160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Beleggingsrisico

Risico en beleggen zijn altijd met elkaar verbonden. Bij beleggen staat de uitkomst nooit van te voren vast en de kans (hoe klein ook) is aanwezig dat de inleg verloren gaat. Veel van de ondernemers die wij spreken zijn erg gecharmeerd van investeren in vastgoed. Normaal gesproken is het aannemelijk dat beleggingen waarvan hoog rendement wordt verwacht, een hoog beleggingsrisico met zich meebrengt. Omgekeerd is dat net zo: wil je een laag beleggingsrisico, dan zal het rendement niet hoog uitvallen.

Als het om geld gaat zijn er eigenlijk altijd risico’s. Wanneer jij je geld wegstopt in je oude sok bestaat de kans dat je juist de sok met inhoud verliest. En als je spaart, ontvang je altijd rente, maar het uiteindelijke resultaat kan erg laag uitvallen door inflatie en (eventueel) vermogensrendementsheffing. Kijk ook naar de kosten van beleggen. Er zijn kosten verbonden aan beleggen en deze kunnen een grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.

Neem contact met ons op

De eerste stap

Zoals hierboven al is uitgelegd zijn er altijd kosten en beleggingsrisico’s. Je kan hier veel over nadenken maar begin bij de eerste stap. Dit is de vraag of je wel moet beleggen! Hiermee bedoelen we is het echt nodig en past het wel bij je?  Vraag jezelf het volgende af:

  • Heb je ruim voldoende vermogen voor later?
    Is het antwoord ja? dan is beleggen (misschien) niet nodig. Dat hangt natuurlijk af van jouw doel. Een extra potje is altijd een optie.
  • Kan je tegen de waarde wisselingen van jouw vermogen?
    Is het antwoord ja? Dan is beleggen (misschien) iets voor jou. Is het antwoord nee? Niet beleggen!

Ben jij benieuwd of je genoeg vermogen hebt en of beleggen iets voor jou/nodig is? Gebruik de rekentool hieronder. Neem gerust contact met ons op. Samen zoeken we het uit.

Pensioen is het inkomen voor de rest van je leven en daarom van groot belang. Expertise is in het geval van lijfrentes en pensioen mijns inziens een must. Je geeft het met een gerust hart uit handen bij PensioenVizier.

Jan van Holt
Jan ten Holt

Beleggingsrisico

Risico (beleggingsrisico) is een begrip dat vaak terug komt in dit artikel. Maar wat voor soort risico’s zijn er eigenlijk? Wij noemen er 5.

  • Marktrisico: risico dat beleggingen minder waard worden door de meest algemene economische situatie;
  • Renterisico: als de marktrente stijgt kan de waarde van uw beleggingen dalen;
  • Liquiditeitsrisico: de beleggingen kunnen nauwelijks verhandeld worden;
  • Kredietrisico: de onderneming waarin u belegt kan niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen of failliet gaat zijn jouw beleggingen niets meer waard;
  • Valutarisico: het risico dat je loopt wanneer je in het buitenland belegt en de betreffende valuta daalt ten opzichte van de euro.
beleggingsrisico

Beleggingsrisico beperken

Het is belangrijk om goed voorbereid te beginnen met beleggen. Het is mogelijk om zelf invloed uit te oefenen op de beleggingsrisico’s die je loopt. Voordat je start met beleggen is het verstandig om vast te stellen met welke doelstellingen en verwachtingen er belegd wordt. Je moet je er bewust van zijn dat de risico’s die je wilt lopen en de periode waarin je jouw geld kunt missen. Het motief om te beleggen is eveneens belangrijk : beleg je om meer inkomen te genereren of wil je een extra potje hebben voor later?

Hoeveel pensioen heb ik?

Beperken door te spreiden

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden! Spreiden van beleggingen is belangrijk omdat je op deze manier het beleggingsrisico van beleggen zoveel mogelijk ontloopt. We kennen een aantal manieren van spreiden. Hieronder worden ze kort toegelicht.

  • Spreiden in tijd
    Niet alles in een keer inleggen, maar iedere maand een vast bedrag is beter. Zo koop je in dure tijden weinig aandelen in, maar in goedkope tijden juist veel. Zo creëert je een gemiddelde inkoopprijs.
  • Spreiden in regio
    Investeer niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten en het verre oosten. Als het slecht gaat in het verre oosten gaat het misschien goed in Europa en andersom.
  • Spreiden in branche
    Beleg niet in één branche maar combineer verschillende branches. Op deze manier beperk jij het beleggingsrisico. Het is natuurlijk ook de vraag of je binnen of buiten de BV moet gaan beleggen.

Meer weten over beleggen en de risico’s

Wil jij meer weten over beleggen en de beleggingsrisico’s die jij kunt lopen? Ben je benieuwd of beleggen iets voor jou is en of het nodig is? Neem gerust contact met ons op. Het is belangrijk om goed voorbereid te beginnen. Bel 088 9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.