Kennisbankartikel:

Pensioencheck

Een pensioencheck is verstandig

In dit artikel leren wij jou hoe een pensioencheck werkt. Ben je ook nieuwsgierig hoe je pensioen eruitziet? Waar kom ik later op uit? Wanneer kan ik stoppen met werken en kan ik ook eerder stoppen met werken? Hoeveel inkomen heb je dan? Wij leggen het kort en eenvoudig uit. Veel mensen willen het behoud van de levensstandaard. Eenmaal met pensioen willen ze niet terug gaan in levensstandaard of levensstijl.

Dat begrijpen we als geen ander. Het is dus van belang dat je eerst de hoogte van je eigen levensstijl bepaalt. Dit is vrij simpel. Tel de netto maandinkomens van jou en je partner bij elkaar en trek het maandelijks spaarbedrag er van af. Dit is jouw huidige levensstandaard.

Pensioencheck voor de ondernemer

Bij ondernemers is alles wat gecompliceerder. Het is onze specialisatie om ondernemers te begeleiden met hun pensioen. Wij checken al jouw wensen en je hele financiële situatie. Dat doen we met zorg en aandacht. Zodat de ondernemer inzicht krijgt in zijn/haar pensioensituatie en de juiste beslissingen kan nemen. Als ondernemer wil jij financiële zekerheid. Een pensioencheck is dan zeker verstandig.

Neem vrijblijvend contact op!

Pensioencheck in twee eenvoudige stappen

Wij doen graag een pensioencheck voor je. Echter kan je ook zelf kijken hoeveel pensioen je hebt en wat je nodig hebt om je levensstandaard te behouden. Bepaal eerst je pensioeninkomsten. Als jij weet wat je hebt kan je kijken wat nodig is om je levensstandaard te behouden (als dat het doel is). Zet je pensioeninkomsten dan af tegen jouw levensstandaard.

Bepaal je pensioeninkomsten

Al jouw pensioenen staan op één overzicht. Dit overzicht heet www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier log je in met jouw DigiD. Dit overzicht is een mooi overzicht, maar het houdt geen rekening met jouw hypotheek en lijfrentes. Het is wel belangrijk om ook deze zaken mee te nemen. Hier hebben wij een rekensheet voor gemaakt. Stuur ons een mail met verzoek om de “rekensheet pensioencheck” en we sturen je deze toe. De mail kun je sturen naar: mwallage@pensioenvizier.nl

Zet je pensioeninkomsten af tegen jouw levensstandaard

Als je weet hoe veel je wilt en je weet ook hoeveel je hebt, is het redelijk eenvoudig om te kijken of je een overschot of een tekort hebt. Als je een overschot hebt is er niets aan de hand. Ga zo door!
Heb je een tekort dan kan je twee dingen doen:

  1. Je doel naar beneden bijstellen en tevreden zijn met wat je hebt
  2. Je doel toch halen door te gaan sparen.

 

Optie twee werken wij hieronder verder uit.

Sparen Box 1 of Box 3

Je kan op twee manieren sparen voor je pensioeninkomen. Je kan sparen in box 1 of box 3.

Box 1 – lijfrente

Als je gaat sparen in box 1 dan is de inleg aftrekbaar van de inkomsten belasting. Met andere woorden de fiscus betaalt mee. Je kunt sparen bij de bank of op een beleggingsrekening. Hieronder worden de voor- en nadelen kort besproken.

Een voordeel van sparen bij de bank is zekerheid. Daarnaast wordt het spaarbedrag nooit minder. Het nadeel van sparen bij de bank is een lage rente. Je kunt ook een lijfrente opstarten op een beleggingsrekening. Er zijn veel aanbieders van lijfrente beleggingsrekeningen. We noemen er een paar:

  • De GIRO, Binck Bank, Brand New Day en NNEK

 

De voordelen van sparen bij een beleggingsinstelling: het spaarbedrag wordt belegd naar jouw inzicht, Je kan iedere dag wisselen van aandelen pakket en waarschijnlijk is er meer rendement bij een lange looptijd. Dit klinkt mooi, maar er zijn ook nadelen. De nadelen van sparen op een beleggingsrekening is onzekerheid. Daarnaast kleven aan beleggen meer kosten.

Box 3 – Vrij vermogen

Je kan natuurlijk ook sparen zonder fiscaal voordeel. Ook dit kan bij de bank of bij een beleggingsinstelling. Ben je benieuwd wat jij moet doen? Na onze pensioencheck weet je wat het beste bij jou past.

Maak een plan

Als je eenmaal weet wat je wilt kun je een plan maken. Je weet immers ook hoeveel geld je per jaar tekort komt. Dit is een bruto bedrag (de belasting moet hier later nog vanaf). Als je bijvoorbeeld €10.000 per jaar tekort komt kun je dit met een factor 15 vermenigvuldigen. Deze €150.000 is dan jouw “doelkapitaal”. Wij helpen jou hier graag bij. Wij hebben hier een makkelijke rekentool voor gemaakt

Ga nu naar de rekentool en speel met de schuifjes. Zo kun je kijken met welke inleg je uitkomt op de eerder genoemde  €150.000

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Pensioencheck bij PensioenVizier

Een pensioencheck is maar een gedeelte van jouw financiële plan. Ons advies is om vooral nu lekker te leven. Krom liggen voor later, dat raden we zeker niet (!) aan. Wij doen graag een Pensioencheck en kijken samen naar jouw financiële (pensioen) situatie. Wij geven op basis van onze inventarisatie en analyse een helder en simpel advies. Twijfel niet en neem contact met ons op! Bel 088 9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.