Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde
Arbeidsvoorwaarde pensioen wordt steeds belangrijker. Momenteel staat een pensioenregeling in de top vijf van gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden. De auto van de zaak heeft de bonus verdrongen van de eerste plaats op de lijst met gewenste voorwaarden. Dit blijkt uit een onderzoek van uitzend- en detacheringsbureau Accountemps en werving- en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting onder meer dan 1.000 financiële medewerkers. Andere arbeidsvoorwaarden waaraan belang wordt gehecht zijn flexibele uren en extra vakantiedagen. De professionals zijn tevreden over hun beloning en de salarissen zijn gelijk gebleven of zelfs omhoog gegaan.
Top vijf arbeidsvoorwaarde
Vorig jaar stond een pensioenvoorziening nog als zevende gewenste secundaire arbeidsvoorwaarde en dit jaar staat dit in de top vijf. Mensen hebben duidelijk andere wensen dan voorheen. Volgens onderzoeker Ronald de Zoete zijn de verschuivingen een goede afspiegeling van de veranderingen in de maatschappij. ‘Mensen nemen blijkbaar de verantwoordelijkheid voor hun financiële situatie na hun pensionering meer in eigen hand. De aandacht van werknemers voor de collectieve pensioenregeling was altijd zeer gering, maar mede door het afgelopen jaar dat onzeker was vermoed ik dat men teruggrijpt naar zekerheden.’ Meer dan de helft zei dus ook dat ze een collectieve pensioenvoorziening hebben.
De in Nederland meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarde, reiskostenvergoeding, hoort slechts voor een kleine groep van 15 procent bij de favoriete drie. Ter vergelijking, ruim een kwart van de ondervraagden zet de pensioenregeling in de top drie. Flexibele uren en meer vakantiedagen staan ook nog steeds op het wensenlijstje van de Nederlanders, terwijl uit eerder onderzoek van Robert Half bleek dat Nederland in Europa al de meeste flexibiliteit biedt aan werknemers.
Je kunt bij PensioenVizier rekenen op eerlijk advies, waarbij jouw (ondernemers)belang centraal staat.
Grootste wens
Een auto van de zaak is de grootste wens van financiële medewerkers. De auto blijkt ook een doorslaggevende rol te spelen als er van baan wordt gewisseld; 40 procent van de ondervraagden gaf aan dat als het salaris gelijk blijft, ze overstag gaan als er een auto van de zaak boven op komt. De grootste verdieners zijn nog steeds de CFO’s, die op de voet gevolgd worden door de Controllers met een leidinggevende taak, de Financial Planning & Analysis Managers en de Audit Managers. Een gemiddelde CFO neemt in Nederland na 10 jaar tussen de 120.00 en 180.000 euro mee naar huis. Tot slot scoren Treasurers en Tax managers hoog op de salarisladder.
In het algemeen zijn de salarissen van de financiële professionals ondanks de recessie gelijk gebleven en soms zelf nog omhoog gegaan. Dit laatste geldt met name voor de auditors, de BTW-specialisten, de salaris (pay roll) en de cash managers. De professionals gaven ten slotte aan dat ze tevreden zijn met hun beloning.
Drie nieuwe rollen
Er ontstaan drie nieuwe rollen voor pensioenadviseurs, denkt Wesselink.
- “De eerste is werkgever-pensioencoach. Dat zit dicht tegen de Wet toekomst pensioenen aan: hoe ga je werkgevers en deelnemers helpen bij keuzebegeleiding en transitiecommunicatie?
- Daarnaast ontstaat de rol van coach op het gebied van goed werkgeverschap: welke regelingen zijn er en wat kun je allemaal om je HR-beleid vorm te geven?
- De derde rol is deelnemer-impactadviseur. Daarin sta je deelnemers bij in het omgaan met vraagstukken als pensioenopbouw, maar ook vitaliteit en welzijn. Elk advieskantoor moet kiezen of het er een van die nieuwe rollen bij wil gaan nemen.”
Wat vinden wij?
Als pensioenprofessionals vinden we het vreemd dat de arbeidsvoorwaarde pensioen op de vijfde plaats staat. Het is vaak de tweede vermogenspijler naast het eigen huis. Vaak is de “pensioenpot” groter of gelijk aan de waarde van het eigen huis! We denken dan ook dat de komende jaren de arbeidsvoorwaarde pensioen hoger op het verlanglijstje zal komen van de werknemers. Als werkgever is dit zeker iets om over na te denken.
Meer weten over pensioen als arbeidsvoorwaarde of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op via 088-9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter!
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Het is belangrijk dat jouw werknemers niet alleen weten hoe ze er op dit moment voorstaan, maar ook of ze nog op de goede weg zijn om hun doel op hun AOW-datum te bereiken. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken! Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!