Ben jij bewust van je pensioen?
Bewust zijn (of worden) van je pensioen is belangrijker dan men denkt. Dit geldt voor werkgevers, werknemers en ondernemers. Tegenwoordig heeft iedereen toegang tot ‘Pensioen 1-2-3’ . Vaak staat dit in het dashboard van de aanbieder en wordt dus digitaal aangeboden. De deelnemers krijgen op deze manier duidelijk inzicht hoe ze ervoor staan met hun pensioen. Dit is een initiatief om te proberen het pensioenbewustzijn van de deelnemers te vergroten. Maar gaat het hierdoor lukken?
Veel initiatieven om bewustheid te bevorderen
Op 1 juli 2015 is de Wet pensioencommunicatie ingegaan. Het doel van deze wet is om de communicatie over pensioen te verbeteren en daarmee het pensioenbewustzijn bij deelnemers te verhogen. De bedoeling van de pensioenwet is om ”meer transparantie, meer zekerheid en meer kennisoverdracht” te krijgen”. Het gedeelte ”transparantie” is zeker al verbeterd. In ieder geval bij de verzekeraars- en (later de) PPI aanbieders. Onder andere zijn we van bruto- naar netto producten gegaan. Hier zijn we van percentages naar vaste bedragen gegaan. Het is nog steeds onduidelijk welke kosten het bedrijfstakpensioenfonds doorberekent per deelnemer.
Bij Pensioenfondsen is inmiddels duidelijk dat het begrip ”zekerheid” niet bestaat in deze branche en dat de communicatie daarover in de jaren 90 niet altijd de schoonheidsprijs heeft verdiend. Veel werkgevers en werknemers begrijpen vandaag de dag dat beleggen noodzakelijk is om voldoende pensioen op te bouwen. Al kan hier zeker nog wat zendingswerk worden verricht. Tot slot hebben we het begrip ”kennisoverdracht”. Veel artikelen in de Pensioenwet waren daarop geënt. Dat heeft zeker gezorgd voor meer middelen om tot overdracht te komen. En toch blijkt elke keer weer uit onderzoek dat deelnemers niet echt geïnteresseerd zijn in hun pensioen. Er kan worden geconcludeerd dat er van overdracht nog niet is gekomen.
Door PensioenVizier heb ik inzicht in en dus ook rust over mijn financiële toekomst. Daarnaast kijkt Marcel verder dan alleen pensioen, zo is hij mijn sparringpartner (geweest) met betrekking tot hypotheken, AOV, sparen, beleggen, kortom: met betrekking tot mijn financiële toekomst.
Wat is pensioen 1-2-3?
Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. Deze gelaagde opzet komt het best tot zijn recht in digitale vorm. Na het lezen van laag 1 kent de deelnemer de belangrijkste elementen van zijn pensioenregeling. De deelnemer kan vervolgens zelf bepalen of hij meer wil weten. Tijdens of na het lezen van laag 1 kan hij via elk kopje en icoon voor meer details doorklikken naar laag 2 en/of 3.
Laag 1:
- De pensioenregeling “in 5 minuten”.
- De belangrijkste onderdelen noemt Pensioen 1-2-3 hier.
Laag 2:
- De pensioenregeling “in 30 minuten”.
- Deze tweede laag gaat dieper in op alle informatie uit laag 1.
Laag 3:
- De pensioenregeling “in detail”.
- Deze derde laag bevat documenten, zoals het pensioenreglement, het jaarverslag en de statuten. Alle informatie uit laag 1 en 2 komt ook terug in laag 3.
Klik hier om naar de website van pensioen123 te gaan, zodat jij ook bewuster kan worden van jouw pensioen.
Teleurstellend resultaat
Er worden nieuwe stappen gezet met initiatieven zoals ‘ mijnpensioenoverzicht.nl en ‘Pensioen 1-2-3′ om mensen bewust te maken van hun pensioen. Dit zijn goede initiatieven, maar deze initiatieven lossen het probleem niet op. Dit komt niet alleen doordat Pensioen 1-2-3’ in de praktijk zo makkelijk te begrijpen is als de naam doet vermoeden, maar wel omdat daarmee het kernprobleem niet wordt opgelost. Het kernprobleem is dat deelnemers nog steeds niet genoeg urgentie voelen om bewust met hun pensioen aan de slag te gaan. er is gebrek aan eigen verantwoordelijkheid. Dus is de verwachting dat het resultaat van de invoering van ‘Pensioen 1-2-3’ opnieuw teleurstellend resultaat oplevert. Wordt bewust van je pensioen!
“DEELNEMERS VOELEN NOG STEEDS NIET GENOEG URGENTIE OM MET HUN PENSIOEN AAN DE SLAG TE GAAN”
Hoe word je dan echt bewust van je pensioen?
Dat pensioen een favoriet onderwerp op verjaardagen wordt, is wellicht wat ambitieus. Om mensen meer bewust van hun pensioen te maken zijn een aantal stappen nodig. De eerste stap is het afschaffen van de verplichtstelling. Hieronder wordt dit verder toegelicht. Er zijn meer factoren die invloed hebben op het bewust worden van het pensioen. Echter blijft het iets wat jij als werkgever, werknemer of ondernemer zelf moet doen. Het lezen van dit artikel is al een stap in de goede richting. Nu moet je nog actie ondernemen. Wij leggen graag uit waarom pensioen regelen belangrijk is. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis.
Verplichtstelling afschaffen
Hierdoor moeten werkgevers samen met de medewerkers bewust kijken bij wie ze de pensioenregeling onderbrengen. Maar daarmee zijn we er niet. Op dit moment is, ook in de verzekerings- en de PPI markt, pensioen te veel een “feestje” voor de werkgever. Ook veel pensioenadviseurs richten hun communicatie met name in op deze groep. Daar zitten immers de beslissers. Wij communiceren een pensioen naar de werknemers met een financieel dashboard!
Er is winst te behalen door de werkgever. De werkgever is degene die werknemers kan overtuigen van het nut van een goed pensioen. Middels 1-op-1 sessies tot centrale presentaties. Dat gaat ervoor zorgen dat juist deze werknemers de arbeidsvoorwaarde “pensioen” meer gaan waarderen. Uiteindelijk worden ze zich stapje voor stapje bewust(er) van de eigen verantwoordelijkheid voor een goed pensioen. Wij nemen dit graag voor je uit handen omdat het communiceren van een pensioenregeling naar de werknemers een vak apart is.
Ondernemer en pensioen
Over het algemeen denken ondernemers te weinig na over hun pensioen. Dit komt omdat zij zich niet bewust zijn van pensioen en de risico’s van het niet regelen. Dit zorgt ervoor dat ondernemers te weinig doen voor hun pensioen. Zij denken “dat komt wel”. Als ondernemer is het nog belangrijker om bewust te zijn van je pensioen en de risico’s van het niet regelen. Als ondernemer heb je geen werkgever die pensioen voor je regelt en je doorbetaalt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.Dit moet jij allemaal zelf regelen. Wij leggen je graag uit hoe jij als ondernemer je pensioen kan regelen.
Behoefte aan pensioenadvies?
Heb je behoefte aan pensioenadvies of wil je meer informatie over pensioen 1-2-3? Neem dan gerust contact met ons op, om de verschillende mogelijkheden door te spreken. Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op. Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?