Middelloon en eindloonregeling, wat is dat?

Middelloon en eindloonregeling pensioen

In deze video vertellen wij wat een middelloon en eindloonregeling pensioen inhoudt. Zowel de middelloonregeling als de eindloonregeling is na het invoeren van het pensioenakkoord van 5 juni 2019 niet meer uitvoerbaar. In deze video leggen we beide vormen kort voor je uit!

Middelloon als pensioenregeling

Een middelloonregeling is een pensioenregeling waarbij de hoogte van het pensioen afhankelijk is van het gemiddeld verdiende loon. Aan het begin van je loopbaan verdien je waarschijnlijk minder geld. Hierdoor bouw je dan minder pensioen op. Hoe meer je gaat verdienen, hoe meer pensioen je zal opbouwen.

Wanneer je de pensioenleeftijd bereikt en stopt met werken, ontvang je vaak 70 procent van jouw gemiddelde salaris. Het gemiddelde salaris wordt berekend over het gemiddeld verdiende loon. Hierbij kijken we naar het opgebouwde loon over de gehele loopbaan. Bovendien beschermt de werkgever het opgebouwde pensioen tegen inflatie. De werkgever verhoogt de opgebouwde bedragen doorgaans met een percentage gelijk aan de loon- of prijsindex.

Eindloonregeling

De eindloonregeling is een vorm van een vaste uitkeringsregeling. Hierbij is de hoogte van het pensioen afhankelijk van het laatst verdiende loon. Dit systeem is erg kostbaar, maar biedt een zeer hoge zekerheid aan de werknemer. Omdat je meestal begint met een laag salaris, bouw je in de beginjaren wat minder pensioen op.

Bij de eindloonregeling stort de werkgever iedere keer als je een salarisverhoging krijgt, een bedrag in jouw pensioenpot alsof je dit salaris altijd al hebt gehad. Deze aanvulling noemt men ook wel ‘Backservice’.  Op het moment dat je met pensioen gaat, krijg je bijvoorbeeld 70 procent van je laatstverdiende loon (je eindloon) als pensioen uitgekeerd. Een salarisverhoging op je zestigste kost dus al gauw duizenden euro’s voor de werkgever. Dit is dan ook de reden dat de eindloonregeling steeds minder wordt gebruikt door werkgevers.

Kort gezegd hangt jouw pensioenuitkering af van jouw laatstverdiende salaris. Tijdens jouw carrière leidt een loonsverhoging dus direct tot een hoger pensioen.

Verschil middelloonregeling en eindloonregeling

Het verschil tussen een middelloonregeling en een eindloonregeling is dat het nog op te bouwen pensioen alleen aangepast wordt door salarisstijgingen. Het pensioen wordt dus niet aangevuld door middel van “Backservice”. Hoeveel pensioen je in de toekomst kan verwachten staat op jouw Uniform Pensioenoverzicht, ook wel UPO genoemd. Lees hier meer over een UPO!

Meer weten?

Wil jij meer weten over middelloonregeling en eindloonregeling pensioen? Neem dan contact op met PensioenVizier!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.