Kennisbankartikel:

De dingen die je niet wist over DGA en echtscheiding

DGA en echtscheiding

Scheiden is een ingrijpende beslissing en een dure procedure, waarbij jouw spullen en die van jouw (ex-)partner verdeeld worden. Zaken waar je rekening mee moet houden zijn jullie kinderen, het huis, alimentatie, overige bezittingen en het pensioen. DGA en echtscheiding is een lang en ingewikkeld proces van zaken regelen en afhandelen. Dit kost veel tijd, stress en geld, vooral wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. De kans is groot dat pensioen niet het eerste is waar je in zo’n situatie aan denkt. Bij scheiden moet dit echter wel goed afgehandeld zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je 50% van je pensioen kwijtraakt bij een scheiding. Dit gebeurt namelijk wanneer je geen rekening houdt met de pensioenrechten die jij en jouw partner hebben. Het probleem hierbij is ook nog dat je het niet direct merkt. De verdeling van pensioenrechten vindt namelijk pas plaats op het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat. Hieronder vertellen wij je meer over de dingen die je nog niet wist over DGA en echtscheiding en die goed zijn om te weten.

Meer informatie over pensioen van de DGA

Ouderdomspensioen

Je ouderdomspensioen bouw je op via je (ex-)werkgever, door te sparen in bijvoorbeeld een pensioenregeling,  lijfrente of door te beleggen. Het ouderdomspensioen expireert (=komt tot uitkering) als je de pensioenleeftijd bereikt. Dit kan tegenwoordig als je 66 of 67 jaar oud bent. Bij een echtscheiding hebben jij en je ex-partner volgens de Wet verevening pensioenrechten allebei recht op een deel van elkaars pensioen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor het Nederlands recht maakt het geen verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Daarbij is het overigens wel mogelijk om via een echtscheidingsconvenant vast te leggen dat je afstand doet van elkaars ouderdomspensioen. Voor de DGA  is het veelal handig om al een convenant (=overeenstemming) te hanteren bij het aangaan van een huwelijk. Hierdoor wordt DGA en echtscheiding niet erger dan het al is.

 

Pensioen in eigen beheer

Vanuit de pensioenpraktijk kan er niet vaak genoeg gehamerd worden op de gevaren van pensioen in eigen beheer en de gevolgen ervan in verband met de DGA en echtscheiding . Trend of niet, de cijfers liegen er niet om: 1 op de 2 relaties wordt uiteindelijk beëindigd. Voor de DGA die zijn pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd kan dat nogal wat consequenties hebben. In – nog teveel – gevallen is er binnen de B.V. wel een toezegging, maar feitelijk wordt er geen echte reserve opgebouwd. Zelfs al is die reserve er wel, dan is deze meestal ontoereikend en op fiscale grondslagen berekend. Hierbij moet wel aangetekend worden dat pensioen in eigen beheer op 1 april 2017 is afgeschaft. Je hebt dus een premievrij pensioen in eigen beheer, een oudedagsvoorziening (ODV) of je hebt afgerekend met de fiscus en dan is er helemaal geen oudedagsvoorziening meer.

Pensioen in eigen beheer stopt, wat nu?

 

Onderbrengen bij professionele verzekeraar

Bij scheiding heeft de (ex-)partner recht op de helft van de (tijdens het huwelijk) opgebouwde ouderdomspensioenrechten. Als er tevens een nabestaandenpensioen is toegezegd op opbouwbasis, dan heeft die (ex-)partner daar het volledige recht op. Het meest vervelende moet echter dan nog komen; al die rechten tezamen moeten, buiten de B.V., bij een professionele verzekeraar worden ondergebracht. Dat betekent dat die rechten tegen een commercieel tarief worden berekend en gelijk afgestort dienen te worden… Wij raden dus ook aan om dit bij een DGA en echtscheiding uit handen te geven aan professionals. Bij een lage rente zijn dat vaak enorme bedragen…

 

DGA en echtscheiding

Verplichting afstorten

Dit is een bedrag dat zeker hoger uitvalt. In de B.V. rekenen we met een fiscale voorziening. De verzekeraar met een commerciële rente. Het verschil is vaak meer dan 50%! Dat loopt al snel behoorlijk op. Het kan zelfs zover gaan dat het af te storten bedrag jouw totale pensioenvoorziening overstijgt! Let wel dat deze afstortverplichting dusdanig beschermd is, dat je zelfs verplicht kunt worden om een lening af te sluiten om de afstorting te kunnen voldoen. Enkel wanneer je kunt aantonen dat faillissement het directe gevolg is van de genoemde verplichting hoef je (vooralsnog) niet daaraan te voldoen. De plicht blijft echter wel rusten op de B.V. en zodra er wel weer een afstortmogelijkheid is, dan dient de B.V. daaraan te voldoen.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

 

Let op prijsindexatie bij DGA en echtscheiding

Het eerste belang voor PensioenVizier is het belang van de klant. Dit belang kan verschillende invalshoeken hebben, bijvoorbeeld:
inzicht in alle regelingen, overzicht en samenhang tussen de fiscaliteiten, vermogensbeheer en verzekerde zaken, voordeel in prijs en persoonlijke begeleiding. Let wel op pensioenindexatie bij echtscheiding DGA.

Waarom is het nou handig om gebruik te maken van een onafhankelijke financieel adviseur? Wij hebben zeven redenen opgesteld om te kiezen voor een onafhankelijke financieel adviseur. De eerste reden is om jouw gezin te beschermen! Weet jij wat er gebeurt met de financiële situatie van jouw gezin als jij komt te overlijden? Kunnen ze dan nog wel de rekeningen betalen? Een onafhankelijke financieel adviseur, zoals PensioenVizier, kan jou adviseren over de verschillende mogelijkheden. Wil je de andere zes redenen ook weten? Lees dan ons artikel “7 redenen om voor een onafhankelijke financieel adviseur te kiezen“.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Wil je dat wij ook jouw zorgen op het gebied van DGA en echtscheiding wegnemen? Neem dan gerust contact met ons op om de verschillende mogelijkheden door te spreken. Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.