Is mijn mijn pensioen op orde?

Veel mensen denken dat hun pensioen automatisch goed geregeld is. Zo denken veel mensen dat zij bijvoorbeeld 70% van hun laatst verdiende loon gaan ontvangen op het moment dat zij met pensioen gaan. In werkelijkheid ontvangen de meeste mensen op basis van de 2de pijler slechts 40 tot 50% van hun laatst verdiende loon. Dit kan natuurlijk genoeg zijn. Het is belangrijk om te kijken wat jij hebt en wat jij wil. Indien je meer nodig hebt, zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om jouw pensioen te verbeteren. Een overzicht van de 3 pijlers van pensioen kan hierbij helpen, deze drie pijlers gaan wij hieronder met jou bespreken.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

1. De rol van de overheid

De AOW is een verplicht basispensioen. Vanaf jouw 67ste krijgt jij een levenslange uitkering. Vanaf 15-jarige leeftijd wordt de AOW met 2% per jaar opgebouwd. Afhankelijk van jouw situatie krijgt jij 70 tot 100% van het minimumloon uitgekeerd. Onder de eerste pijler valt ook de ANW (algemene nabestaanden wet) en de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.)

2. De werkgever en mijn pensioen

Het ouderdomspensioen wordt tijdens jouw carrière bij een onderneming opgebouwd. Echter is dit wel afhankelijk van het aantal jaren dat je bij die onderneming gewerkt hebt. Ook is vaak een nabestaandenpensioen geregeld. Dit kan betrekking hebben op het partnerpensioen en wezenpensioen. Tot slot kan de overeenkomst een AOP (arbeidsongeschiktheidspensioen) of een PVA (premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid) bevatten. Deze eerste komt bijna niet meer voor binnen werkgeverspensioen.

3. Zelf jouw pensioen aanvullen

Naast het pensioen van de werkgever en de overheid kan de werknemer zelf ook pensioen opbouwen. Je kunt zelf jouw pensioen op veel manieren aanvullen bijvoorbeeld door te sparen of door een lijfrente. Ook heeft het invloed op de ingangsdatum van jouw pensioen. Het verschilt per situatie wat voor jou het beste is.

Meer weten?

Indien je meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional. Heb je vragen..? Bel 088-9000 900 of mail naar info@pensioenvizier.nl voor meer informatie! Ook kun je het contactformulier hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op. Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.