Kan ik als ondernemer eerder met pensioen?

Wanneer je eerder wilt stoppen met werken dient er geld aanwezig te zijn om de tussenliggende periode tussen het stoppen met werken en de AOW-gerechtigde leeftijd te overbruggen. Vergis je niet, want in de periode voorafgaand aan de AOW geldt nog steeds het “hogere” belastingtarief, terwijl de AOW nog niet uitkeert. Dit betekent dat, wanneer je besluit eerder te stoppen met werken, er geen inkomen is, tenzij er voldoende vermogen aanwezig is. De periode zonder inkomen wanneer je eerder stopt met werken kun je overbruggen door middel van een financieel product. Een box 3 vrij vermogen beleggingsrekening is een van de producten, waarmee je deze periode kunt overbruggen.

Pensioentekort

Het kan ook zijn dat je een pensioentekort hebt wanneer je eerder wilt stoppen met werken. Een pensioentekort ontstaat pas wanneer je merkt dat je in de toekomst meer pensioen wilt hebben dan je momenteel hebt! Naar ons idee gaat pensioen over een “levensstandaard”. De levensstandaard bereken je als volgt: kijk hoeveel er netto binnenkomt. Dus jouw inkomen als ondernemer plus het inkomen van je partner. Samen zorgt dat voor een netto besteedbaar inkomen per maand. Trek daar je maandelijkse spaarstorting van af. Je hebt dan je levensstandaard te pakken. Deze levenstandaard wil je kunnen behouden wanneer je eerder stopt met werken. Wanneer de levenstandaard duidelijk is ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. Hier staat wat je netto per maand kunt verwachten aan inkomsten na pensioendatum. Is er een groot verschil tussen de eerste berekening en de uitkomst van de tweede berekening? Dan zul je dit inkomen moeten gaan compenseren eerder met pensioen is dan niet verstandig. 

Des te eerder je begint met het regelen van jouw pensioenzaken des te meer er mogelijk is. We helpen je hier graag mee! Ben je door het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar onze dienstverlening? Wij geven je inzicht geven in je financiële situatie, waardoor je erachter komt of jij eerder met pensioen kunt! Neem contact op! We geven je graag inzicht in jouw financiële situatie.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.