160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Erfbelasting ontwijken

“Hoe kun je erfbelasting ontwijken?” en “wat heeft een erfenis met een papieren schenking te maken?” Zijn veel voorkomende vragen.

Als iemand overlijdt, gaat de erfenis naar de erfgenamen toe. Een nalatenschap of erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die een overledene nalaat. Erfgenamen zijn personen (of instellingen) die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis. Dit kan bijvoorbeeld een geldbedrag of een kostbaar voorwerp zijn.

In het geval dat de overledene geen erfenis geregeld heeft , en dus geen testament is opgesteld, dan regelt het erfrecht wie jouw erfenis krijgt.

Direct naar

Een erfenis: hoeveel is erfbelasting

Maar hoeveel erfbelasting moet ik betalen? Is een veel voorkomende vraag. Hoeveel erfbelasting je betaalt (in het jaar 2025), hangt af van jouw relatie met de overledene en de waarde van de erfenis. Voor meer informatie over erfenis kan je een kijkje nemen op de site van de Belastingdienst.

Vraag hier een gratis adviesgesprek aan!

Papieren schenking, hoe werkt het precies?

Schenken aan je kind om minder belasting te betalen noem je ontwijken erfbelasting. Dat is het doel van een zogeheten papieren schenking bij notarissen.

De ouders leggen in een akte bij de notaris vast dat zij hun kind geld schenken en dat de ouders dit bedrag dan direct weer terug ‘’lenen’’, dit noem je erfbelasting ontwijken. Je kunt nu dus zeggen dat de ouders een schuld hebben bij hun kinderen omdat zij geld van hun kinderen ‘’lenen’’. Op het moment dat de ouders overlijden betaal je minder erfbelasting. Deze papieren schuld moet namelijk eerst worden ‘afbetaald’ aan de kinderen voordat je over het restant successierecht betaalt. Successierechten, of erfenisrechten, is een directe belasting die wordt geheven over erfenissen.

Erfbelasting ontwijken

Erfenis schenking voor overlijden

Kan je echt erfbelasting ontwijken? Een eis van de fiscus is dat je de papieren schenking aan de kinderen bij de notaris vastlegt. Voor de duidelijkheid: niet als de ouders het geld gewoon aan hun kind geven, maar wel als de ouders het geschonken bedrag eigenlijk bij zich houden.

Dus bij een schenking op papier kun je alleen erfbelasting ontwijken als je naar de notaris toe gaat om het vast te leggen in een akte. Doe je dit niet dan heft de Belastingdienst bij overlijden gewoon erfbelasting over het geschonken bedrag.

Je kunt ook de erfenis verkleinen door jaarlijks een bedrag te schenken aan je kinderen. Net als eerder genoemd ligt het bedrag lager als je schenkt aan anderen dan je directe (pleeg)kinderen.

Daarom mogen kinderen -tussen de 18 en 40 jaar- eenmalig € 32.195 (2025)  belastingvrij ontvangen van hun ouders. Als de kinderen het bedrag hebben, mogen ze zelf bepalen wat ze ermee doen.

De jubelton is inmiddels alweer enkele jaren afgeschaft.

Het jaarlijkse bedrag wat belastingvrij geschonken mag worden is € 6.713

Het contact met PensioenVizier is bijzonder prettig, de vakkennis uitmuntend en je krijgt snel antwoord op vragen.

Marjan Keizer en Jerker Veenstra
M Keizer

Pensioen en erfenis

Wat heeft een erfenis met pensioen te maken? Een erfenis telt immers ook als “geld voor later”. Wij hopen dat je jouw familie lang bij je mag houden, maar op een gegeven moment komt de erfenis toch vrij. Wanneer dit precies is weet gelukkig niemand, maar vaak is wel bekend of je te maken gaat krijgen met een erfenis. Weet je op dit moment dat er een erfenis vrij gaat komen, kan je dit mee laten nemen in jouw financiele planning. Door deze erfenissen mee te nemen in jouw financiele planning weet je precies wat je, naast de erfenis, nog extra moet opbouwen om jouw dromen in werking te stellen. Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken of een paar jaartjes er tussen uit? Wij nemen het mee in jouw financiele planning!

Ga direct voor een financiele planning!

Financiele planning met PensioenVizier

Wil jij meer dan enkel erfbelasting ontwijken? Ga voor een financiele planning! Een financiele planning geeft overzicht in alles omtrent pensioenen en sparen voor later. Wil jij nu lekker leven, straks lekker leven? Begin vandaag met een financiele planning. Neem contact met ons op!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.