Kennisbankartikel:

Payroll en pensioen

Payroll en pensioen

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor payroll- werkgevers wanneer het gaat om pensioen. Door de Wet arbeidsmarkt in balans (verder noemen we dit wet WAB) hebben payroll- werknemers namelijk recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de andere werknemers in loondienst.

Niet meer onder StiPP

Payroll werkgevers vallen nu nog veelal onder het pensioenfonds StiPP, maar vanaf 1 januari 2021 mogen payroll- werkgevers niet meer aangesloten zijn bij StiPP.

Gelijke arbeidsvoorwaarden

De WAB zorgt ervoor dat payroll- werknemers meer zekerheid krijgen door gelijke arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan een 13e maand, vakantie en transitievergoeding. Ook andere zaken zoals doorbetaling bij ziekte en vanaf 1 januari 2021 ook payroll en pensioen. Dit staat omschreven in artikel 8a punt 1 van de WAB

payroll en pensioen

Wat betekent dit voor het pensioen?

Vanaf 2021 mag een payroll- werkgever niet meer aangesloten zijn bij StiPP. De payroll- werknemers doen mee in de pensioenregeling welke voor de werknemers in loondienst geldt of er wordt een gelijkwaardige (adequate) pensioenregeling opgestart voor de payroll- werknemers. Waarbij er in ieder geval dekking is voor het ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Daarnaast dient de werkgeversbijdrage groter of gelijk te zijn  aan het gemiddelde werkgeverspremie bij Nederlandse Pensioenfondsen. Dit klinkt wellicht nog niet heel ingewikkeld. Er gaan wel een aantal belangrijke stappen aan vooraf om een goede beslissing te maken. Zo zie je welke oplossing het best passend is voor de werkgever wanneer het gaat over payroll en pensioen.

Aansluiten bij huidige pensioenregeling.

Wanneer er sprake is van een pensioenfonds dan staan deze helemaal niet te springen om de payroll- werkgevers. De reden daarvoor is dat de payroll werknemers vaak helemaal niet onder de werkingssfeer vallen van het pensioenfonds. En daarmee niet thuishoren bij het pensioenfonds. Een payroll werkgever moet dan eerst onderzoeken welke pensioenregeling van toepassing is bij de bedrijven waar de werknemers werken. Vervolgens kan vastgesteld worden welke werkingssfeer van toepassing is en of er verplichting geldt tot aanmelding bij een pensioenfonds. Dit kan (en moet) op individueel niveau, maar ook op werkgeversniveau. Pensioenfondsen baseren hun in- en uitsluitingscriteria namelijk op een percentage van de werkzaamheden, uren en omzet.

Payroll en pensioen, welk pensioenfonds?

Hoe kom je erachter waar je onder valt? Door middel van een werkingssfeeronderzoek kan onderzocht worden bij welk pensioenfonds het bedrijf hoort. Dit onderzoek gaat de in- en uitsluitingscriteria na van de pensioenfondsen. Deze staan gepubliceerd in de diverse Staatscouranten.

Naast het werkingssfeeronderzoek zijn er ook financiële afwegingen: ga je deelnemen aan een pensioenfonds, zijn er dispensatiemogelijkheden of ga je toch een eigen pensioenregeling opstarten?

Payroll- werknemers aanmelden bij de huidige pensioenregeling via een verzekeraar gaat tevens uitdagingen opleveren. Verzekeraars staan over het algemeen niet open voor payroll- werknemers die formeel in dienst zijn bij een payroll-werkgever.

Een gelijkwaardige pensioenregeling opstarten voor de groep payroll-werknemers is wellicht een goede en overzichtelijke optie.

Gelijkwaardige pensioenregeling opstarten

Wanneer er een aparte pensioenregeling opgestart wordt voor de payroll- werknemers dan kan dit zorgen voor overzicht. Een dergelijke pensioenregeling dient echter wel te voldoen aan een aantal regels;

  • Ouderdomspensioen moet in de regeling opgenomen zijn
  • Nabestaandenpensioen moet ook in de regeling opgenomen zijn
  • Er mag geen wachttijd zijn
  • Er mag geen drempelperiode zijn
  • De werkgeverspremie moet volgens de wet ten minste 14,6% van de pensioengrondslag zijn

Deze regels zijn allemaal prima in te passen in de pensioenregeling.

Zo geregeld

Het pensioen is zo geregeld. Vaak kan het al binnen één dag.

Flinke verandering payroll en pensioen

Met andere woorden er gaat een flinke verandering plaatsvinden in de wereld van payroll en pensioen. Januari 2021 klinkt misschien nog ver weg, maar de afweging van verschillende opties zal enige tijd in beslag nemen. Begin dus op tijd! We helpen je graag bij de afwegingen en het maken van de meest passende keuze. Bel 088- 9000 900 of mail ons via info@pensioenvizier.nl

Wat kost een payroll pensioen?

De prijs van een pensioen is erg afhankelijk van de eisen die de wetgeving stelt.

Zo heb je hele dure en hel goedkope regelingen. Klik hier om naar de berekening toe te gaan.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.