Kennisbankartikel:

Risico en Rendement

Kennisbank » Risico en Rendement

Risico en Rendement

Hoe ontwikkelt het belegde geld zich? En tegen welke risico’s krijg ik welk rendement? En wat betekent dit dan? Moet je juist binnen of juist buiten de BV gaan beleggen…. en waarom dan? Ga je wellicht vastgoed aankopen, daar zit toch geen risico aan? In dit artikel leggen wij je er alles over uit.

Wij begrijpen dat het je al snel duizelt wanneer er over beleggen gesproken wordt, daarom zetten wij graag voor jou een aantal scenario´s op een rij. Stel dat je € 10.000,- inlegt over een periode van tien jaar, wat gebeurt hier dan mee? Wij hebben achtereenvolgens voor jou een pessimistisch scenario, een standaard scenario en tot slot een optimistisch scenario geschetst.

Neem hier contact met ons op!

De fondsen zijn gerangschikt van een klein risico naar een groot risico. Hierbij betekent zeer defensief een laag risico en zeer offensief een hoog risico. Voor een uitgebreide uitleg over risico’s kun je dit artikel eens lezen.

Zeer defensief; lage risico en rendement

 • Optimistisch: € 13.370,-
 • Standaard: € 12.241,-
 • Pessimistisch: € 11.514,-

 

Je ziet dat het vermogen niet of nauwelijks fluctueert. Het nadeel hiervan is dat het rendement over tien jaar redelijk klein is, het voordeel is dat er een laag risico wordt gelopen. Maar het is nog altijd meer dan geld op een spaarrekening. Vergeet niet dat er momenteel historisch lage spaarrentes zijn!

Defensief

 • Optimistisch: € 16.456,-
 • Standaard: € 13.655,-
 • Pessimistisch: € 11.390,-

 

De reikwijdte van het vermogen is groter, het risico daarom dus ook.

Matig defensief

 • Optimistisch: € 21.105,-
 • Standaard: € 14.990,-
 • Pessimistisch: € 10.613,-

 

Het risico dat je hier loopt wordt een klein beetje hoger, het te behalen rendement wordt alleen ook aantrekkelijker.

Matig offensief

 • Optimistisch: € 26.672,-
 • Standaard: € 16.121,-
 • Pessimistisch:  € 9.494,-

 

In dit fonds wordt het risico aanmerkelijk hoger. Het kan zijn dat het ingelegde geld na een jaar bijvoorbeeld € 9000,- is en na twee jaar bijvoorbeeld 12.000. Met andere woorden: jouw vermogen krimpt en groeit met grotere pieken en dalen. Kun je hier wel tegen? Onderschat niet de emoties zoals hebzucht en angst in het beleggingsspel!

Offensief

 • Optimistisch: € 33.070,-
 • Standaard: € 16.931,-
 • Pessimistisch: € 8.083,-

 

Dit is een agressieve vorm van beleggen. Deze manier van beleggen kan risicovol zijn. Je hebt de kans dat je veel geld verliest, maar ook dat je veel geld wint.

Zeer offensief; hoog risico en rendement

 • Optimistisch: € 41.024,-
 • Standaard: € 17.455,-
 • Pessimistisch: € 6.607,-

 

Dit is een extreme vorm van beleggen. Er wordt hier risicovol belegd in aandelen die heftig fluctueren. Je kunt deze tien jaar alleen overbruggen als je tegen de schommelingen opgewassen bent. Als je bijvoorbeeld slapeloze nachten hebt doordat het geld zo schommelt kun je beter een defensief fonds overwegen.

Meer weten?

Wij van PensioenVizier vragen je eerst altijd welk risico je lopen wilt en zoeken daar een passend rendement bij. Het is zo dat rendementen gouden bergen beloven, de risico’s kunnen alleen zeer hoog zijn. Wanneer je graag zelf een aantal rekensommen uit wilt voeren kun je de rendementscalculator gebruiken. Je kunt ook contact met ons opnemen. Wij maken graag voor jou een risicoprofiel aan, welke aangeeft bij welk type fonds jij je het meest comfortabel voelt.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.