145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen opbouwen ZZP

Pensioen opbouwen ZZP’er, hoe moet dit? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Daar zijn verschillende methodes voor. Hieronder beschrijven we er een paar.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Waar val jij onder?

Wij bespreken hieronder vier methodes. Waar val jij onder?

  • Eerste methode ”de dromer”
  • Tweede methode ”de betweter”
  • Derde methode ”de doe het zelver”
  • Vierde methode ”de regisseur”

Pensioen opbouwen ZZP; ”de dromer”

“Na mij de zonsvloed”. Je doet helemaal niets. Dit zijn de dromers. Dit komen we (helaas) nog steeds tegen. Dit zijn de ondernemers die in een gesprek zeggen:

– ”Ik word niet ziek” – arbeidsongeschiktheidspensioen
– ”Dood ga ik niet” – nabestaandenpensioen
– ”Ik word niet oud” – ouderdomspensioen

Tja.., wat moet je dan als adviseur? Niet zoveel. Meestal drinken we de koffie op en wensen de beste man of vrouw veel succes en vooral veel plezier. Wij hopen van ganser harte dat ze na ons bezoek alsnog zaken gaan regelen. Bij een collega, online maakt niet uit… als ze het maar doen.

Wanneer jij niks doen als ZZP’er ontvang jij alleen een AOW uitkering. Benieuwd hoeveel die is? Klik dan hier.

Tweede methode ”de betweter”

Ik spaar! In het wilde weg. Hij of zij weet alles wel. Deze vorm komen wij ook nog (te) veel tegen. Ondernemers die een vast bedrag per maand sparen. Uit gewoonte. Er ligt geen enkele berekening aan ten grondslag. Gewoon €100 per maand dat is toch genoeg. Als ik arbeidsongeschikt wordt heb ik altijd dit spaarpotje. Bij overlijden en pensioen ook.

Arbeidsongeschiktheid
Vaak vergeten deze mensen hoeveel geld er nodig is bij arbeidsongeschiktheid. Stel je bent 48 jaar met een inkomen van €50.000 en je blijft 20 jaar arbeidsongeschikt. Dan heb je bij 80% van het inkomen nodig 20 x €40.000 is €800.000. Dat is best veel. De premie betaal je privé en is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Overlijden
Is er bij overlijden de helft van het inkomen nodig dus €25.000 dan is er tot pensioendatum (dus 20 jaar) €500.000 nodig. Dit hoeft niet veel te kosten. De premie voor een man van 48 jaar voor een lineair dalende risicoverzekering is €31,- (niet roker) per maand.

Geld voor later
Als er niks gebeurd, dus geen overlijden of arbeidsongeschiktheid, dan is er geld voor later. Maar is dit ook genoeg? Heb je wel rekening gehouden met:
– erfenissen
– alle pensioenen van je partner
– woonlasten / hypotheek
– waarde van je bedrijf enzovoort.

In onze scenario’s houden we rekening met alles, bovendien maken we per gebeurtenis een apart scenario. Zo weet je wat je kunt verwachten als je eerder stopt met werken. Of als je arbeidsongeschikt wordt of onverwachts komt te overlijden voor pensioendatum. Wees op alles voorbereid, bij opbouwen pensioen ZZP!

extra pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen ZZP; ”de doe het zelver”

Ik heb al een polis. Deze methode heet bij ons “de doe het zelver”. De ondernemer in kwestie doet en heeft van alles, maar niets sluit op elkaar aan. Polisje hier, polisje daar, kortom een map vol. Vaak weet de ondernemer niet wat hij/zij allemaal heeft. Het is verstandig om te inventariseren wat de wensen zijn en de map uit te pluizen.

Als we alles boven tafel hebben kunnen we adviseren hoe we verder gaan. Wat er opgezegd kan worden en wat er moet gebeuren om jouw wensen te realiseren. Pensioen opbouwen ZZP wordt zo op de beste manier geregeld!

Vierde methode “de regisseur”

Financiële planning is ook een manier… Vaak weten deze ondernemers heel goed wat ze willen en heel goed waar ze gewoon geen aandacht en tijd aan willen besteden. Deze ondernemers geven de opdracht aan PensioenVizier. Wij inventariseren dan uitgebreid wat deze ondernemers hebben en wat ze willen. We zetten alles op een rij in onze software ‘het financiële dashboard”.

Vervolgens maken we een plan waar de wensen en doelen behaald kunnen worden. De risico’s zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid dekken we als dat nodig is af. We ontwikkelen een beleggingsbeleid met jouw risicoprofiel in de hand. Zo nemen we de (beleggings-) risico’s die bij je passen en bereiken we jouw doelen, zoals genoeg pensioen en/of eerder stoppen met werken.

De essentie van financiële planning is, dat jouw belang centraal staat. Dus géén product verkoop, maar advies waar je wat aan hebt. Op fiscaal-, verzekeringstechnisch- en op vermogensbeheer terrein. Dat doen we ieder jaar weer om je op koers te houden.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.