Pensioenplan opstellen of niet?
Het is altijd van belang om een pensioenplan op te stellen. Je begint immers al met de pensioenopbouw (AOW) vanaf het moment dat je zeventien jaar bent. Een pensioenplan heeft echter beperkingen. Zo moeten er aannames worden gedaan over de risico’s die jouw pensioenopbouw bedreigen, maar ook over de factoren die jouw pensioenopbouw beïnvloeden. Jouw pensioenplan zal dus minstens één keer per jaar nagekeken en eventueel bijgesteld moeten worden. In dit artikel lees je meer over de factoren van het pensioenplan en het nut van een pensioenplan.
Wij zijn heel positief over de persoonlijke ervaring, de scherpe adviezen en de no-nonsense aanpak van PensioenVizier.
Opbouw pensioen
Je pensioen begint met de Algemene Ouderdomswet. Zolang je werkt of woont in Nederland bouw je AOW op. Je kunt maximaal 50 jaar AOW opbouwen. Dit betekent dat als jouw pensioenleeftijd 67 jaar is, je vanaf je 17e AOW opbouwt. Echter is er een overgang voor mensen die nog eerder met pensioen mogen. Wanneer je met 66 met pensioen mag, dan heb je AOW opgebouwd vanaf je 16e. Kort gezegd: ieder jaar bouw je twee procent van het uiteindelijke AOW bedrag op. Wanneer je de gehele AOW opbouw hebt doorlopen dan heb je dus 50 jaar * 2% = 100% AOW opgebouwd.
Persoonlijke situatie
Jouw persoonlijke situatie is uiteraard sterk van invloed op jouw pensioenplan. Gebeurtenissen als samenwonen, trouwen, scheiden, een nieuwe baan, werkloosheid, deeltijd werken, arbeidsongeschikt raken, naar het buitenland gaan en overlijden zijn allemaal van invloed op je uiteindelijke pensioen.
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je met een aantal klikken een totaaloverzicht van jouw inkomsten na pensioendatum. Mijnpensioenoverzicht is niet de oplossing voor alles, dat zeker niet, maar het is een goede aanzet om inzicht te krijgen in de hoogte van jouw pensioen. Mijn pensioenoverzicht houdt geen rekening met de bovenstaande gebeurtenissen. De bovenstaande gebeurtenissen kunnen wel allemaal invloed hebben op jouw pensioen. Wij helpen je hier graag bij.
Burgerlijke staat Carrière
Wanneer je gaat samenwonen of trouwen dan veranderen er een aantal dingen. Je bouwt nu ineens ook partnerpensioen op voor elkaar, maar is dit genoeg wanneer je partner onverhoopt wegvalt? Dit is een risico dat goed bekeken moet worden en die eventueel afgedekt kan worden. Dit hoeft uiteraard niet altijd een volledige dekking zijn, in jouw pensioenplan is dit te berekenen.
Maar ook indien je gaat scheiden heeft dit gevolgen voor je pensioen. Je ex-partner heeft namelijk recht op een bepaald deel van je pensioen. Hou er dus rekening mee dat niet alles voor jezelf is.
Zodra je een aantal jaren naar het buitenland gaat om daar te werken/wonen. Dan vallen die jaren voor de AOW opbouw weg, hierdoor kan er dus een gat ontstaan in het ouderdomspensioen. Dit kan op verschillende manieren opgevuld worden.
Carrière Jouw pensioenplan
Begin je binnenkort met een nieuwe baan of gaat je salaris wijzigen, wat betekent dit voor je pensioenplan? Bij meer of minder inkomen zal je levensstandaard aangepast worden op dit moment. Maar denk ook aan later! Wil je je levensstandaard behouden dan moet je wellicht zelf meer opbouwen of afdekken. Dit kan op verschillende manieren.
Halverwege je loopbaan wil je niet in loondienst zijn, maar begin je voor jezelf. Of je start vanaf het begin als zelfstandig ondernemer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan zeker een aanrader. Maar hoeveel moet je dan verzekeren? Dit is allemaal vastgelegd in jouw pensioenplan.
Zoals je kunt lezen zijn er vele factoren van invloed op je pensioenplan. Een goed pensioenplan is daarom een goede leidraad, die zeker ieder jaar up-to-date gemaakt moet worden.
Jouw pensioenplan
PensioenVizier bekijkt jaarlijks je situatie en verzorgt een jaarlijkse update van je pensioen in de vorm van een “PPB” Persoonlijk Pensioen Boek. Zo heb je een helder zicht op al jouw pensioenzaken. Ieder jaar kijken we wat je wensen zijn en wat je gespaard en afgedekt hebt. Als we verschillen constateren kunnen we actie ondernemen. In overleg met jou kijken we wat de beste opties zijn, hierbij gaan we uit van: – je risicoprofiel – je budget – je wensen.
Naast een pensioenboek werken we met het persoonlijk financieel dashboard. Hierdoor heb je altijd toegang tot je pensioenplan en zie je in oogopslag hoe je er voor staat. Tevens kunnen daar op ieder moment aanpassingen in gedaan worden. Dus wanneer er een wijziging plaats zal vinden in je persoonlijke situatie kan je direct zien wat de gevolgen daarvan zijn. Wij zeggen daarom: Pensioenplan maken!
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Als werkgever heb je een zorgplicht voor je werknemers. Sinds de Wet pensioencommunicatie (2015) in werking is getreden, wordt de werkgever ook grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het informeren en begeleiden van de werknemers omtrent hun pensioen. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!