150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen en MVO

Pensioen en MVO, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, is een breed begrip. Kort samengevat omvat het dat er rekening gehouden wordt met de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Duurzaamheid blijft een veelbesproken onderwerp. Wat doet PensioenVizier als bedrijf aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker, ook in de financiële sector. Klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging. Het kan lastig zijn om als bedrijf in de financiële sector een rol te spelen bij het beperken van de uitstoot van broeikassen.

Bij PensioenVizier streven we ernaar om de wereld groener en duurzamer te maken en onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Wij gaan de uitdaging aan om koploper te worden op het gebied van duurzaamheid in de financiële sector. In ons duurzaam avontuur houden wij rekening met People, Planet en Profit. Benieuwd naar ons duurzaamheidsbeleid? Klik dan hier.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Wanneer is een organisatie MVO?

De één denkt bij maatschappelijk verantwoord ondernemen aan duurzaamheid, de andere denkt aan bijdragen aan de maatschappij. Wij zien MVO als alles daartussen. Als een MVO organisatie is het van belang dat je bijdraagt aan de mens, planeet en maatschappij. Dit betekent ook dat je als bedrijf de verplichting hebt om winst te maken die bijdraagt aan de economie.

Wij delen MVO op in de volgende thema’s;

  • Mens: hier gaat het voornamelijk om de zorg voor eigen werknemers, klanten en de sociale omgeving.
  • Natuur: hier draait het om de zorg voor onze planeet. Het is van belang dat er zo min mogelijk schade aan het milieu wordt gebracht.
  • Verspillingen: het reduceren van verspillingen is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid.
  • Klimaatverandering: klimaat verandering is een wereldwijd probleem. Wanneer iedereen zijn of haar steentje bijdraagt kunnen wij samen de uitstoot van broeikassen reduceren.
  • Arbeidsomstandigheden: hierbij draait het bij eerlijke arbeidsomstandigheden zoals eerlijke loon, veilige werkplek en een eerlijk sollicitatieprocedure.
  • Winst: een bedrijf kan zowel financiële winst als sociaal maatschappelijke winst opleveren.

MVO in de financiële sector

Op welke manier draagt de financiële sector haar steentje bij aan een betere wereld? Op dit moment zijn er al MVO pensioenregelingen. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om duurzaam pensioen op te bouwen;

Lijfrente

Je kunt gaan sparen bij een bank, een polis bij een verzekeraar of een beleggingsrekening opstarten. Het geld wat je nu inlegt, wordt uitgekeerd wanneer jij de AOW leeftijd bereikt. De producten die hierboven zijn genoemd kun je overal afsluiten. Kijk dus goed waar zij een duurzame variant aanbieden.

Sparen of beleggen Box 3

Je kunt gaan sparen of beleggen in Box 3 bij een bank, vermogensbeheerder of verzekeraar. Het is wel zo, dat jij over het gespaarde geld vermogensrendementsheffing moet betalen. Ook voor deze optie geldt een mogelijkheid om duurzaam te sparen en duurzaam te beleggen. Je het kan het zo MVO maken als jij zelf wilt. Weet jij niet waar je in wilt beleggen en ben jij benieuwd naar de scores voor het beleggingsbeleid van tien grote pensioenfondsen in Nederland? Klik dan hier. In dit overzicht kun je precies zien waar de pensioenfondsen wel of geen rekening mee houden.

Duurzaam beleggen in eigen bedrijf

Natuurlijk is het ook de mogelijkheid om te gaan beleggen in je eigen bedrijf. In je eigen bedrijf kun je beleggen in duurzame beleggingsfondsen of gaan sparen of op een duurzame spaarrekening. Als eenmanszaak kun je dit doen als je nog een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) op de balans hebt staan. Bijstorten in de FOR is sinds 1 januari 2023 niet meer mogelijk. In de BV is dit mogelijk als je een Oudedagsverplichting (ODV) hebt.

Duurzaam beleggen in groenprojectfondsen

Dit betekent eigenlijk dat je belegt in groenprojecten die bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikassen. Daarnaast wordt er vaak belegd in duurzaam bouwen en duurzame energie. De meeste groenfondsen investeren alleen in duurzame ondernemers. Daarnaast krijg je ook belastingkorting als jij belegt in een groenfonds.

Eigen invulling

Je kan het zelf zo duurzaam en MVO maken als jij zelf wilt. Er zijn verschillende invullingen die bijdragen aan een groenere wereld. Denk aan: duurzame crowdfunding, financiering van projecten in ontwikkelingslanden, goede doelen steunen, elektrische auto rijden en leningen aan duurzame projecten.

Gratis adviesgesprek aanvragen

We dragen ons steentje bij!

Sinds eind 2023 zijn wij CO2 neutraal. Dit komt door duurzame huisvesting, electrische auto’s en gebruik van een electrische fiets in Amsterdam. Het restant CO2 uitstoot -48.000 kg- hebben we gecompenseerd door het planten van 6631 bomen. Iedere boom compenseert gemiddeld 10 Kg CO2 uitstoot. Omdat we iedere maand budget beschikbaar stellen voor aankoop bomen, groeit het “PensioenVizier bos” gestaag.

Bovendien hanteren wij niet alleen het duurzaamheidsbeleid bij PensioenVizier maar steunen wij ook verschillende groene en MVO organisaties. Dit betekent dat wij gratis pensioenadvies aanbieden voor (milieu)organisaties – zonder winstoogmerk- die bijdragen aan een groenere en duurzame wereld. Dit doen wij door 1 keer per jaar advies aan te bieden voor maximaal  € 5.000,-.

Wij dragen de volgende organisaties een warm hart toe:

– Support Casper

– SOS kinderdorpen

– KWF kankerbestrijding

– Nierstichting Nederland

– Studentenprojecten Nepal

Meer weten over pensioen en MVO of wil jij een gratis adviesgesprek? Neem dan contact met ons op!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.