Kennisbankartikel:

Vervroegd pensioen

Vervroegd met pensioen?

Een lekker vooruitzicht, eerder met pensioen gaan dan op de aangewezen leeftijd. Vergeet alleen niet dat je dan een flinke reserve nodig hebt. Wat komt er allemaal kijken bij vervroegd pensioen? Wij geven je graag een aantal aanwijzingen als je van plan bent om het vervroegd pensioen te realiseren.

Fiscale aantrekkelijkheid van vervroegd pensioen

Voorheen was het financieel aantrekkelijk om vervroegd met pensioen te gaan. Er waren bijvoorbeeld regelingen zoals de VUT- en prepensioenregelingen. Deze regelingen waren fiscaal aantrekkelijk. Het komt er op neer dat je zelf extra pensioen moet opbouwen indien je met vervroegd pensioen wilt gaan. Dit kan bijvoorbeeld bij een bankspaarrekening of een lijfrentepolis. De voorwaarde hierbij is wel dat je de vorige jaren weinig tot geen pensioen opgebouwd hebt. (We mogen tot 7 jaar teruggaan).

vervroegd pensioen

Zelf pensioen opbouwen

Naast het feit dat je recht hebt op een AOW regeling, is het belangrijk dat je zelf je pensioen opbouwt. Wanneer je besluit om vervroegd met pensioen te gaan en om zelf vermogen op te bouwen, krijg je wel te maken met een vermogensheffing. De grenzen liggen rond de €22.000 voor alleenstaanden en € 44.000 voor gehuwden. Boven deze grens moet je vermogensrendementsheffing betalen. De te betalen rente bedraagt ongeveer 1,2%.

Veel mensen weten niet hoeveel pensioen er wordt opgebouwd. Er zijn vaak fondsen zoals het ABP die dit automatisch voor je doen. Maar als je bijvoorbeeld ondernemer bent, bouw je geen pensioen op! Voor specifieke informatie kan je ons bellen. Je kunt ook eens kijken op de site van de belastingdienst. Het is te simpel voor woorden, maar ieder jaar dat je eerder stopt met werken, heb je een netto jaarinkomen nodig. Stel jouw inkomen is nu €35.000 bruto per jaar inclusief vakantiegeld. Netto houd je hieraan over ongeveer €23.000. Je wilt drie jaar eerder stoppen, dan heb je €69.000 nodig.

Spaarrekening of spaardeposito

Als je met vervroegd pensioen gaat is een gewone spaarrekening ook een optie. Hierbij is het voordeel dat geld op elk moment opgenomen en gestort kan worden. Een alternatief hiervoor is een spaardeposito. De uiteindelijke rente hierover is vaak hoger. Bij een spaardeposito zet je een bepaald bedrag vast voor een bepaalde looptijd. Aan het eind van de looptijd komt dit geld vrij, uiteraard is dit de datum van jouw geplande en vervroegde pensioendatum.

Is financiële planning iets voor mij?

Is beleggen een optie?

Je kunt natuurlijk ook geld beleggen naast jouw reguliere pensioen. Neem hierbij alleen wel de risico’s in acht. Voor meer informatie over risico en rendement, klik hier.

Hoeveel moet je nou inleggen, zodat je met vervroegd pensioen kan? Dit hangt af van jouw risicoprofiel. Dit risicoprofiel bepaalt welke risico’s je wilt en kan lopen. Het spreekt voor zich dat jonge mensen met een lange beleggingshorizon vaak een hoger risicoprofiel hebben dan iemand die volgend jaar met pensioen gaat. Met een matig tot veilig profiel is een rendement op lange termijn mogelijk van 5%. In onderstaande tabel geven we aan welk bedrag de inleg (per maand) moet zijn.

Vervroegd met pensioen

Mogelijkheden vervroegd pensioen

Waarschijnlijk wil jij met vervroegd pensioen. In dit artikel hebben wij hierover het een en ander uitgelegd. Wil jij met vervroegd pensioen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Laat hieronder jouw telefoonnummer en emailadres achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Samen kijken we naar jouw huidige (financiële) situatie en de mogelijkheden van vervroegd pensioen.  Wij geven jou helder en begrijpelijk advies.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.