Wanneer krijg ik pensioen?

Je krijgt pensioen als jij je AOW-leeftijd bereikt. AOW krijg je op een vastgestelde datum en kan niet vervroegd of verlaat worden. Wil jij weten welke datum dat is? Klik dan hier. Pensioen van de (voormalige) werkgever is wel flexibel, dit kun je eerder of later laten ingaan.

Nederland kent voor de pensioenopbouw het drie pijlermodel. Maar hoe werkt dit precies?

  1. De eerste pijler bestaat uit voorzieningen die de overheid regelt, de AOW.
  2. De tweede pijler bestaat uit voorzieningen die de werkgever regelt.
  3. De derde pijler is datgene dat je zelf kunt regelen.
Direct naar:
Neem contact op

AOW vanaf de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt

AOW ontvang je vanaf de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, hangt af van je geboortejaar. In onderstaande tabel staan de jaren met de bijbehorende AOW-leeftijden volgens het pensioenakkoord van 2019.

wanneer krijg ik pensioen

Dit kan betekenen dat de jongeren van nu pas na hun 70ste AOW ontvangen!

Wanneer de AOW en het samen met de werkgever opgebouwde pensioen niet genoeg is om de gewenste levensstijl voort te zetten, kan je er voor kiezen je pensioen zelf aan te vullen. Dit doe je door middel van sparen, beleggen of door een lijfrente af te sluiten.

Vervroegd pensioen, wanneer krijg ik dan pensioen?

Bij veel pensioenregelingen bestaat de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan dan de standaard pensioenleeftijd. Het vervroegd pensioen is echter niet zonder nadelen want je bouwt minder pensioen op aangezien je minder werkt. Daarnaast krijg je een lager pensioen, het wordt namelijk over een langere termijn uitgekeerd.

Wanneer je kiest om eerder te stoppen met werken is het handig om van te voren te bedenken hoe je het pensioengat  overbrugt. We spreken van een pensioengat wanneer je onvoldoende pensioen hebt opgebouwd om na het bereiken van de AOW-leeftijd je levensstandaard te handhaven. Om het pensioengat dat is ontstaan te dichten kun je er voor kiezen om vooraf te beginnen met sparen of door een lijfrenterekening af te sluiten.

De lijfrenterekening heeft voor- en nadelen

Hoe eerder je begint hoe lager het spaarbedrag. Aan een lijfrenterekening zitten vele voordelen. De gestorte gelden zijn ieder jaar aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dus stort je in een jaar € 6000,- dan kun je deze opgeven bij je inkomstenbelasting. Daarnaast kun je een lijfrente laten uitkeren na je AOW-gerechtigde leeftijd, in een duur van 5, 10 of 20 jaar. Je stortingen zijn overigens ook flexibel, wil je even niet storten dan kun je dit stop zetten. Uiteraard zijn er ook nadelen aan een lijfrenterekening. Het geld is niet tussentijds opneembaar. Het is wettelijk wel mogelijk, maar dan betaal je hoge belasting. Dit is zonde. Je kunt er niet oneindig in storten, hier zit wel een maximum aan. Je jaarruimte berekenen wij voor je. Lees meer over de lijfrenterekening.

Senioren op vakantie. pensioen

Later met pensioen

Naast het naar voren halen van je pensioen bestaat er ook zoiets als je pensioendatum uitstellen. Je pensioen groeit op deze manier aanzienlijk. Je bouwt immers meer pensioen op en over een kortere periode uitgekeerd. In de regel levert elk jaar uitstel van je pensioen 9 a 10% per jaar op.

Ook kun je in aanmerking komen voor de zogenaamde doorwerkbonus. Let wel op: het is een misvatting, dat je totale pensioen, inclusief je AOW, van de fiscus nooit hoger mag zijn dan 100% van je salaris. Anders gezegd, je mag gewoon meer verdienen. Wanneer je 70 wordt moet het pensioen ingaan. Werk je toch langer door dan heeft dit geen positief effect op je uitkering. Er kunnen zelfs problemen met de belastingdienst ontstaan.

Bereken jouw AOW leeftijd

Je gaat met deeltijdpensioen

Je blijft bijvoorbeeld 60% werken en vult dan de overige 40% aan vanuit je pensioen. Op deze manier krijg je meer tijd voor andere dingen. Tijdens je deeltijdpensioen gaat je salaris omlaag, je werkt immers minder dan voorheen.

Om de financiële consequenties te dragen laat je over de dagen die je niet werkt alvast pensioen uitkeren. Op deze manier valt het inkomensverlies mee. De dagen die je nog werkt bouw je nog gewoon pensioen op. Hierdoor vallen de gevolgen voor je aankomende fulltime pensioen ook mee.

Lijkt het je wel wat om in deeltijd te gaan werken, onthoud dan wel dat dit moet worden beslist in overleg met je werkgever. Alleen wanneer deze een goede reden heeft mag hij jouw deeltijdverzoek weigeren. Het kan dan gaan om problemen in het rooster, of wanneer niemand de werkzaamheden kan overnemen.

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en ik ben mede-eigenaar van PensioenVizier. Sinds 2009 ben ik lekker bezig met pensioenen (vanuit Sneek). Vanaf 2015 ondersteun ik met veel plezier werkgevers over de aan te bieden pensioenregeling voor de medewerkers. Daarnaast informeer ik medewerkers over de pensioenregeling en alle mogelijkheden daarin.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.