Pensioenuitleg in het Fries

Pensioenuitleg in het Fries

De Friese taal is gemakkelijk te begrijpen, tenminste als je de Friese taal spreekt.

“Dat klinkt logisch” hoor ik je denken…

Als je op een plaats komt waar je de taal niet spreekt en vraagt om de weg, dan kom je vaak een heel eind met gebarentaal en straatnamen. Het is echter een ander verhaal als de materie ingewikkelder wordt.

Wat doe je als je ergens komt en je de taal niet spreekt? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je iemand bij je hebt die de taal wel spreekt. Dit kan een tolk of een vertaler zijn.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor Pensioens. Pensioen kan je ook beschouwen als een “vreemde” taal. De beste aanpak is dus om een vertaler in te huren. Deze vertaler noemen we ook wel de pensioenadviseur.

Zeggen onderstaande zinnen je iets?

U krijgt vanaf 2021 pas een AOW-uitkering als u 67 jaar bent. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Een werkende Nederlander bouwt elk jaar 2% AOW op. Als jouw AOW-leeftijd 66 is, dan is jouw opbouw gestart toen je 16 was. De AOW wordt namelijk opgebouwd in de 50 jaar dat je werkachtig bent in Nederland.

Een AOW is meestal niet voldoende om dezelfde levensstandaard te behouden als je stopt met werken. De werknemer bouwt een aanvullend pensioen op bij zijn werkgever. De ondernemer moet hier echter zelf voor zorgen. De ondernemer kan zelf een aanvullend pensioen bij elkaar sparen, middels een bancaire lijfrente.

Als bovenstaande je niet zoveel zegt, is het wellicht handig om een pensioenadviseur in te schakelen.

Mochten bovenstaande termen wel bekend in de oren klinken, maar weet je niet met welke factoren je te maken hebt? Ook dan is het een goed idee om een pensioenadviseur te vragen om het Pensioens voor jou te vertalen.

Gelukkig is er PensioenVizier!

Wij vertalen het Pensioens graag naar begrijpelijke taal. Je kan contact met ons opnemen via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact met jou op!

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.