160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Extra pensioen opbouwen?

Sinds Sanne bij haar werkgever werkzaam is bouwt zij pensioen op. Doordat haar vader afgelopen jaar met pensioen is gegaan is ze benieuwd hoeveel pensioen zij eigenlijk opbouwt. Het loopt immers via de werkgever, dus dat zou wel goed zijn toch? Toen ze op haar pensioenoverzicht had gekeken schrok ze toch wel. Het bedrag aan pensioen is echt een heel stuk lager dan haar inkomen op dit moment. Door contact op te nemen met een pensioen adviseur kwam ze erachter dat ze gelukkig wel extra pensioen kan opbouwen.

Hoe kan je extra pensioen opbouwen?

Wanneer de werkgever zelf een pensioenregeling mag opstarten bij bijvoorbeeld een verzekeraar dan is de werkgever vrij de regeling zo in te richten als hij dat wilt. Dit kan een budget overweging zijn of een stukje eigen verantwoordelijkheid die de werkgever neerlegt bij de werknemers. Hierdoor kan het dus zijn dat er wel een pensioenregeling is, maar dat de opbouw minimaal is. Het gevolg kan zijn dat werknemer minder pensioen opbouwen dan ze eigenlijk zouden willen.

Extra sparen pensioen

De mogelijkheden.

In veel pensioenregelingen is extra pensioen opbouwen mogelijk. De basis pensioenregeling heeft een bepaalde opbouw en vaak een premieverdeling tussen de werkgever en de werknemer. Als werknemer kan je er zelf vervolgens nog voor kiezen om een extra eigen bijdrage te doen. Op deze manier bouw je meer pensioen op. Deze extra eigen bijdrage wordt net als het basis pensioen op je bruto loon ingehouden door de werkgever en afgestort naar je pensioen. Je hebt hier dus zelf geen omkijken naar indien je hiervoor kiest. Daarnaast is de eigen bijdrage flexibel. Er is een maximum wat je aan extra pensioen mag opbouwen, maar je kan er voor kiezen om een lager bedrag in te leggen. Tevens kan je op ieder moment besluiten om het bedrag te verlagen, verhogen of de inleg voor het extra pensioen stop te zetten. Het is een flexibele manier om extra pensioen op te bouwen op de momenten dat het jouw uitkomt.

Uiteraard is het ook mogelijk om op een andere manier extra pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door middel van een lijfrente, beleggen of gewoon sparen. Bij een lijfrente is het bedrag wat je in mag leggen soms lager dan in de pensioenregeling. Hier kan een pensioenadviseur je uiteraard in adviseren. Zelf beleggen of sparen kan natuurlijk altijd, laat je hier goed over informeren.

Het contact met PensioenVizier is bijzonder prettig, de vakkennis uitmuntend en je krijgt snel antwoord op vragen.

Marjan Keizer en Jerker Veenstra
M Keizer

Hoeveel extra pensioen heb ik nodig?

De vraag is dan natuurlijk: hoeveel moet ik extra inleggen en welke invloed heeft dat op mijn pensioen? Je kan een willekeurig bedrag aan extra pensioen opbouwen, maar het is belangrijker om eerst vast te stellen wat je wilt na AOW- gerechtigde leeftijd. Hoeveel inkomen wil je dan ontvangen? Wij vinden het belangrijk dat je na AOW-gerechtigde leeftijd jouw huidige levensstandaard kan voortzetten. Door deze situatie in beeld te brengen kunnen we vervolgens bepalen hoeveel geld er nodig is om jouw levensstandaard voor te zetten en daar aansluitend welke inleg daarvoor nodig is. Op deze manier is jouw pensioen afgesteld op jouw wensen na pensioengerechtigde leeftijd.

Wat kunnen wij voor je doen?

Uiteraard begeleiden we jou hier graag bij. Door het in kaart brengen van de huidige situatie en de gewenste situatie komen we met een passend advies. Bij de verwerking van de huidige situatie nemen we uiteraard je inkomen mee, maar ook de reeds opgebouwde pensioenen, eventuele beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, vaste lasten en hypotheekgegevens. Je krijgt daarmee niet alleen antwoord op hoeveel pensioen je extra zou kunnen inleggen, maar je ontvangt een compleet overzicht van jouw financiële plaatje, nu en in de toekomst. Daarnaast bekijken we natuurlijk samen met jou welke oplossing van extra pensioen opbouwen bij jou past.


Ga voor een persoonlijk adviesgesprek

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.