Pensioen na scheiding
Er is sprake van een pensioenverevening als jij en je partner gaan scheiden. Dit is een ingrijpende beslissing met vele gevolgen. Er moeten afspraken worden gemaakt over het huis, de kinderen, alimentatie en andere bezittingen. Dit zijn de dingen die vaak bekend zijn bij mensen. Echter, het pensioen moet ook geregeld worden! De meeste mensen denken er niet meteen aan, maar bij een scheiding moet ook het pensioen worden geregeld. Dit is vaak een aardige rekensom.
In de meeste gevallen zat het opgebouwde pensioen moeten worden verdeeld. Dit geldt trouwens alleen als je getrouwd bent of bij een geregistreerd partnerschap. Je verdeelt ook alleen(!) het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Bij verdeling van het pensioen bij scheiding heb je twee mogelijkheden.
1. Pensioenverevening
Bij pensioenverevening hebben jij en je ex-partner ieder recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Wat daarvoor is opgebouwd, verdeel je dus niet! Er kan ook sprake zijn van een andere verdeling dan ieder de helft. Dit is het geval als je dit hebt afgesproken in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant. Dan gelden uiteraard die afspraken. Pensioenverevening houdt in dat je op het moment dat jouw ex-partner met pensioen gaat, de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt van hetgeen hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En jouw ex-partner ontvangt juist de helft van jouw pensioenuitkering, die je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd, op het moment dat jij met pensioen gaat.
Verder geldt bij pensioenverevening dat als jouw ex-partner overlijdt, je het aan hem/haar toebedeelde deel van jouw ouderdomspensioen terugkrijgt. En dat je niet langer de helft van zijn/haar pensioen ontvangt. En als je zelf komt te overlijden, dan ontvangt jouw ex-partner geen deel meer van jouw ouderdomspensioen. Maar ontvangt hij of zij juist weer het eigen, volledige pensioen. Meer lezen over pensioen en scheiden? Klik dan hier.
De persoonlijke benadering bij PensioenVizier en het duidelijke perspectief geven veel vertrouwen.
2. Pensioenconversie
Je kunt in plaats van het pensioen te verdelen, ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat het door jou opgebouwde pensioen wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor je en een zelfstandig pensioen voor jouw ex-partner. Het verschil met pensioenverevening is dat je het pensioen van jouw ex-partner ontvangt op het moment dat je 67 wordt en niet op het moment dat jouw ex-partner 67 wordt. Voor jouw ex-partner geldt hetzelfde.
Een ander verschil is dat je bij overlijden van jouw ex-partner je deel van zijn of haar pensioen blijft ontvangen. Daarentegen krijg je het deel van jouw pensioen, dat naar jouw ex-partner ging, niet terug. Bij pensioenconversie wordt het door je opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware gesplitst in een pensioen voor jou en een pensioen voor jouw ex-partner. Voor scheidende partners kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verevening en conversie.
Voor- en nadelen pensioenverevening en pensioenconversie
Bij pensioenverevening blijf je afhankelijk van het in leven zijn van de ander. Kom je voor jouw pensioendatum te overlijden, dan krijgt je ex-partner niet een deel van jouw ouderdomspensioen uitgekeerd. Andersom geldt dit ook. Als er is gekozen voor pensioenverevening en jouw ex-partner komt voor zijn of haar pensioeningang te overlijden, dan krijg je nooit een deel van zijn of haar opgebouwde ouderdomspensioen uitgekeerd.
Pensioenconversie is alleen mogelijk als jij en je partner beiden instemmen. Als een van beide hier niks voor voelt, dan zal de standaardverdeling van toepassing zijn. Conversie brengt ook een groot voordeel mee en dat is het feit dat de band tussen beide ex-partners definitief verbroken is. Daarnaast zijn beide ex-partners op pensioengebied dan niet meer afhankelijk van in het in leven zijn van de ander. Een nadeel kan dan wel zijn dat degene die het pensioen heeft opgebouwd bij het overlijden van zijn/haar partner, niet meer het volle ouderdomspensioen terugkrijgt. Dit is wel het geval als er voor pensioen verevening is gekozen.
Pensioen vragen?
Het is verstandig om je goed te laten adviseren! Heb je nog vragen over pensioen bij scheiding of een ander onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op, via het nummer 088-9000 900 of via de contactpagina. Je kunt er ook voor kiezen om hieronder jouw gegevens achter te laten, zodat wij contact met jou opnemen.