145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioenproblemen

Ben jij bezig met jouw pensioen? Niet bezig zijn met pensioen betekent vaak dat je “later” onvoldoende geld hebt om jouw levensstijl te behouden. Uit onderzoek van Netspar is gebleken dat zelfstandig ondernemers veel te weinig sparen voor hun pensioen. Verder hebben ze vaak een laag bedrijfsvermogen en zijn ze kwetsbaar op de huizenmarkt. Met dit in het achterhoofd blijken zij hun pensioenverwachtingen niet waar te maken. In dit artikel lees je meer over pensioenproblemen en de oplossingen. Veel ondernemers hebben dus een pensioenprobleem. Hoeveel pensioen heb jij eigenlijk?

Wat is Netspar?

Netspar is een netwerkorganisatie. Er zijn ruim 200 partners zoals universiteiten, verzekeraars, pensioenfondsen en sociale partners (werkgevers en werknemers).

Netspar draagt bij aan de voortdurende verbetering van de mogelijkheden voor financiering van de ‘oude dag’ in Nederland. Dat doen ze door netwerkontwikkeling, initiëren en uitvoeren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s en een programma van kennisoverdracht.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Wensen van de ondernemer

Gaat het om de hoogte van het pensioen en de gewenste pensioendatum dan willen zelfstandig ondernemers hetzelfde als mensen in loondienst. Echter het beeld van de ondernemer die terug kan vallen op zijn opgebouwde bedrijfskapitaal, blijkt maar voor een zeer beperkte groep mensen te kloppen. Hier is dus sprake van een pensioenprobleem.

Pensioenprobleem 1 – restschuld eigen woning

Het onderzoek van Netspar wijst uit dat er een forse restschuld van de eigen woning is bij de ondernemers. De grootste groep zelfstandigen in Nederland bestaat uit ZZP’ers met een gering bedrijfsvermogen en beperkte pensioenopbouw in de tweede pijler. Tegelijkertijd blijkt dat wanneer zelfstandigen een hypotheek hebben, deze veel hoger is dan die van werknemers in loondienst. Huishoudens van ondernemers met een schuldenlast hebben dus duurdere huizen gekocht en daardoor een hogere schuld opgebouwd. Dat maakt hen extra kwetsbaar.

Eerder onderzoek wees al uit dat de resthypotheek aan het einde van de looptijd vaak aanzienlijk is bij zelfstandigen. Afhankelijk van de opties die de banken bieden om de restschuld te prolongeren kunnen de hypotheekkosten voor zelfstandigen zeer hoog oplopen.

Pensioenprobleem 2 – ondernemers sparen te weinig

Een tweede pensioenprobleem is dat slechts een derde van de ondernemers spaart voor later. Samen met pensioenprobleem 1 hebben ondernemers dus een stuk minder kans om hun pensioenambities waar te maken. Ondernemers schuiven het pensioenprobleem voor zich uit en de politiek denkt er over na om in te grijpen.

Pensioenprobleem

Pensioen verplicht voor ondernemers?

Netspar adviseert om de “keuzestructuur voor pensioenvoorbereiding” te herzien. Dit kan door bijvoorbeeld een “opt-in” status van de huidige pensioenregelingen voor ondernemers te wijzigen in een “opt-out” variant. Dit betekent dat elke zelfstandige automatisch deelneemt aan de pensioenregeling tenzij de ondernemer zelf uit deze pensioenregeling wil stappen. Opties als algemene verplichtstelling, of langer doorwerken, kunnen op meer weerstand rekenen.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Pensioenoplossingen

Als ondernemer is het zaak om vroeg aan de slag te gaan met je pensioen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen! Begin vooral niet in het wilde weg te sparen. Kijk eerst eens hoeveel je wilt hebben op je pensioendatum. Bekijk dan of je een pensioenprobleem hebt.  Dat is helemaal niet moeilijk. Kijk naar je uitgaven per maand nu en houd dit als leidraad aan. Je weet nu hoeveel netto euro’s je per jaar wilt. Vervolgens kijk je hoeveel pensioen je hebt. Dit kun je zien op www.mijnpensioenoverzicht. Zijn de netto euro’s voldoende met wat je wilt? Dan hoef je niets te doen. Helaas blijkt dat bij veel ondernemers het verschil tussen de wens en datgene wat ze hebben groot is. Dan is het ondernemen van actie geen overbodige luxe.

Wij hebben de oplossing!

Des te eerder je begint om het pensioenprobleem te tackelen des te makkelijker is het op te lossen. We helpen je hier graag mee! Ben je door het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar onze dienstverlening? Wij geven je inzicht geven in je financiële situatie, waardoor er weer uitzicht komt! Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We geven je graag inzicht in jouw financiële situatie.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is? Wij helpen je graag met je financiële planning en lossen jouw pensioenprobleem graag op! Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of klik op de link om naar onze contactpagina te gaan.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.