Kennisbankartikel:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Wil jij op een goede en betaalbare manier jezelf als freelancer beschermen tegen arbeidsongeschiktheid? Neem dan een AOV! Je ontvangt een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken. Wij werken met een speciale software om de optimale arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de freelancer te offreren.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer is maatwerk

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in feite maatwerk. Niet elke ondernemer of zelfstandige verkeert in gelijke omstandigheden en loopt dezelfde risico’s. Je dient daarom keuzes te maken die bij jou passen. Keuzes waarmee je de premie ook flink kunt verlagen. Een AOV is meestal niet goedkoop, maar geen inkomensverzekering nemen is vaak duurkoop als er onverwachts iets met je gebeurt.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Voor wie is de arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer van belang?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Als zelfstandig ondernemers worden aangemerkt:

In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een AOV als ondernemer, zelfstandige (ZZP’er) en freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomensbronnen, waarop je kunt terugvallen wanneer je werk door arbeidsongeschiktheid vervalt.
  • De organisatie, waarin je zit, verplicht je om een AOV af te sluiten.
  • De bank eist, dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.

Een tandarts is meestal een vrije beroepsbeoefenaar en zal een AOV moeten afsluiten.

Hoe je als freelancer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. Draai alleen aan de goede knoppen! Verlaag je AOV premie door goed te kiezen!
Er zijn verschillende manieren om de premie voor de verzekering te verlagen. Wij noemen er een paar:

1. Bepaal je eigen risico

Welke periode je kunt doorkomen zonder een uitkering van de verzekering te krijgen, hangt af van het eigen risico dat je wilt en kunt nemen. Deze wachttijd tussen arbeidsongeschiktheid en uitkering kun je zelf kiezen. Kies je voor een wachttijd van een jaar of voor een kortere tijd.

Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.

2. Wat word je uitkeringsdrempel AOV?

De uitkeringsdrempel heeft te maken met de mate van arbeidsongeschiktheid. Standaard is de drempel gezet op 25 procent arbeidsongeschiktheid. Als je kiest voor een drempel van bijvoorbeeld 50%, wordt de premie een stuk lager.

3. Tot welke leeftijd keert de verzekering uit?

Hoe korter de periode van uitkering is waarvoor je kiest, hoe lager de premie. Wie een appeltje voor de dorst heeft of een goed pensioen, kan de uitkering bijvoorbeeld laten stoppen op de leeftijd van 60 jaar. Wie dat niet heeft, kan beter voor een langere duur kiezen, maar betaalt daarvoor ook meer premie.

4. Wat is de hoogte van de uitkering?

Vaak bedraagt de uitkering van de AOV maximaal 80 procent van het laatst verdiende inkomen. Je kunt ook voor een lager percentage kiezen.

5. Beroepsarbeidongeschiktheid of passende arbeid

Je kunt kiezen tussen een verzekering uit naam van je huidige beroep of vanuit passende arbeid. Vanuit je huidige beroep zal bij arbeidsongeschiktheid niet naar een andere baan worden gezocht. De AOV wordt ‘gewoon’ uitgekeerd. Bij de plicht tot passende arbeid kunnen er nog vele mogelijkheden van werk open liggen op grond van bijvoorbeeld je opleiding en ervaring. Doordat deze laatste variant in de praktijk lagere kosten met zich meebrengt, is het daarmee ook een goedkopere verzekering.

6. Hoeveel premie moet ik betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De standaard premie blijft, ongerekend indexering voor de inflatie, gedurende de hele looptijd gelijk. Je kan ook kiezen voor een leeftijdgebonden tarief. Dit tarief wordt hoger naarmate je ouder wordt en het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief te veel, maar op latere leeftijd dus relatief lage kosten. Bij het standaardtarief worden de tarieven in feite gemiddeld. Bekijk wat voor jou het goedkoopste is.

Bereken hier jouw pensioen als freelancer

7. Waarvoor ben ik nu verzekerd met de AOV?

Van de verzekering kun je een aantal zaken uitsluiten die premie verlagend werken. Namelijk:

Aan de andere kant kun je ook extra zaken in de verzekering meenemen. Dit kan zijn een ongevallenverzekering of een jaarlijkse medische scan.

8. Welke indexering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering geldt er?

Bij indexering wordt alles geïndexeerd: de premie, het verzekerde bedrag en ook de uitkering. Bepalend voor de premie is de mate van indexering waarvoor je kiest. Daarnaast pakt een volledige indexering veel duurder uit dan een gedeeltelijke indexering respectievelijk geen indexering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Houd altijd rekening met het risico van een verminderde arbeidsgeschiktheid! Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan en vergelijken ook de voorwaarden van de verzekering met je wensen. Dan ben je met een AOV tegen een redelijke premie goed verzekerd van een passend vervangend inkomen in de situaties waarin dat nodig is. Heb je vragen..? Vul dan het contactformulier in en wij nemen contact met je op!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.