Waarom pensioen opbouwen als ondernemer? Pensioen opbouw gaat eigenlijk maar om één ding, je levenstandaard! Wat is dat? Je levenstandaard is eigenlijk een andere benaming voor jouw manier van leven bijvoorbeeld jouw vakanties, waar jij je boodschappen doet en welke sporten je doet. Het doel van pensioen is het hanteren van jouw levenstandaard. Je wilt blijven doen wat je nu doet, niet minder op vakantie of letten op de kleintjes, gewoon lekker leven!

Doordat een ondernemer geen pensioen heeft bij een werkgever, zal hij/zij dit zelf moeten regelen. Een ondernemer kan dit op verschillende manieren doen. Naast de AOW kan hij/zij dit aanvullen met het sparen voor de oude dag in de vorm van een lijfrente (Box 1). Daarnaast door te sparen bij een bank of beleggingsinstelling (Box 3). Vaak is er vastgoed (ook je eigen huis doet mee) en de oude pensioenen bij vorige werkgevers.

Naast dat je genoeg geld wilt hebben wanneer jij als ondernemer met pensioen gaat, wil jij natuurlijk ook het risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden afdekken. Dit zijn ook belangrijke onderdelen die bij het pensioen horen. Door middel van een verzekering kun jij dit risico afdekken of beperken. Het pensioen opbouwen als ondernemer heeft dus ook te maken met het risico afdekken voor nabestaanden en behoudt van inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Echter hoeft niet elke ondernemer pensioen op te bouwen! Wellicht heb je grote erfenissen, of een goed renderend bedrijf met veel eigen vermogen. Pensioenopbouw is dan zeker niet noodzakelijk. Het biedt wel gemoedsrust en zekerheid voor de toekomst, waardoor je kunt genieten van een welverdiende rustperiode zonder financiële zorgen.

Heb je interesse in pensioen regelen als ondernemer en wil jij inzicht krijgen in je financiële situatie van nu én later? Twijfel niet en neem contact met ons op!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.