145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

AOV jurist

Als je begint als zelfstandig jurist of als jurist in een maatschap heb je ook een AOV nodig.

AOV waar begin je dan?

De keuze is reuze…

En dan zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.

Waar moet je op letten bij een AOV…?

Ofschoon de AOV jurist best een complex product is bestaan er in Nederland geen slechte AOV ’s  hier ziet de AFM streng op toe.

Er zijn wel AOV ’s die niet bij jou passen.

Er zijn een 40 tal aanbieders met pakweg elk minimaal 2 producten. Dat zijn dus 80 AOV producten met verschillende voorwaarden nog afgezien van de zelf in te stellen parameters. Verderop vertellen we hier meer over. Het is onze taak om een passende AOV jurist voor en met jou uit te zoeken. Meer lezen over AOV, klik dan hier.

Waar letten we dan op bij een AOV..?

Het begint met een uitgebreide inventarisatie. Tijdens dit gesprek stellen we een hoop vragen. Wat zijn je wensen? We leggen uit wat de verschillende dekkingen voor gevolg hebben. Zo een gesprek kan face to face, maar ook via WhatsApp of Teams.

Vergelijk zelf via Yezzer!
aov jurist

Een AOV is duur

Nee!

Een AOV jurist kan wel veel geld kosten, maar is beslist niet duur. Het risico wat je afdekt is vaak een aanzienlijk bedrag. Stel je bent 45 jaar en je dekt €40.000 per jaar af dan betekent dit tot 67 jaar een potentieel arbeidsongeschiktheidsrisico van 22 jaar maal €40.000 dat is €880.000 (!) Indien je dit bedrag achter de hand hebt is het nog maar de vraag of je dit wilt aanwenden om bij ziekte uit te geven. Als je besluit om dit bedrag niet uit geven (of je hebt het niet) dan blijft er niks anders over dan het risico bij een verzekeraar onder te brengen door middel van een AOV.

AOV of niet verzekeren

Geen AOV, dat kan natuurlijk ook… dat klinkt stoer en dat is het ook. De ellende bij langdurige ziekte is dan niet te overzien. Een ondernemer heeft geen vangnet zoals een werknemer. Dus als je spaargeld op is dan zal je aangewezen zijn op de bijstand. De bijstand kent een vermogenstoets. Dit betekent dat je eerst je bezittingen zoals je huis, boot en auto zal moeten verkopen om in aanmerking te komen voor de bijstand. Voor de goede orde de bijstandsuitkering is € 15.150,- bruto per jaar (2024).

Als ondernemer bepaal je je eigen toekomst en de bijstand lijkt ons geen serieuze optie.

Zie wat wij voor je kunnen betekenen

Wat kun je aan de prijs doen?

Er zijn diverse manieren om de prijs te verlagen. Maar bedenk dan wel (!) des te lager de prijs, des te minder de dekking van de verzekeraar en dus meer risico bij jezelf. Het aantal wachtdagen kun je zelf bepalen van heel kort 14 dagen tot heel lang 1 jaar. Des te meer eigen risico je neemt des te lager de premie.

Vaak hebben mensen die een groot eigen risico aangaan twee vangnetten:

1. Er zijn partners in het bedrijf die een periode management fee doorbetalen of

2. Er is veel spaargeld en de ondernemer in kwestie vind het niet erg om dit aan te spreken bij ziekte.

Passende arbeid of beroepsarbeidsongeschiktheid?

Je kan ook kiezen voor passende arbeid in plaats van beroeps arbeidsongeschiktheid. Dat wil dus zeggen dat als je arbeidsongeschikt wordt er gekeken wordt naar jouw kennis en ervaring, zodat je nog ergens anders aan de slag kunt. Dit kan nogal wat ergernis veroorzaken, omdat je als voormalig leidinggevende niet altijd zin hebt om administrateur ergens te worden. Ook al heb je de competenties…

AOV jurist eindleeftijd aanpassen

Laat je de AOV jurist tot 68 lopen of toch tot 60? Het is natuurlijk veel goedkoper om een AOV tot je 60ste te laten lopen.  Meestal heb je dan ook de verwachting dat je dan allang “binnen” bent. Mocht dat nou niet zo zijn en je gezondheid is ook al niet top op latere leeftijd, dan is er met geen mogelijkheid nog een AOV af te sluiten. Dit is toch een extra risico van 8 jaarsalarissen.

Ontvang bij je eerste afspraak ons boek gratis

Kijk eens naar een broodfonds

Aan een broodfonds zitten voor – en nadelen. Een groot nadeel is dat het broodfonds maar twee jaar uitkeert. Wij zouden na deze periode van twee jaar graag een AOV adviseren. De AOV is dan wel veel goedkoper omdat je de eerste twee jaar niet verzekert… We hebben hier uitgebreid over AOV en broodfonds bericht je kunt er hier meer over lezen.

Een AOV jurist vormt een onderdeel van een pensioenplan. Jouw financiële gezondheid nu en later heeft natuurlijk ook te maken met jouw vermogenspositie, nabestaandenpensioen, ouderdomspensioen, erfenissen, etc etc. Wij zetten het op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent. Meer vragen over AOV jurist? Neem dan contact met ons op.

 

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.