een werkgever op. Dit moet je allemaal zelf regelen. Wanneer jij niks regelt, ontvang je alleen AOW en je oude pensioenen. Als ZZP’er wil jij graag genoeg inkomen voor later. Wil je meer informatie over AOW of pensioenopbouw als zelfstandige in het algemeen, neem dan contact op met een pensioenprofessional. Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Of vul je gegevens in op onze contactpagina. We geven je graag inzicht in jouw financiële situatie.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.