150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Keuzebegeleiding voor jouw werknemers

Met de nieuwe pensioenwetgeving breekt er een nieuw tijdperk aan waarin keuzebegeleiding voor werknemers cruciaal is. De werknemer loopt namelijk meer pensioenrisico en om de juiste beslissingen te nemen, is het essentieel om een helder inzicht te hebben in hun financiële situatie. Dit omvat onder andere:

 • De status van de hypotheek (gedeeltelijk of volledig afgelost);
 • Het bedrag aan spaargeld of beleggingen;
 • Het pensioen van de partner;
 • Overzicht van oude pensioenregelingen.

Op basis van het risicoprofiel werken we samen om de slimste keuzes voor de werknemer te bepalen, met een focus op effectieve keuzebegeleiding.

Geen eenrichtingsverkeer

Vroeger communiceerden pensioenfondsen eenzijdig met de deelnemers en zij hadden zelf weinig zeggenschap. Nu is het duidelijk dat werknemers moeten weten waar ze staan en waar ze naartoe willen met hun pensioen. Dit vereist een open dialoog met de pensioenuitvoerder. Om de juiste vragen te stellen en weloverwogen beslissingen te nemen, is financieel inzicht voor werknemers van essentieel belang. En juist hierbij speelt PensioenVizier een belangrijke rol. Wij begeleiden jouw medewerkers met het maken van de juiste, weloverwogen, keuzes.

Sommige keuzes kunnen conflicteren. Zo kan er, wanneer iemand het pensioen naar voren wil halen, geen gebruik meer worden gemaakt van het zogenaamde “bedrag ineens”. Keuzebegeleiding gaat daarom ook over de samenhang tussen de verschillende opties. Wij komen met een helder advies waarin inzicht en overzicht tussen keuzes onze hoogste prioriteit heeft.

Welke keuzes kan een werknemer maken?

Binnen het pensioen bij de werkgever zijn er verschillende belangrijke keuzes die onderdeel zijn van de keuzebegeleiding. Deze keuzes kunnen een behoorlijke invloed hebben op hun financiële toekomst en levensstijl. Hieronder een overzicht van de verschillende keuzes:

 • Bedrag ineens: met de introductie van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) heeft een medewerker nu de mogelijkheid om 10% van zijn pensioensaldo in één keer op te nemen. Dit opgenomen bedrag kan worden gebruikt om persoonlijke wensen te vervullen, zoals het kopen van een camper of het maken van een langverwachte reis;
 • Partnerpensioen: soms kan het gunstig zijn om partnerpensioen in te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen, maar of dit verstandig is, hangt af van verschillende factoren. Onze experts brengen deze factoren nauwkeurig in kaart als onderdeel van jouw keuzebegeleiding;
 • Vroegpensioen: vroegtijdig stoppen met werken is een droom voor velen. Dit kan worden gerealiseerd door het pensioen naar voren te halen of door gebruik te maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die tot 2025 beschikbaar is. We bieden gedetailleerde uitleg over de impact hiervan op het netto-inkomen, zodat je werknemer weloverwogen beslissingen kan nemen;
 • Hoog-laag pensioen: bij het naderen van de pensioendatum is je werknemer vaak nog vol energie en heeft hij veel plannen. Het hoog-laag pensioen biedt de mogelijkheid om in de beginjaren van het pensioen een hoger pensioeninkomen te ontvangen, gevolgd door een lager inkomen in latere jaren. Dit moet altijd in een verhouding 100:75 en heeft dus ook invloed op het pensioeninkomen op latere leeftijd. Wij helpen je werknemer berekenen of deze optie hem in staat stelt de gewenste levensstijl te behouden.

Bij al deze keuzes is het cruciaal om financieel inzicht te hebben en te begrijpen hoe ze de toekomst van je werknemer beïnvloeden. Onze experts staan klaar om hierbij te ondersteunen en je werknemer te begeleiden met de beste keuzes voor een zekere financiële toekomst.

Keuzebegeleiding in de pensioenregeling.

Keuzebegeleiding zal als integraal onderdeel van de pensioenregeling opgenomen moeten worden.

Het is geen eenmalige actie waarbij de werkgever in één keer klaar is. Het is een continu proces van communiceren.

 1. Informeren. De werknemer zal ieder jaar proactief geïnformeerd moeten worden van de mogelijkheden die er zijn. Zo weet hij op tijd welke acties hij moet nemen. Op tijd kan dus 30-40 jaar voor pensioendatum zijn!
 2. Communiceren. Bij PensioenVizier maken we gebruik van PensioenSimpel. Een webapplicatie gericht op pensioencommunicatie. Zo heeft de werknemer op ieder moment op ieder device toegang tot zijn eigen pensioen en alle beschikbare informatie rondom pensioen. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van moeilijke termen, maar is alle informatie helder en eenvoudig te begrijpen. Zowel in het Nederlands als in het Engels! Naast PensioenSimpel komt PensioenVizier jaarlijks langs voor een fysieke presentatie. Op deze manier weet je zeker dat jij er alles aan hebt gedaan om jouw personeel te voorzien van de juiste handvatten!
 3. Analyseren. Om een goede onderbouwing voor de keuzebegeleiding te kunnen geven hebben wij enkele gegevens van de werknemer nodig. De werknemer loopt namelijk meer pensioenrisico en om de juiste beslissingen te nemen, is het essentieel om een helder inzicht te hebben in zijn financiële situatie. Dit omvat onder andere:
  • De status van de hypotheek (gedeeltelijk of volledig afgelost);
  • Het bedrag aan spaargeld of beleggingen;
  • Het pensioen van de partner;
  • Overzicht van oude pensioenregelingen.
   Pas na een grondige analyse van deze gegevens komen wij tot een helder advies.
 4. Keuzebegeleiding. In deze fase geven we aan welke impact de wensen hebben op het inkomen nu en later. Op deze manier weten de werknemers precies waar ze een keuze over maken en laten ze het ouderdomspensioen aansluiten op de gewenste situatie na pensionering.

Keuzebegeleiding voor werkgevers

Voor werkgevers biedt keuzebegeleiding als concept aanzienlijke voordelen. Als werkgever profiteer je van een betere waardering voor een belangrijke arbeidsvoorwaarde, zoals pensioen. Bovendien draagt dit bij aan de financiële gezondheid van je werknemers, wat leidt tot verhoogd werkplezier, verhoogde productiviteit en verminderd verzuim. Kortom, keuzebegeleiding voor werkgevers heeft tal van voordelen voor zowel de organisatie als haar medewerkers. Neem daarom vandaag nog contact op met PensioenVizier en bekijk de mogelijkheden!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.