Komt mijn pensioen in gevaar bij een scheiding? Dat ligt er aan. Met name de voorwaarden waaronder je getrouwd bent spelen hierin de hoofdrol.

Je hebben besloten om te scheiden en hebben een eigen bedrijf. Er is een grote kans dat jullie het pensioen in eigen beheer hebben en dit willen verdelen. Toch zijn er nog wel wat fiscale haken en ogen aan het verdelen van de waarde van de onderneming en de pensioenen.

Komt mijn Pensioen in eigen beheer in gevaar bij scheiding?

Niet alle pensioenen zijn bij een pensioenfonds of een verzekeraar ondergebracht. Als één van jullie ondernemer is, heb je mogelijk jouw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Het uitbetalen van dit pensioendeel kan lastig zijn als er niet voldoende geld beschikbaar is op de rekening van de onderneming. De rechter zal in het algemeen dwingen om de koopsom af te storten (bij een verzekeraar), tenzij dit het faillissement van de onderneming betekent. Deze koopsom is gebaseerd op de helft van de pensioentoezegging, dus niet de helft van de balanspost! Vaak komt de helft van de pensioentoezegging veel hoger uit.

Fiscus en eigen onderneming, Er zijn ook nogal wat fiscale haken en ogen m.b.t pensioen en scheiden bij het verdelen van de waarde van de onderneming en het verdelen van een pensioen in eigen beheer. Hoe één en ander voor je uitpakt, is helemaal afhankelijk van jouw omstandigheden. Jouw pensioen als ondernemer kan dus zeker in gevaar komen.

Meer weten over pensioen bij scheiding? Wij helpen je graag verder. Wij zoeken voor je uit waar jij om moet denken zodat je financieel niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Wil je ook dat wij jouw zorgen op het gebied van pensioen en scheiden wegnemen? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.