Jaarruimte berekenen ondernemers

Iedereen droomt wel eens over later. Misschien wil jij tijdens jouw pensioen een verre reis maken naar Australië. Of dat mooie vakantiehuisje kopen aan de Spaanse kust dat je altijd al wilde hebben. Je wilt misschien ook wel eerder stoppen met werken. Of misschien wil je dat je op je pensioendatum net zoveel inkomsten hebt als nu. Je hebt dus waarschijnlijk wensen voor later. Hoe kun je deze dromen en wensen vervullen? En welke middelen heb je hiervoor nodig? In dit artikel leggen wij uit welke jaarruimte opties jij als ondernemer hebt.

Direct naar

Jaarruimte pensioen aanvullen

Het ondernemerschap is vooruitkijken. Dit gebeurt zowel zakelijk als privé. Wanneer je geen pensioen opbouwt via een werkgever, is het verstandig om te sparen in een lijfrente. Je mag echter niet onbeperkt storten op een lijfrenterekening, dus je moet weten wat in het betreffende jaar jouw jaarruimte is.   

Stappenplan: aanvullend pensioen regelen

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag gebruiken voor een extra pensioenopbouw. Dit mag je bij jouw belastingaangifte aftrekken van jouw inkomen, omdat je in een bepaald jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. De overheid vindt het namelijk belangrijk dat mensen een aardig pensioen opbouwen. Als jij vindt dat je te weinig pensioen hebt opgebouwd, dan pas (!) is er sprake van een pensioentekort. Om dit pensioentekort aan te vullen, kun je zelf extra pensioen opbouwen.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Jaarruimte 2022 berekenen: hoe doe ik dat?

Je kunt per kalenderjaar berekenen hoeveel pensioen je in een jaar mag opbouwen en hoeveel je via de overheid daadwerkelijk hebt opgebouwd. De naam van deze berekening is de jaarruimteberekening. Jaarruimte ontstaat wanneer je in een jaar minder pensioen hebt opgebouwd dan dat je van de overheid maximaal mag opbouwen.

Als je de jaarruimte wilt berekenen, maak dan gebruik van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Je berekent dus de jaarruimte van 2022 met de gegevens uit 2021. Als de berekende jaarruimte van 2022 wordt gestort op een lijfrenterekening of in een lijfrenteverzekering, dan is dit bedrag aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting van het jaar 2022. Vaak wordt deze aangifte pas in 2023 gedaan. Hierdoor ontvang je de uiteindelijke teruggave, het fiscaal voordeel, van het aftrekbare gedeelte van de lijfrente ook pas medio dat jaar. Als je jouw pensioendatum bereikt, dan kan de jaarruimte voor de laatste keer in aftrek worden gebracht. Maar hoe moet je nu precies de jaarruimte berekenen voor ZZP ’ers?

Formule jaarruimte berekenen

De Belastingdienst heeft een speciale formule bedacht om jouw jaarruimte (ondernemers) te berekenen. De formule is in stappen als volgt:

  1. Eerst bereken je jouw grondslag. Dit bereken je door jouw salaris minus de franchise te doen. De franchise is wettelijk vastgelegd en bedraagt over het jaar 2022 €12.837.
  2. Vervolgens bereken je de ruimte. Dit doe je door de grondslag te vermenigvuldigen met de factor. De factor is in 2022 13,3%.
  3. De berekende ruimte van stap 2 doe je tot slot minus de A- factor. Om jouw A- factor te achterhalen, kun je het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) raadplegen. Hierin staan jouw opgebouwde pensioenen. Deze A- factor vermenigvuldig je met 6,27 en kun je eventueel minus de lijfrente inleg doen.
  4. In een formule ziet de berekening er zo uit: salaris – franchise = grondslag x factor = ruimte – A-factor (staat voor opgebouwd pensioen).

Voorbeeld met een salaris van € 40.000

Stel jouw salaris is € 40.000. Dan is de grondslag € 40.000 – € 12.837 = € 27.163. Vervolgens bereken je de ruimte.

Dit bereken je door € 27.163 x 0,133 te doen. De ruimte bedraagt dus € 3.613.

Tot slot haal je de A-factor van de ruimte af. De formule hiervoor is (6,27 x A- factor) – eventuele lijfrente inleg.

Onze jaarruimte rekentool

Wil je weten wat jouw jaarruimte 2022 is? PensioenVizier heeft een handige rekentool ontwikkeld waarmee jij een indicatie krijgt van jouw jaarruimte.

Jaarruimte wel of niet gebruiken?

Als je jaarruimte hebt, ben je niet verplicht om hiermee te sparen voor extra pensioen. Het is ook belangrijk om nu van jouw geld te genieten in plaats van alles te bewaren voor later. Je hebt na je pensioen ongeveer 70 procent van jouw inkomen als werkende nodig. Het hangt uiteraard van jouw situatie af of dit zo is. Kun je voor deze tijd je hypotheek aflossen? Heb je nog plannen voor als je met pensioen gaat? Misschien wil je een verre reis maken? Welke zorgkosten heb je nodig voor jezelf of voor anderen? Kun je nu goed rondkomen van jouw inkomen?

Als je twijfelt of je wel of niet wilt sparen binnen de jaarruimte, denk dan aan de volgende punten:

  • Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering. Voor alleenstaanden bedraagt deze 70% van het minimumloon en voor samenwonenden 50% van het minimumloon per persoon;
  • Hoe schat je jouw financiële situatie in als je besluit om met pensioen te gaan? Denk bijvoorbeeld aan je kinderen, wensen of je hypotheek;
  • De grootte van je jaarruimte en maximale reserveringsruimte 2022 (de nog niet gebruikte jaarruimte over de afgelopen zeven jaar). Het kan zijn dat je een paar maanden werkloos bent geweest en hierdoor geen pensioen hebt opgebouwd. Dit verschil merk je na jouw pensioen bijna niet. Werk je een aantal jaar voor een werkgever zonder pensioenregeling, dan mis je een groot deel van je pensioenopbouw;
  • Voor de ondernemers: hoeveel reserves kun je aanleggen en hoeveel jaar pensioenopbouw mis je?

Laat je adviseren door PensioenVizier

Wil je meer informatie over jouw jaarruimte? Neem dan contact met ons op via 088 9000 900 of ga naar onze contactpagina. Het kennismakingsgesprek voeren we geheel vrijblijvend en kan zowel op locatie als bij ons op kantoor.

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.