Kennisbankartikel:

Een collectieve pensioenregeling voor jouw werknemers!

Kennisbank » Een collectieve pensioenregeling voor jouw werknemers!

Een collectieve pensioenregeling

In Nederland bouwt bijna iedereen in loondienst, pensioen op via een werkgever. Is dat bij jou nog niet zo, of komt jullie regeling binnenkort te vervallen, dan is het volgende interessant. Een collectieve pensioenregeling is bedoeld als aanvulling op het pensioen van de overheid, de AOW. De AOW en het pensioen via de werkgever moeten voldoende inkomen geven als de werknemer met pensioen gaat. Bovendien is overlijden en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (vrijwel) automatisch meeverzekerd.

Omdat vrijwel alle bedrijven pensioen aanbieden is het uit concurrentie overwegingen vaak niet gewenst om hier een uitzondering op te maken. Bovendien zal bij goede communicatie, pensioen gezien worden als een mooie arbeidsvoorwaarde. “Goede communicatie” zijn hierbij de sleutelwoorden. Maar wat houdt een goede communicatie in? Denk hierbij aan: individuele intake gesprekken en een jaarlijkse sessie met het personeel over hun regeling. Een belangrijk voordeel is dat een collectieve pensioenregeling goedkoper is. Het beheer kost minder en de uitvoering is makkelijker dan wanneer iedereen een individueel pensioen moet regelen.

Geen maatwerk?

Alle premies die deelnemers betalen gaan in één pot. Zo kunnen wij een groter bedrag laten beleggen door experts. Deze belegging worden gespreid. Dit betekent verschillende regio’s en branches. Het risico van beleggen is daarmee kleiner dan wanneer iemand voor zichzelf belegt.

zeven pensioenmogelijkheden

Iedere werknemer neemt deel.

Er zijn geen uitzonderingen. Bij een middelloon regeling betaalt iedere deelnemer hetzelfde premiepercentage. Bij beschikbare premieregelingen betalen werknemers een vast percentage per leeftijdsschort. Bijvoorbeeld 20-25 jarigen betalen 4% en 26-30 jarigen betalen 5%.

Iedereen doet verplicht mee.

Afstandsverklaringen werken niet. In dit artikel over afstandsverklaringen leggen wij uit dat een afstandsverklaring onzin is. Iedereen dient namelijk aangemeld te worden voor de pensioenregeling. Het bedrijf dat zijn werknemers niet aanmeldt, loopt een groot risico! Een collectieve pensioenregeling is hier een goed voorbeeld van. Ook tijdens langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid is er financieel iets voor jouw medewerkers geregeld. Voor nabestaandenpensioen en premievrijstelling is er geen keuring nodig. De wet medische keuring is niet van toepassing bij een collectieve pensioenregeling. Bij een verzekerd pensioen (niet cao gebonden) kiest de werkgever zijn pensioen. Vorm, hoogte en voorwaarden bepaalt de werkgever. Zijn er meer dan 50 personeelsleden dan beslist de OR mee. Ook de bijdrage van de werkgever bepaalt de werkgever zelf.

Collectieve pensioenregeling is voor iedereen

Het is een collectieve pensioenregeling. Dat wil zeggen dat er één regeling voor iedereen is. Ter vergelijking; niet iedereen past dezelfde maat schoenen… Sommige mensen zit ze als gegoten maar bij een hoop mensen is de maat te groot of te klein. Geen maatwerk dus. Als er eenmaal een collectieve pensioenregeling is, dan is het erg moeilijk deze te eindigen. Iedereen doet verplicht mee. Op papier, horen collectieve pensioenregelingen mee te stijgen met de inflatie. Op dat streven is de premie in elk geval altijd gebaseerd geweest. Tot een paar jaar geleden was dat ook volstrekt normaal. In je eentje een meestijgend pensioen afsluiten is peperduur. Al jouw medewerkers kunnen hier klikken om een overzicht van hun pensioen te bekijken!

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.