150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioenindexatie bij echtscheiding

Hoe is het pensioen bij een echtscheiding geregeld? De ex-partner zal over het algemeen de pensioenrechten waarop hij/zij recht heeft liever niet in de risicosfeer van de onderneming wensen. Tot begin 2007 kon de ex-partner slechts afstorting buiten de onderneming eisen. Dit indien de kans bestond dat de pensioengelden op de pensioeningangsdatum niet meer aanwezig zouden zijn. Vanaf 2007 is dit gewijzigd en kan de ex-partner altijd afstorting eisen. De onderneming mag dit weigeren indien zij niet beschikt over voldoende liquide middelen om het pensioen af te storten, en hiervoor ook geen geld kan lenen.

Lees hier meer over pensioen en scheiding!

Open geïndexeerd pensioen

Tot zover zijn er nog geen problemen. Die ontstaan pas als er in de pensioenregeling sprake is van pensioenindexatie. Bouwde je pensioen in eigen beheer op? Dan komt pensioenindexatie vaak voor! Pensioen in eigen beheer was mogelijk tot 1-4-2017. Het kan zijn dat je nog een premievrij pensioen in eigen beheer hebt. Bij een open geïndexeerd pensioen wordt het pensioen na de pensioeningangsdatum niet jaarlijks met een vast percentage verhoogd, maar met een door het CBS vastgesteld indexcijfer (loonindex of prijsindex). Het probleem is dat deze indexatie fiscaal niet mag worden geïndexeerd op de balans. Deze verplichting is dus ook niet terug te vinden op de balans, hiervoor is ook geen reserve opgebouwd.

Let op pensioenindexatie bij echtscheiding

Pensioenindexatie

Deze indexatie is echter wel aan de pensioengerechtigde toegezegd. Wil je afzien van deze pensioenindexatie? Dan zie je gelijk ook af van het pensioen! Daar staat een fiscale sanctie op. Indien de indexatielast in de pensioenverplichting tot uitdrukking wordt gebracht, zal de wettelijke verplichting circa 1,5 tot 2 keer hoger uitvallen dan de fiscale, op de balans aanwezige, pensioenverplichting. De werkelijk uit te keren verplichting aan de ex-partner zal dus dubbel zo hoog zijn, en ongeveer gelijk zijn aan het gehele pensioen dat voor beide partners fiscaal op de balans is gereserveerd. Een toegezegde na-indexatie zal bij echtscheiding een ‘wolf in schaapskleren’ blijken te zijn. Het aanpassen van de pensioentoezegging is verstandig. Dit om pensioenindexatie van het pensioen te voorkomen. Doe dit tijdig en op een juiste wijze. Anders gaat dit ten koste van de pensioenindexatie.

Verdeling pensioenrechten

Overigens is een standaardverevening van het pensioen vaak niet eens de beste wijze om de pensioenrechten te verdelen. Het ligt meer voor de hand om te kiezen voor zogenaamde conversie van de pensioenrechten, waarbij de ex-partner eigen pensioenrechten krijgt, en deze kan onderbrengen in een eigen besloten vennootschap. Dit is aantrekkelijk als het om een aanmerkelijk pensioenkapitaal gaat.

Heb jij vragen naar aanleiding van het artikel ” pensioenindexatie bij echtscheiding ”? Of andere pensioen gerelateerde zaken? Neem dan contact met ons op! Bel 088-9000 900 of ga naar onze contactpagina. Daarnaast kun je ook altijd het formulier hieronder invullen, dan nemen wij contact met jou op. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.