160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Premieverlaging van jouw verzekering

Heb je eigenlijk geen idee wat je al die jaren hebt betaald voor je verzekeringen? Zo zijn er nog vele met jou. Heb je weleens aan premieverlaging gedacht? In veel gevallen sluit je een verzekering af en kijk je er nooit meer naar om…

Het loont echter wel om de verzekeringen af en toe even uit de stoffige hoek te halen en hier weer een frisse blik op te laten werpen. Een premieverlaging is namelijk vaak mogelijk. Maar waar zit deze premieverlaging dan in? In dit artikel geven we aan waarom het goed is om af en toe, samen met een adviseur, een blik te werpen op je afgesloten verzekeringen.

Maatschappelijke veranderingen

De laatste jaren heeft onze maatschappij een turbulente rit gemaakt en is er veel veranderd. Mede dankzij de crisis is de maatschappij in korte tijd zelfs flink verandert. De rentestand, de tarieven, de inflatie en ga zo maar door. Al deze factoren kunnen ook invloed hebben op de premie van jouw verzekeringen. De verzekeringsmaatschappijen moeten ook met de tijd mee.  Zij verlagen premies om met de markt mee te kunnen komen. Dit zorgt ervoor dat de concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders en hun producten momenteel erg hoog is.

Wil jij ook een premieverlaging?

Premieverlaging van de ORV

Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering. Jaren geleden waren er nog premies apart voor mannen en voor vrouwen. Tegenwoordig zijn er sekse neutrale tarieven en dit kan tot een premieverlaging leiden. Sinds december 2012 is het niet meer mogelijk om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Vooral voor mannen betekent dit dat er een premieverlaging in kan zitten.

“Er mag nog wel onderscheid gemaakt worden in rookgedrag” 

Naar aanleiding van deze ontwikkeling kunnen er nieuwe offertes worden gemaakt met dezelfde uitgangspunten. Zijn de premies lager dan kan er een nieuwe polis worden gestart. Dit is toch een makkelijke manier om een premieverlaging te realiseren!

PensioenVizier is een daadkrachtige club met gedreven en deskundige pensioenspecialisten die niet stoppen bij enkel een advies.

Sjoerd 't Riet

Premieverlaging op de AOV

Daarnaast zijn er onder andere ook nog de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze hebben vaak een contracttermijn van 3 of 5 jaar. Tegenwoordig hanteren enkele maatschappijen ook al  contracten voor 1 jaar. Na het verlopen van deze contractperiode is het raadzaam om weer opnieuw het offerte traject in te gaan. Polissen waarvan de contracttermijn verlopen is, worden stilzwijgend verlengd. Indien je gezond bent is het altijd goed om de offertes weer te laten opmaken. Tevens is er bij een nieuwe polis vaak weer sprake van een starterskorting van 3 jaar.

“Dit leidt wederom tot een fikse premieverlaging” 

Een bijkomend voordeel is dat wanneer de contracttermijn is verlopen, veel maatschappijen een opzegtermijn van 1 maand hanteren. Hierdoor is overstappen een stuk eenvoudiger. De aanvraagformulieren moet je opnieuw invullen en wellicht wordt er een nieuwe medische keuring uitgevoerd. Dit kost inderdaad even tijd, maar dit kan je veel geld besparen! Kijk van te voren wel goed na, met een adviseur, wanneer je kunt overstappen zodat je het traject niet voor niets inzet.

Meer lezen over premieverlaging, klik dan hier.

Premieverlaging

Aanvullend pensioen

Voor het opbouwen van een aanvulling op je pensioen kan je gebruik maken van bijvoorbeeld een lijfrente verzekering. Je betaalt iedere maand een premie en daarmee bouw je een “spaarpotje” op voor je pensioen. Echter van deze premie wordt een stukje ingehouden aan kosten. Denk hierbij aan beheerskosten, administratiekosten en kosten voor een eventuele overlijdensdekking. Dus wanneer jij komt te overlijden, komt de waarde dan ten gunste van bijvoorbeeld je partner. Het is dus niet zo dat de gehele premie in jouw polis is geïnvesteerd, maar slechts een deel daarvan.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Voordelen van de bancaire lijfrente

Inmiddels zijn er bancaire lijfrente rekeningen, de voordelen van een bancaire lijfrente zijn dat de kosten lager zijn dan een verzekerde lijfrente. De kosten zijn daarnaast zichtbaar en duidelijk. Daarnaast valt een bancaire lijfrente onder bankgarantie. Indien de maatschappij omvalt dan heb je een garantie van de waarde tot ongeveer € 100.000,-. Bij onverhoopt overlijden valt de waarde van je rekening gewoon in het nalatenschap. Bij een verzekerde lijfrente moet dit los bijverzekerd worden. Hierdoor ben je dus meer premie kwijt. In dit geval hoeft er niet direct sprake te zijn van een premieverlaging. Je kan immers de inleg gelijk houden. Doordat er minder kosten worden berekend en ingehouden van de waarde levert het je toch een besparing op.

Nog kort een aantal tips!

  • Informeer goed wat voor product je precies hebt.
  • Noteer direct na het afsluiten van een verzekering de contract vervaldatum in je agenda. Dit is een mooie reminder voor jezelf.
  • Neem contact op met een adviseur om de mogelijkheden door te nemen.

Kortom er zijn meerdere manieren om een premieverlaging te realiseren. Uiteraard bekijken we dit ook graag voor jou. Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via 088-9000 900, via info@pensioenvizier.nl of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact op met jou!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.