Kennisbankartikel:

Pensioenvoorziening

Pensioenvoorziening voor de ondernemer

Het realiseren van een potje voor de oude dag kun je op diverse manieren doen. Voor de werknemer is het (al dan niet verplicht) deelnemen aan de pensioenregeling binnen de onderneming wellicht de bekendste manier hiervan. In diverse artikelen besteden we hier op deze site al de nodige aandacht aan. Vaak gaat het daarbij over de pensioenfondsen, dekkingsgraad, verplichtstelling enzovoort. Dit artikel gaat niet over de voorziening voor de werknemer, maar over de pensioenvoorziening voor de ondernemer.

Pensioenvoorziening realiseren

Het realiseren van een pensioenvoorziening voor de ondernemer is een vrijwillige keuze van de entrepreneur zelf. Het nadeel daarvan, is het gebrek aan besef dat je daar als ondernemer nooit te vroeg genoeg mee kunt beginnen. Althans, dat wil zeggen dat wij regelmatig horen vanuit de klant dat hij er eerst voor wil zorgen dat ”de zaak staat”. Voordat hij of zij een pensioenverzekering afsluit.

Dat is geheel begrijpelijk, echter moet je deze periode niet lang laten duren. Anders blijft het zomaar liggen. Het probleem schuilt namelijk in het gegeven dat de opbouw een aanzienlijke “boost” krijgt door de looptijd. Hiermee doelen wij op het feit dat als je pas later een pensioenvoorziening treft en het verleden wenst “in te halen”. Dit is niet simpelweg een kwestie van verdubbelen van de premie.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Een ondernemer en pensioen

Stel een ondernemer start zijn pensioenvoorziening als ZZP’er als hij 25 jaar is. Hij legt maandelijks 200 euro in tot zijn 67e door middel van een pensioenverzekering. Zijn collega ondernemer start zijn pensioenvoorziening DGA pas met 45 jaar en denkt dat hij met 400 euro per maand hetzelfde bereikt als zijn collega ZZP.

Hierbij gaan we er voor het gemak vanuit dat de pensioenvoorziening ZZP op gelijke voet (aandelen of vast rentende fondsen) inlegt als de pensioenvoorziening DGA. Helaas voor de DGA gaat die denkwijze enigszins scheef: De opbouw van de pensioenverzekering bij de ZZP’er bereikt een hogere waarde en wil de DGA een gelijk einddoel bereiken, dan dient hij de inleg hoger in te stellen.

Nu gaat het ons er niet om dat iedere ondernemer per se vanaf 25 jaar of eerder moet starten met de opbouw van een pensioenvoorziening. Echter, besef wel wat de consequenties zijn bij het uitstellen van de start hiervan. Net zoals het voor de meeste verplicht gestelde BPF-regelingen geldt dat bij de opbouw van het pensioen voor de ondernemer de duur een belangrijke factor is. Meer lezen over BPF-regeling, klik dan hier.

Overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheid

Daarnaast verbaast het ons steeds dat de nodige ondernemers onvoldoende of soms helemaal niet stilstaan bij het overlijdensrisico en het arbeidsongeschiktheidsrisico. Ook deze zaken horen bij het adequaat inzetten van een complete pensioenvoorziening of pensioenverzekering. Je kunt natuurlijk ook stellen dat we in “ondernemend Nederland” aardig optimistisch zijn, aangaande deze risico’s.

Op het moment echter dat een ondernemer zich meldt over de opbouw van een oudedagsvoorziening, starten we toch eerst met de vraag hoe het zit met die risico’s. Uiteindelijk zijn dat namelijk zaken die “morgen” het leven (voor de ondernemer of zijn/haar nabestaanden) drastisch kan wijzigen. Als er al over wordt nagedacht is dat opvallend vaak vanuit de partner (!). Ook niet geheel onlogisch, maar wel typisch.

pensioenvoorziening

Helder pensioenoverzicht  voor de ondernemer

De pensioenvoorziening ZZP of pensioenvoorziening DGA kunnen uiteindelijk op meerdere manieren tot stand komen. Een degelijke en juiste inventarisatie is essentieel hierbij. De pensioendeskundige luistert daarbij voornamelijk en stelt de juiste vragen om het plaatje helder te krijgen. Wat zijn de (financiële) doelstellingen van de ondernemer, welke middelen heeft de ondernemer tot zijn/haar beschikking, welke risicobereidheid is er? Welke soort pensioenvoorziening wil de ondernemer inzetten?

Al dit soort vragen werpen vaak weer nieuwe vragen op. Uiteindelijk gaat het erom dat de pensioenadviseur het hele plaatje duidelijk en helder maakt. Zo weet de ondernemer (ZZP’er of DGA) exact waar hij aan toe is en wat de gevolgen hiervan (kunnen) zijn.

Bij het vaststellen van het meest passende pensioen voor de ondernemer komt meer kijken dan het afsluiten van een pensioenverzekering alleen. PensioenVizier stelt zich als doel om de ondernemer te helpen de financiële doelen te realiseren. Neem gerust contact met ons op voor een kosteloze eerste kennismaking.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Wie zijn wij?

PensioenVizier specialiseert zich in pensioen en financiële planning voor ondernemers en ondernemingen. We zijn al sinds 1 maart 2003 iedere dag bezig met pensioen. We hebben al meer dan 10.000 adviezen uit mogen brengen aan jong en oud. Wij denken mee met onze relaties over individueel en collectief pensioen. Kenmerken van ons advies zijn dat we voldoen aan de wetgeving, integer handelen. Uiteraard staat het belang van onze klant hierbij voorop.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.