Direct naar
- Een Nederlandse pensioenregeling aanbieden
- Engelstalige documentatie
- Wie kan pensioen opbouwen in Nederland?
- Let op bij langdurige ziekte
- Wat is ervoor nodig?
- Het opstarten van een pensioenregeling
- Contact
Een Nederlandse pensioenregeling aanbieden
Een pensioenregeling is een belangrijke arbeidsvoorwaarde om goed personeel te werven en te behouden. Wanneer een bedrijf niet is aangesloten bij een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds (BPF) heeft het de mogelijkheid om zelf een pensioenregeling op te starten. Maar hoe zit het dan wanneer jouw personeel in Nederland werkzaam is voor een buitenlands bedrijf? Is het dan voor hen óók mogelijk om in Nederland pensioen op te bouwen?
Het antwoord hierop is: ja, dit is zeker mogelijk. Het ligt echter iets gecompliceerder dan bij een pensioenregeling voor een Nederlands bedrijf en het is dan ook raadzaam om een goede pensioenadviseur in te schakelen. PensioenVizier houdt zich iedere dag bezig met alle (ook internationale) aspecten van pensioen en wij helpen je dan ook graag! In dit artikel vermelden wij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een Nederlands pensioen via een buitenlandse werkgever. Heb je aanvullende vragen of heb je hulp nodig bij het opstarten van een pensioen? Neem gerust contact met ons op via 088- 9000 900 of via info@pensioenvizier.nl.
Engelstalige documentatie
PensioenVizier vindt het belangrijk dat de ingewikkelde materie omtrent pensioen inzichtelijk en duidelijk is. Daarom zorgen wij voor heldere pensioencommunicatie richting zowel de werkgever als de werknemers. Al onze (juridische) documentatie is ook beschikbaar in het Engels. Daarnaast bieden wij een gebruiksvriendelijk programma aan waarmee de werknemers zelf inzicht krijgen in hun pensioen. Ook dit is beschikbaar in het Engels.
Wie kan pensioen opbouwen in Nederland?
Een belangrijke voorwaarde om pensioen op te kunnen bouwen in Nederland, is dat de werknemer(s) woonachtig zijn in Nederland en voor minimaal 25% in Nederland werkzaam zijn. Wanneer aan die voorwaarden wordt voldaan, valt iemand namelijk ook onder de sociale verzekeringen die wij in Nederland kennen. Denk hierbij aan de WW, de AOW en aan de ANW. Daarnaast moeten de werknemer(s) een Nederlandse arbeidsovereenkomst hebben, zoals bedoeld in artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek en tot slot dienen zij onder de Nederlandse loonbelasting te vallen.
Wij zijn heel positief over de persoonlijke ervaring, de scherpe adviezen en de no-nonsense aanpak van PensioenVizier.
Let op bij langdurige ziekte
De Nederlandse wetgeving zit veelal anders in elkaar dan die in het buitenland en het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn wanneer je jouw personeel een pensioenregeling in Nederland aanbiedt. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de regelgeving rondom (langdurige) ziekte. De werkgever heeft hierbij bepaalde verplichtingen naar de werknemer vanuit de Wet verbetering poortwachter. In deze wet is namelijk opgenomen dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor re-integratie bij (langdurige) ziekte.
In het buitenland wordt deze wet niet gehanteerd, maar het is wel essentieel dat de regels uit deze wet worden nageleefd wanneer er een Nederlandse pensioenregeling loopt. Gebeurt dit niet, dan kan dit consequenties hebben voor de eventuele uitkeringen en dekkingen en dit kan voor jou als buitenlandse werkgever zorgen voor veel extra kosten. Laat je hierover dan ook zorgvuldig informeren door een goede pensioenadviseur.
Wat is ervoor nodig?
Wanneer je voor jouw personeel een pensioenregeling in Nederland wilt opstarten, is het bij de meeste pensioenuitvoerders verplicht om een uittreksel van de Kamer van Koophandel te kunnen verstrekken. Bij een klein aantal uitvoerders is het echter ook mogelijk om een pensioenregeling af te sluiten zonder dit KVK-uittreksel. Als aanvullende voorwaarde wordt dan wel gesteld dat jij als werkgever kunt aantonen dat jouw personeel in Nederland inkomstenbelasting verschuldigd is én dat het personeel verzekerd is voor de eerdergenoemde sociale verzekeringen. Dit kun je bijvoorbeeld aantonen met een loonstrook.
Het opstarten van een pensioenregeling
Voor het opstarten van een pensioenregeling voor een buitenlands bedrijf worden doorgaans geen extra kosten gerekend door de pensioenuitvoerder. Dit betekent dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Onze pensioenadviseurs helpen jou bij het kiezen, opstarten en onderhouden van de regeling die het best past bij jouw personeel én bij jouw bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op om de vele mogelijkheden te bespreken.