Ik zit tegen mijn AOW datum aan en krijg bericht van een pensioenfonds met een aantal opties namelijk: vaste of variabele uitkering pensioen?
Bij een vaste pensioenuitkering krijg je zolang je leeft een vast bedrag per maand uitgekeerd. Je weet dus van tevoren hoeveel je voor de rest van je leven krijgt uitgekeerd. Dit verschilt met een variabele pensioenuitkering hier kan het bedrag per jaar verschillen. Je pensioenuitvoerder blijft jouw pensioenkapitaal beleggen. De resultaten van deze beleggingen, de rente en de gemiddelde levensverwachting bepalen of jouw pensioen stijgt of daalt. Het uiteindelijke pensioen dat jij elk jaar ontvangt wordt door de pensioenuitvoerder berekend.

Is doorbeleggen oftewel variabel pensioen iets voor mij? Dat is per persoon verschillend er zitten voor- en nadelen aan doorbeleggen.

Welke optie bij mijn pensioen moet ik kiezen? Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Ben jij afhankelijk van je pensioen voor jouw levensonderhoud dan is vaste pensioenuitkering de beste optie. Zo weet je zeker dat jij je vaste lasten elke maand kunt betalen.
Is je huis afgelost en heb je veel geld op de bank? Dan kun je wat meer risico nemen met jouw pensioenuitkering. Doorbeleggen kan zorgen voor een extra rendement bovenop de marktrente, jouw inleg genereert dan naar verwachting een hogere uitkering dan wanneer je de uitkering vast zet. Helaas zijn er aan doorbeleggen ook onzekerheden verbonden. Door tegenvallende beleggingsresultaten kan je variabele uitkering na verloop van tijd lager uitpakken dan verwacht. Hierdoor is deze optie niet geschikt wanneer je te afhankelijk bent van de pensioenuitkering.

Twijfel je over doorbeleggen? Wil je de mogelijkheden doorlopen met een vakman/vrouw? Wij kunnen jou helpen neem contact met ons op!