Pensioenbijdrage werkgever
BETROUWBAAR PENSIOEN ADVIES
Hoe is het pensioen geregeld?
Sanne werkt sinds kort bij haar eerste werkgever. Tijdens het sollicitatiegesprek komt ook het onderwerp pensioen naar voren. Bij Sanne borrelt er een aantal vragen op: hoe is het pensioen geregeld? Betaal ik dit zelf en hoeveel betaal ik dan? Is er een bijdrage pensioen van mijn werkgever? Hoeveel bouw ik dan op en is dat voldoende? Met andere woorden, een aantal interessante vragen. Hieronder zoomen we verder in op de pensioenbijdrage van de werkgever.
155+ Google reviews
20+ Jaar pensioenadvies op maat
Binnen 30 minuten reactie
Wie betaalt pensioenpremie?
In principe betalen er drie partijen mee aan de opbouw van jouw pensioen. In de eerste plaats jij zelf als werknemer. Het is immers ook jouw pensioen. Want in de meeste gevallen is het een bepaald percentage wat je zelf bijdraagt aan jouw pensioen. Werkgevers houden dit bedrag in op het brutoloon en storten dit in jouw pensioenpotje. Daarnaast betaalt de werkgever mee aan het pensioen. Dit is het overige percentage. Stel, je betaalt als werknemer 40% van de pensioenpremie, dan betaalt de werkgever 60% van de pensioenpremie. De werkgever houdt jouw bijdrage in op het brutoloon en na je pensioengerechtigde leeftijd betaal je minder belasting. De Belastingdienst doet dus ook een beetje mee. Je behaalt hierdoor een stukje belastingvoordeel. Op deze manier werken meerdere partijen samen aan het opbouwen van jouw pensioen.
Hoeveel pensioenpremie betaalt de werkgever
Hoeveel het werkgeversdeel pensioen is, verschilt per bedrijf. Want sommige bedrijven zijn gebonden aan een bedrijfstakpensioenfonds. Dan wordt deze verdeling tussen de werkgever en werknemer bepaald door het pensioenfonds. De verdeling kun je terugvinden in de juridische documenten van het pensioenfonds. Wanneer een werkgever zelf een pensioenregeling mag starten, dan stelt de werkgever de verdeling vast. De bijdrage voor het pensioen van de werkgever is in dit geval dus zelf vast te stellen door de werkgever.
Hoeveel pensioenpremie betaalt de werknemer
Doordat het bedrijfstakpensioenfonds zelf of de werkgever de premie vaststelt, verschilt ook het werkgeversdeel pensioen. Deze verdeling staat vaak vermeld in de pensioenovereenkomst tussen de werkgever en de pensioenmaatschappij. Deze documenten zijn voor werknemers inzichtelijk in het persoonlijke portaal. De werknemersbijdrage wordt ingehouden op het brutoloon. Dat betekent dat werknemers er netto minder van merken.
Dit zeggen relaties over ons
Frisian Motors – Theo de Jong
Wij twijfelden of we onder een BPF vielen, omdat we een relatief klein bedrijf zijn en niet exact wisten wat de spelregels zijn. De resultaten van de BPF-check van PensioenVizier zijn van waarde geweest voor ons bedrijf, mede door het risico van terugwerkende kracht. Ik zou PensioenVizier aanraden aan alle MKB-bedrijven, die twijfelen of ze onder een pensioenfonds vallen. Pensioen blijft saaie stof, maar PensioenVizier kan het op een verhelderde manier uitleggen. Wij zijn dan ook tevreden met de dienstverlening.
De hoogte van de eigen bijdrage berekenen
In het geval van een verplichtgesteld pensioen, stelt het pensioenfonds de hoogte van de eigen bijdrage vast. In andere gevallen mag een werkgever zelf een pensioenregeling opstarten. De bijdrage voor de werknemer wordt dan bepaald door de werkgever. Vaak heeft de werkgever een bepaald bedrag in gedachten wat de bijdrage voor het pensioen moet worden. Er is een bepaald budget. Hier vloeit een werkgeversbijdrage uit en vervolgens wordt de werknemersbijdrage vastgesteld. De eigen bijdrage is afhankelijk van jouw salaris, het geldende franchisebedrag en het opbouwpercentage. Aan de hand van deze gegevens wordt de totale pensioenpremie berekend. Daarna wordt de verdeling tussen de werknemer en werkgever gemaakt.
De bijdrage voor het pensioen van de werkgever verschilt dus per werkgever. Het is afhankelijk van het feit of het bedrijf verplicht is zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Indien dit niet zo is, mag een werkgever zelf een pensioenregeling opstarten. Bij het pensioenfonds is de verdeling verplicht en vastgesteld door het pensioenfonds. Bij een zelf op te starten pensioenregeling kan de werkgever deze verdeling bepalen. Op deze manier is de bijdrage pensioen van de werkgever overal anders.
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Voor werknemers is pensioen ver weg, ingewikkeld en abstract. Toch is het belangrijk om na te denken over hun financiele toekomst. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken! Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!