150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen voor ondernemers

Als ondernemer ben je vaak bezig groei en ontwikkeling. Maar het pensioen voor ondernemers? Dat lijkt vaak een ver-van-je-bedshow. In dit artikel willen we dat beeld veranderen. Pensioen is niet saai, het is essentieel. Het gaat niet alleen om later, maar ook om het welzijn van de mensen waar je om geeft. We duiken in wat het inhoudt, geven praktische tips en laten zien waarom het de moeite waard is. En laten we eerlijk zijn, als wij je vragen hoeveel pensioen je wilt, krijg je waarschijnlijk grote ogen. Het is een lastige vraag, maar uiteindelijk wil je na je werkende leven niet inleveren op je levensstandaard. Kortom, vergeet het stoffige imago van pensioen. Dit artikel begeleidt je informeel door het pensioenlandschap, met tips, inzichten en een focus op jouw doelen.

Direct naar;

Waarom nadenken over pensioen voor ondernemers?

Pensioen gaat eigenlijk maar om één ding, je levenstandaard! Wat is dat? Je levenstandaard is eigenlijk een andere benaming voor jouw manier van leven bijvoorbeeld jouw vakanties, waar jij je boodschappen doet en welke sporten je doet. Het doel van pensioen is het hanteren van jouw levenstandaard. Je wilt blijven doen wat je nu doet, niet minder op vakantie of letten op de kleintjes, gewoon lekker leven!

Doordat een ondernemer geen pensioen heeft bij een werkgever, zal hij/zij dit zelf moeten regelen. Een ondernemer kan dit op verschillende manieren doen. Naast de AOW kan hij/zij dit aanvullen met het sparen voor de oude dag in de vorm van een lijfrente (Box 1). Daarnaast door te sparen bij een bank of beleggingsinstelling (Box 3). Vaak is er vastgoed (ook je eigen huis doet mee) en de oude pensioenen bij vorige werkgevers. Hieronder leggen we hier meer over uit!

Pensioen: AOW is de basis

Iedereen die in Nederland woont of belasting betaalt heeft recht op AOW. Nu is de AOW ongeveer €11.000 per persoon bruto per jaar voor gehuwden. Deze gehuwden krijgen dit bedrag dus twee maal. Alleenstaanden ontvangen na de AOW gerechtigde leeftijd ongeveer €15.000 bruto per jaar.

Spreken deze bedragen je aan en vind je dat de AOW voldoende is om jouw levensstandaard te handhaven, dan hoef je niet verder te lezen. Je hebt dan immers geen probleem met je pensioen opbouwen!

Pensioen voor ondernemers, de mogelijkheden

Er zijn veel verschillende manieren om pensioen op te bouwen als ondernemer. De ene optie is misschien iets aantrekkelijker dan de andere, maar alles wat je spaart voor later is goed! Om je een voorbeeld te geven van de verschillende opties hebben wij hieronder een aantal opties verder voor je uitgewerkt!

1. Pensioen opbouwen met lijfrente

Een lijfrente, een gunstige en veelvoorkomende manier van pensioen voor ondernemers! Wanneer je spaart in een lijfrente, spaar je voor later. Door een maandelijkse inleg spaar je vermogen. Met dit vermogen kun jij basispensioen (AOW) aanvullen. Een lijfrente keert minimaal 5 jaar uit, na jouw AOW-datum.

Het voordeel van sparen in een lijfrente is dat de inleg kan worden afgetrokken van de inkomensbelasting. Daarnaast hoeft er ook geen vermogensbelasting worden betaald. Het is niet zo dat je hier helemaal geen belasting over hoeft te betalen, maar op het moment van uitkeren betaal je alsnog inkomstenbelasting. Gelukkig is dit in vele gevallen veel minder dan dat je op dit moment zal betalen, doordat je simpelweg minder verdient na AOW-datum. Door dit fiscaal gunstige kenmerk is het één van de meest gekozen opties van ondernemers om te sparen voor later.

2. Ondernemingsvermogen opbouwen

Ook behoort sparen in de onderneming bij pensioen voor ondernemers. Wanneer je spaart in de onderneming spaar je op je zakelijke spaarrekening. Het geld dat je spaart wordt gezien als ondernemingsvermogen. Dit betekent dat de rente of rendement wordt gezien als onderdeel van je winst. Uiteindelijk betaal je minder vermogensbelasting dan wanneer je spaart op een privé spaarrekening. Wat voordeliger is… in de BV of in privé rekenen we graag voor je uit.

3. Banksparen voor pensioen

Zelf geld opzij leggen behoort ook tot één van de mogelijkheden voor pensioen voor ondernemers. Sparen in privé betekent eigenlijk gewoon dat je zelf geld opzij legt. Je hebt als ondernemer zelf de vrijheid wanneer je spaart en hoeveel je spaart. Als je privé spaart, valt dat onder (vermogensrendementsheffing) vermogensbelasting box 3. Dit betekent dat je vermogensrendementsheffing moet betalen. Het rendement is nu afhankelijk van de hoogte van je totale vermogen.

Pensioen is niet alleen voor later

Naast dat je genoeg geld wilt hebben wanneer jij met pensioen gaat, wil jij natuurlijk ook het risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden afdekken. Dit zijn ook belangrijke onderdelen die bij het pensioen horen. Door middel van een verzekering kun jij dit risico afdekken of beperken. Hieronder staan de verzekeringen kort uitgelegd.

Het arbeidsongeschiktheidspensioen

Je moet er niet aan denken, maar het kan iedereen overkomen; ziekte. Je hebt het nooit helemaal zelf in de hand. Ook al sport je veel en eet je gezond er kan altijd wat gebeuren. Zowel in en met je eigen lichaam, zoals ziekten en gebreken, maar ook buiten je eigen lichaam zoals een ongeval. Je kan dan geen geen pensioen hebben opgebouwd als ondernemer…

Je kan dan een tijd uit de running zijn. Veel mensen kiezen er voor om dit risico niet zelf te lopen maar dat extern te verzekeren door middel van een AOV. Een AOV zorgt voor een (tijdelijke) uitkering wanneer er toch onverhoopt iets met je gebeurd. Een AOV moet bij je passen, laat je daarom goed adviseren.

Het nabestaanden pensioen

Hoe laat je je partner en kinderen achter? Toch wel iets om over na te denken… In tegenstelling tot de AOV is dit makkelijk en goedkoop te regelen. Over het algemeen doen we dit met een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Stel jouw partner heeft €1.500 per maand nodig (dat is €18.000 per jaar) en jouw partner is 40. Dan is er nog 28 jaar te gaan tot pensioen. De verzekerde som wordt dan 28 x €18.000 = €504.000. Vaak is de ORV vorm dan annuïtair dalend. Dit kost dan ongeveer €25,50 per maand. Laat je ook hierin goed adviseren, zo weet je zeker dat je partner of kinderen niet nog meer zorgen krijgen dan dat ze op dat moment al hebben.

Pensioen regelen bij PensioenVizier

Dromen en aannames maken over je toekomst, we doen het allemaal. Soms komen ze uit, maar de realiteit is vaak minder rooskleurig. Heb je het al overwogen, later geen vermogen? Hoe ga jij je pensioen regelen als ondernemer? PensioenVizier is voor jou als ondernemer de beste keuze en helpt je graag!

Wij snappen dat je als ondernemer druk bezig bent met jouw onderneming en dan schieten zaken als het pensioen regelen er snel bij in. Daar is een oplossing voor: pensioen regelen bij PensioenVizier! Zodat jij je volledig kunt richten op je onderneming. Wij adviseren op basis van drie invalshoeken: vermogensbeheer, fiscaal-juridische zaken en verzekeringstechnische zaken.

Ondernemers pensioen opbouwen? Wij helpen graag!

Heb je interesse in pensioen regelen als ondernemer en wil jij inzicht krijgen in je financiële situatie van nu én later? Twijfel niet en neem contact met ons op! Dit kan via 088 9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter. We helpen je graag verder en nemen de kosten voor een kennismakingsgesprek voor onze rekening.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.