Kennisbankartikel:

Arbeidsvoorwaarde pensioen steeds belangrijker

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Arbeidsvoorwaarde pensioen wordt steeds belangrijker. Momenteel staat een pensioenregeling in de top vijf van gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden. De auto van de zaak heeft de bonus verdrongen van de eerste plaats op de lijst met gewenste voorwaarden. Dit blijkt uit een onderzoek van uitzend- en detacheringsbureau Accountemps en werving- en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting onder meer dan 1.000 financiële medewerkers. Andere arbeidsvoorwaarden waaraan belang wordt gehecht zijn flexibele uren en extra vakantiedagen. De professionals zijn tevreden over hun beloning en de salarissen zijn gelijk gebleven of zelfs omhoog gegaan.

Bereken hier het collectief pensioen!

Top vijf arbeidsvoorwaarde

Vorig jaar stond een pensioenvoorziening nog als zevende gewenste secundaire arbeidsvoorwaarde en dit jaar staat dit in de top vijf. Mensen hebben duidelijk andere wensen dan voorheen. Volgens onderzoeker Ronald de Zoete zijn de verschuivingen een goede afspiegeling van de veranderingen in de maatschappij. ‘Mensen nemen blijkbaar de verantwoordelijkheid voor hun financiële situatie na hun pensionering meer in eigen hand. De aandacht van werknemers voor de collectieve pensioenregeling was altijd zeer gering, maar mede door het afgelopen jaar dat onzeker was vermoed ik dat men teruggrijpt naar zekerheden.’ Meer dan de helft zei dus ook dat ze een collectieve pensioenvoorziening hebben.

De in Nederland meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarde, reiskostenvergoeding, hoort slechts voor een kleine groep van 15 procent bij de favoriete drie. Ter vergelijking, ruim een kwart van de ondervraagden zet de pensioenregeling in de top drie. Flexibele uren en meer vakantiedagen staan ook nog steeds op het wensenlijstje van de Nederlanders, terwijl uit eerder onderzoek van Robert Half bleek dat Nederland in Europa al de meeste flexibiliteit biedt aan werknemers.

Grootste wens

Een auto van de zaak is de grootste wens van financiële medewerkers. De auto blijkt ook een doorslaggevende rol te spelen als er van baan wordt gewisseld; 40 procent van de ondervraagden gaf aan dat als het salaris gelijk blijft, ze overstag gaan als er een auto van de zaak boven op komt. De grootste verdieners zijn nog steeds de CFO’s, die op de voet gevolgd worden door de Controllers met een leidinggevende taak, de Financial Planning & Analysis Managers en de Audit Managers. Een gemiddelde CFO neemt in Nederland na 10 jaar tussen de 120.00 en 180.000 euro mee naar huis. Tot slot scoren Treasurers en Tax managers hoog op de salarisladder.

In het algemeen zijn de salarissen van de financiële professionals ondanks de recessie gelijk gebleven en soms zelf nog omhoog gegaan. Dit laatste geldt met name voor de auditors, de BTW-specialisten, de salaris (pay roll) en de cash managers. De professionals gaven ten slotte aan dat ze tevreden zijn met hun beloning.

Neem vrijblijvend contact op!

Wat vinden wij?

Als pensioenprofessionals vinden we het vreemd dat de arbeidsvoorwaarde pensioen op de vijfde plaats staat. Het is vaak de tweede vermogenspijler naast het eigen huis. Vaak is de “pensioenpot” groter of gelijk aan de waarde van het eigen huis! We denken dan ook dat de komende jaren de arbeidsvoorwaarde pensioen hoger op het verlanglijstje zal komen van de werknemers. Als werkgever is dit zeker iets om over na te denken.

Meer weten over pensioen als arbeidsvoorwaarde of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op via 088-9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.