145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Compagnonsverzekering als overlijdensrisicoverzekering

Een compagnonsverzekering is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) op het leven van de compagnon. De langstlevende compagnon krijgt dan het verzekerde bedrag uitgekeerd. Die kan de uitkering gebruiken om de erfgenamen uit te kopen. Hiervoor is dan geen extra financiering bij de bank nodig. Hierdoor kun je zonder financiële zorgen het bedrijf voortzetten.

Direct naar:

Waarom een compagnonsverzekering?

Een compagnonsverzekering is belangrijk voor de continuïteit van jullie onderneming! Je hebt samen met een of meerdere compagnons een goedlopende onderneming. Tien tegen één dat je de zaakjes goed voor elkaar hebt als het gaat om de bedrijfsrisico’s die je loopt. Brand, inbraak en diefstal, rechtsbijstand en aansprakelijkheid, debiteurenrisico, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Je hebt het allemaal goed afgedekt. Maar heb je ook nagedacht over het risico van overlijden van één van de compagnons? Als een compagnon overlijdt, betekent dat vaak dat diens aandelen naar zijn of haar erfgenamen gaan. Het terugkopen van deze aandelen door de achterblijvende compagnon(s) kan een kostbare aangelegenheid zijn. De compagnonsverzekering als overlijdensrisicoverzekering biedt uitkomst.

Wanneer één van de compagnons overlijdt, willen diens erfgenamen de waarde van diens aandeel in de onderneming uitgekeerd zien. Deze waarde zit echter vaak in voorraden, inventaris en goodwill. Het ontbreekt dan aan liquiditeit om de erfgenamen direct uit te kopen. Je kunt aankloppen bij de bank voor financiering. Je kunt echter ook kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering voor compagnons. Dit is een voordelige en flexibele, oplossing die geen extra druk legt op de continuïteit van jouw onderneming. Ook wel compagnonsverzekering genoemd.

Compagnonsverzekering regelen

Compagnonsverzekering in de BV of daarbuiten?

De compagnonsverzekering kun je binnen of buiten de BV afsluiten. Aan elke keuze zijn voor- en nadelen verbonden. Stel, je hebt een onderneming met twee andere compagnons. Je hebt dan de volgende mogelijkheden om het risico van overlijden van één van de drie compagnons te verzekeren:

 • Verzekering in de BV;
 • Privéverzekering.

Optie 1: Verzekering in de BV

De BV sluit in dit geval drie aparte polissen, met op elke verzekering een andere compagnon. De BV is dan de premiebetaler en de begunstigde. Hieronder worden de voor-en nadelen van de compagnonsverzekering in de BV uitgewerkt.

Voordelen

 • De premie is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
 • De uitkering valt toe aan de BV. Het geld kun je aan het uitkopen van erfgenamen en/of besteden aan het aanstellen van een vervanger voor de overleden compagnon.

Nadelen

 • De uitkering maakt onderdeel uit van het resultaat van de onderneming. Hier betaal je belasting over.
 • Wanneer je kapitaal uit de onderneming haalt om erfgenamen uit te kopen, is hierover dividendbelasting verschuldigd.
 • Om de nadelen van belasting te compenseren, moet je het verzekerd bedrag wellicht verhogen. Hiermee gaat ook de premie omhoog.

Optie 2: privéverzekering

In dit geval sluiten twee compagnons in privé een verzekering af op het leven van de derde compagnon. De verzekeringnemers op elke polis zijn ook de premiebetalers en de begunstigden. In dat geval bestaat de compagnonsverzekering uit 3 verzekeringen:

 1. Compagnon A + B sluiten een verzekering op het leven van C;
 2. A + C op het leven van B;
 3. B + C op het leven van A.

Voordelen

 • Er is geen erfbelasting verschuldigd omdat je niets aan de nalatenschap onttrekt.
 • De uitkering is flexibel. Het geld kun je aan het uitkopen van erfgenamen besteden en/of aan het aanstellen van een vervanger voor de overleden compagnon.

Nadelen

 • De premie van een compagnonsverzekering is niet aftrekbaar voor de compagnon(s) en dien je uit het privévermogen te voldoen.
 • De uitkering van een compagnonsverzekering valt toe aan privépersonen, zij kunnen deze naar eigen inzicht besteden. Bij een verschil van inzicht tussen de overgebleven compagnons kan dit tot extra risico’s leiden.

Meer weten over een compagnonsverzekering?

Wil je meer inzicht in de risico’s die jouw onderneming loopt als één van de compagnons wegvalt? Dan vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden van de compagnonsverzekering. Ook voor ondernemers die al een dergelijke verzekering hebben, kan een premievergelijking interessant zijn. Vooral ook omdat de premies van overlijdensrisicoverzekeringen sterk gedaald zijn de afgelopen jaren. Een aantrekkelijke besparing is zo geregeld.

Meer weten over de compagnonsverzekering? Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak: 088-9000909 of laat hieronder jouw gegevens achter. wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Twijfel je of PensioenVizier iets voor jou is?

Doe de test

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.