145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Oudedagsvoorziening is iets voor later

Er is heel veel informatie vrijgekomen over pensioen de laatste jaren. Er kan in sommige situaties ook wel gesproken worden van “overkill”. De hoeveelheid van bomen, maakt dat het bos wel eens uit het zicht raakt…. Hierdoor kan het goed zijn dat veel Nederlanders uiteindelijk zwichten voor de makkelijkste uitweg: “Ik kan er toch weinig aan doen en zie het later wel of er voldoende pensioen is”.

Dat je voor de makkelijkste weg kiest is op zich wel begrijpelijk. Toch komt een eventueel probleem op een later moment twee of drie keer zo hard terug. En dan moet alle hens aan dek als je het nog wilt bijsturen. Een mogelijk pensioentekort is echter wel goed in kaart te brengen en ja, het vergt enige tijdsinvestering. Ook de discipline om dit structureel ( 1 keer per twee of drie jaar) te doen is geen overbodige luxe!

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Wanneer heb je een pensioentekort?

Laten we beginnen met het fenomeen “pensioentekort”. Wat is het eigenlijk en kun je daar een eenduidige definitie van geven?

Als pensioenconsultant ben ik van mening dat er sprake is van een pensioentekort wanneer de pensioengerechtigde duidelijk inzicht heeft in zijn of haar financiële situatie en waarbij hij ook vindt dat er een daadwerkelijk tekort is. Het houdt dus zoveel in dat de persoon in kwestie verstand dient te hebben van de “te verwachten” inkomsten en uitgaven nu en in de toekomst. Daarnaast moet hij een reële verwachting kunnen uitspreken met betrekking tot de pensioensituatie.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nog altijd hoor ik mensen roepen dat zij de “norm” van 70% van het laatstverdiende salaris niet halen…. Wees gerust, bijna niemand haalt het genoemde percentage. Bij PensioenVizier merken we dat de meeste pensioengerechtigden prima uitkomen met minder!

Het gaat er dus om of je in staat bent om voor jezelf duidelijk te maken welke maandelijks netto bedragen er “binnen” moet komen om de “te verwachten “ uitgaven te kunnen waarmaken. Ben je bereid om “achter de geraniums” te gaan zitten of wil je met een gloednieuwe sportwagen door Europa gaan toeren? De waarheid ligt er waarschijnlijk ergens tussenin.

pensioentekort berekenen

Wat speelt er momenteel?

Terug naar de periode van de opbouw. Voor de meeste mensen geldt dat zij hun oudedagsvoorziening opbouwen via een werkgever. Daarnaast zijn er inmiddels wel al veel ZZP’ers in Nederland bijgekomen de laatste jaren. Voor beide groepen is er wel “iets” aan de hand:

Voor de werknemers in loondienst geldt vaak dat zij het pensioen via een pensioenfonds opbouwen. Door de aanhoudende lage rentestand echter, hebben de fondsen allerlei ‘vervelende’ maatregelen moeten nemen. Zo zijn de premies omhoog gegaan en is er al 8 jaar niet meer geïndexeerd. Dit laatste zal, naar mijn eigen inschatting,  nog wel 8 tot 10 jaar aanhouden. Dat houdt in dat een werknemer van 35 jaar straks op pensioendatum zo’n 40% minder pensioen krijgt…

Dat hoeft niet direct te duiden op een pensioentekort, maar de grote vraag is natuurlijk: Wie realiseert zich dit en gaat vervolgens het pensioentekort aanvullen? Ook kan het pensioenfonds besluiten om te gaan ‘afstempelen’. Dit houdt zoveel in dat je gekort gaat worden op de uitkering.

Stel, je hebt een oudedagsvoorziening opgebouwd van € 6.000,- bruto per jaar en het pensioenfonds gaat besluiten dat dit bijvoorbeeld nog maar € 5.800 wordt. Dat lijkt misschien weinig, maar het houdt net zoveel in als een half jaar gehele pensioenpremie (bij een gemiddeld salaris en gemiddelde regeling) die “verdampt”. Geen geweldig vooruitzicht, lijkt mij!

ZZP’ers bouwen geen verplicht pensioen op

Voor de ZZP’ers geldt dat zij geen verplicht pensioen opbouwen. Dat is uiteraard een gevolg van de keuze die je maakt als zelfstandige. Vaak is die keuze toch niet zozeer gebaseerd op het feit dat men geen pensioen wenst op te bouwen. Als er vervolgens dan wel gesproken wordt over een “oudedagsvoorziening” merk ik vaak dat men enigszins schrikt van de hoogte van de premie voor een reële voorziening.

Hierbij moet dus tevens gedacht worden aan premies voor een arbeidsongeschiktheidsdekking en een dekking bij overlijden. Door de lage rentestand zijn de garanties vaak ook een te dure oplossing. Een belegging lijkt dan toch vaak de enige mogelijkheid.

Bij beide groepen geldt eigenlijk wel dat een groot deel van de onderliggende problematiek terug te voeren is op het rente tekort. De lage rente zorgt ervoor dat de vergoeding op ons geld minimaal is. Een langdurig rentetekort vormt een structureel probleem!

Neem vrijblijvend contact op

Mogelijkheden oudedagsvoorziening

Wanneer jij je situatie goed in beeld hebt en weet wat je wilt, dan kun je ook het pensioentekort oplossen of het pensioentekort aanvullen. Banksparen is een prima mogelijkheid om hieraan gehoor te geven. Ga eens in gesprek met PensioenVizier, wij maken graag samen met jou het beeld helder. Uiteindelijk gaan de bomen het bos vormen dat je zo graag wilt zien!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.