Er zijn veel manieren die naar Rome leiden. Je kan pensioen opbouwen in een polis, een lijfrenterekening, beleggingsrekening, maar ook goud of vastgoed zijn goede opties. Wij zijn onafhankelijk en kijken met een koele, objectieve blik naar wat bij jou past. Bij het eerste gesprek inventariseren we alles van waarde, het eigen bedrijf, erfenissen alles. Als uit het gesprek blijkt dat jij niet genoeg pensioen hebt om jouw levenstandaard te behouden is het verstandig om dit aan te vullen. Er zijn veel verschillende manieren om pensioen op te bouwen als ondernemer. De ene optie is misschien iets aantrekkelijker dan de andere, maar alles wat je spaart voor later is goed! Om je een voorbeeld te geven van de verschillende opties hebben wij hieronder een aantal opties verder voor je uitgewerkt!

1. Pensioen opbouwen met lijfrente
Een lijfrente, een gunstige en veelvoorkomende manier van pensioen opbouwen voor ondernemers! Wanneer je spaart in een lijfrente, spaar je voor later. Door een maandelijkse inleg spaar je vermogen. Met dit vermogen kun jij basispensioen (AOW) aanvullen. Een lijfrente keert minimaal 5 jaar uit, na jouw AOW-datum.

Het voordeel van sparen in een lijfrente is dat de inleg kan worden afgetrokken van de inkomensbelasting. Daarnaast hoeft er ook geen vermogensbelasting worden betaald. Het is niet zo dat je hier helemaal geen belasting over hoeft te betalen, maar op het moment van uitkeren betaal je alsnog inkomstenbelasting. Gelukkig is dit in vele gevallen veel minder dan dat je op dit moment zal betalen, doordat je simpelweg minder verdient na AOW-datum. Door dit fiscaal gunstige kenmerk is het één van de meest gekozen opties van ondernemers om te sparen voor later.

2. Ondernemingsvermogen opbouwen
Ook behoort sparen in de onderneming bij pensioen opbouwen voor ondernemers. Wanneer je spaart in de onderneming spaar je op je zakelijke spaarrekening. Het geld dat je spaart wordt gezien als ondernemingsvermogen. Dit betekent dat de rente of rendement wordt gezien als onderdeel van je winst. Uiteindelijk betaal je minder vermogensbelasting dan wanneer je spaart op een privé spaarrekening. Wat voordeliger is… in de BV of in privé rekenen we graag voor je uit.

3. Banksparen voor pensioen
Zelf geld opzij leggen behoort ook tot één van de mogelijkheden om pensioen op te bouwen als ondernemer. Sparen in privé betekent eigenlijk gewoon dat je zelf geld opzij legt. Je hebt als ondernemer zelf de vrijheid wanneer je spaart en hoeveel je spaart. Als je privé spaart, valt dat onder (vermogensrendementsheffing) vermogensbelasting box 3. Dit betekent dat je vermogensrendementsheffing moet betalen. Het rendement is nu afhankelijk van de hoogte van je totale vermogen.

Des te eerder je begint om pensioen op te bouwen als ondernemer des te beter. We helpen je hier graag mee! Ben je door het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar onze dienstverlening? We geven je graag inzicht in jouw financiële situatie neem nu contact op!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.