Beleggen en behalen van financiële doelen
We kunnen tegenwoordig niet meer om beleggen heen, het is voor velen een noodzaak geworden. Hiervoor zijn verschillende redenen te geven. Door de lage spaarrente en de inflatie is het moeilijker om je financiële doelen te behalen. Er is gewoonweg niet genoeg vermogensopbouw om een buffer op te bouwen. Daar komt nog bij dat de pensioenregelingen ook minder toereikend worden, waardoor je zelf bij moet sparen.
Wanneer je dan gaat beleggen, wil je natuurlijk wel een zo hoog mogelijk rendement met zo min mogelijk risico. Hieronder delen we zes tips die je op weg kunnen helpen.
Direct naar
- Maak een plan en hou je daaraan
- Ga voor de lange termijn
- Spreiding is belangrijk
- Ga niet timen
- Doe aan periodieke stortingen
- Emoties horen niet bij beleggen
- Contact
1. Maak een plan en hou je daaraan
Wanneer je gaat beleggen, is het belangrijk dat je niet ‘zomaar’ wat doet. Het gaat ten slotte om veel geld. Om jouw toekomst. Beleggen is geen doel op zich, het is een middel om jouw doel te bereiken. Het is dan ook belangrijk om eerst te zorgen voor financiële rust. Je zorgt dat er altijd voldoende middelen zijn om onvoorziene uitgaven op de korte termijn te bekostigen. Beleggen doe je voor de lange termijn. Een financiële planning laat zien wat jij ‘later’ wilt en nodig hebt en op basis daarvan kun je jouw beleggingsportefeuille gaan inrichten. Zo loop je niet teveel risico en blijven je verwachtingen realistisch. Wij maken graag samen met jou een plan voor een financieel onbezorgde toekomst.
2. Ga voor de lange termijn
Voortbordurend op wat we hierboven al schreven; beleggen doe je voor de lange termijn. Op social media lijkt een nieuwe trend te zijn ontstaan. Finfluencers (financiele influencers) die je ervan overtuigen dat je gemiddeld wel 10%-30% rendement per jaar kunt behalen. Dit geeft nieuwe beleggers een heel onrealistisch beeld en te hoge verwachtingen. Bovendien spoort het mensen aan om op zoek te gaan naar zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk rendement. Maar tegen welk risico gebeurt dit? Wij geloven niet in deze constructies. Hiermee overschatten mensen het rendement op de korte termijn en tegelijk onderschatten ze het rendement op de lange termijn door de groei van de bedrijven waarin ze investeren. Waar ga jij voor?
3. Spreiding is belangrijk bij beleggen
Dan nog even over die bedrijven waarin je investeert… Voor welke bedrijven kies je dan? Veel mensen zijn geneigd om te beleggen in aandelen van Nederlandse bedrijven die ze kennen, bijvoorbeeld Heineken of Philips. Steeds vaker kiezen mensen echter ook voor bekende bedrijven over de grens, zoals Tesla of Netflix. Logisch misschien? Maar ook erg risicovol! Het is niet verstandig om te beleggen in één enkel bedrijf. Er hoeft maar iets te gebeuren (bijvoorbeeld wanneer een bedrijf slecht in het nieuws komt) en de beurs keldert. Wanneer je al je vermogen in zo’n bedrijf hebt geïnvesteerd, ondervind je direct de gevolgen van zo’n daling. Heb je echter je vermogen meer verspreid over meerdere bedrijven, dan merk je hier niet zoveel van. Ons advies is dan ook om te beleggen in honderden verschillende bedrijven, verspreid over de wereld. Dit verlaagt je risico aanzienlijk, terwijl je rendement behouden blijft.
4. Ga niet timen
Je kent ze wel; van die goeroes die op basis van analyses voorspellingen doen over de koersontwikkelingen. Het is natuurlijk erg verleidelijk om hierin mee te gaan. Op precies het goede moment in- en uitstappen en je rendement enorm zien stijgen! Maar… geloof je dit echt? Geloof je dat er mensen zijn die met zekerheid kunnen zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren? Het blijven verwachtingen. Aannames. Het is dus niet verstandig om je hierdoor te laten verleiden. Onderzoek toont aan dat mensen minder rendement behalen wanneer zij handelen op basis van voorspellingen. Je moet namelijk twee keer exact weten te timen. Eerst wanneer je de aandelen op precies het goede moment verkoopt, omdat je een daling verwacht. Vervolgens wanneer je weer aandelen moet bijkopen, omdat je een stijging verwacht. Kortom; timen en dus handelen op basis van verwachtingen, is erg onverstandig.
Marcel is een zeer kundige en prettige sparingpartner die meedenkt en inzage geeft in vermogensbeheer en ontwikkeling, en duidelijkheid creëert rond keuzemogelijkheden voor de toekomst
5. Doe aan periodieke stortingen
Jouw eigen gevoel bij het beleggen speelt een grote rol bij het rendement dat je uiteindelijk behaalt. Klinkt vreemd he? Het zit zo; wanneer je jouw vermogen ziet groeien, heb je eerder de neiging om achterover te leunen en de beleggingen hun werk te laten doen. Met andere woorden; je gaat dan niet steeds uit ontevredenheid verkopen en aankopen om je portefeuille aan te passen. Ga je periodieke stortingen doen, bijvoorbeeld elke maand, dan groeit jouw vermogen. Je ziet een stijgende lijn. Dit geeft rust en een goed gevoel, waardoor je minder overhaaste beslissingen neemt. Je hebt je portefeuille immers met een reden samengesteld.
6. Emoties horen niet bij beleggen
Terugkomend op die emoties; schakel ze bij het beleggen uit! Wees niet blij met een winstpositie en wees niet verdrietig als je in de min staat. De beste belegger belegt zonder emotie. Realiseer je dat je winst of verlies er pas werkelijk is als je uit de belegging stapt.
Ga voor beter beleggen!
Wil je profiteren van deze tips? Plan een gesprek met ons via info@pensioenvizier.nl of 088-9000 900 of kijk op www.pensioenvizier.nl. Wij zijn ervan overtuigd dat beleggen belangrijk is en altijd goed onderbouwd moet gebeuren. We helpen je graag naar een goede beleggingservaring.