Vrijkomend pensioen
Je werkgever heeft in het verleden voor jou een pensioenverzekering afgesloten. Binnenkort bereikt jouw pensioenverzekering de einddatum. Dit betekent dat een pensioenkapitaal beschikbaar komt. PensioenVizier informeert je hier graag zo duidelijk mogelijk over. In dit artikel staat algemene informatie over hoe je het vrijkomend pensioen (kapitaal) kunt besteden en waar je daarbij op moet letten. Ook lees je meer over welke belastingregels er gelden. Wij kunnen ons voorstellen dat je hierover advies wilt hebben. PensioenVizier helpt jou hier graag bij. Als adviseur kunnen we je een persoonlijk advies geven. Het voordeel is dat we niet product gebonden zijn. Dit betekent dat we je geen product “door de strot” duwen.
Samen met jou bepalen wat het beste bij jouw situatie past. We werken met bijna alle verzekeraars samen en kennen de markt. Door onze uitgebreide kennis en ervaring weten wij precies wat er te koop is in de markt.
Jouw vrijkomend pensioen (kapitaal)
Jouw werkgever heeft in het verleden een pensioenverzekering voor je afgesloten. Binnenkort bereikt deze verzekering de einddatum. Dit betekent dat er een pensioenkapitaal (bedrag) vrijkomt. Je kunt met dit pensioenkapitaal een pensioenuitkering aankopen die je op vaste momenten ontvangt.
Mag ik het vrijkomend pensioen (kapitaal) vrij besteden?
Je mag jouw pensioenkapitaal niet zomaar vrij besteden. Wettelijk gezien moet je binnen zes maanden nadat het pensioenkapitaal beschikbaar komt een pensioenuitkering aankopen. De belastingdienst heeft het namelijk mogelijk gemaakt om met jouw pensioenverzekering fiscale voordelen te verkrijgen om een pensioenkapitaal op te bouwen. In het verleden is de premie altijd afgetrokken van jouw bruto salaris. Bovendien betaalde de werkgever ook nog mee!
Moet ik het geld verplicht onderbrengen bij een verzekeraar?
Als de pensioenopbouw plaats heeft gevonden bij een verzekeraar, dan is het verplicht om jouw vrijgekomen pensioenkapitaal ook te laten uitkeren door een verzekeraar. Welke verzekeraar is jouw keuze! Vanzelfsprekend zetten we er een paar op een rijtje om de keuze makkelijker te maken. Kun je het vrijkomend pensioen (kapitaal) direct op mijn bankrekening ontvangen? Nee, dit is wettelijk niet toegestaan.
Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl
De resultaten van de BPF-check van PensioenVizier zijn van waarde geweest voor ons bedrijf, mede door het risico van terugwerkende kracht. Een aanrader voor mkb-bedrijven die twijfelen of ze onder een pensioenfonds vallen.
Hoeveel pensioen ga ik ontvangen?
Als je de pensioenuitkering aankoopt, spreek je af hoe vaak en wanneer je de uitkering krijgt. De hoogte van de uitkering hangt onder andere af van de hoogte van de koopsom, de rekenrente, leeftijd (en eventueel de leeftijd van de partner) en de keuzes die je maakt voor de uitkering die je gaat ontvangen. Belangrijk is de keuze of je een uitkering op basis van rente wilt of een uitkering op basis beleggingen.
De rente staat laag, dus een uitkering op basis van rente betekent een laag pensioen. Afhankelijk van jouw risicoprofiel en andere pensioenen, ook die van uw partner (!) , kun je beslissen wat je wilt.
Fiscale informatie over vrijkomend pensioen
De in de offerte genoemde uitkering die je dan hebt ontvangen zijn bruto bedragen zonder fiscale inhoudingen. De uitkeringen zijn normaal belast volgens de inkomstenbelasting (box 1).Een uitvoerder is verplicht op jouw uitkeringen loonbelasting, premies volksverzekering en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst.
Hoe lang heb ik de tijd om een pensioenuitkering aan te kopen?
Volgens de wet op loonbelasting moet het vrijkomende pensioenkapitaal worden gebruikt voor de aankoop van een pensioenuitkering. Je moet binnen zes maanden nadat het pensioenkapitaal beschikbaar komt de pensioenuitkering aankopen. Als je binnen zes maanden geen pensioenuitkering aankoopt kan dat fiscale gevolgen hebben.
Wat is de rol van de pensioenadviseur?
Als onafhankelijke pensioen adviseurs hebben we een uitgebreide kennis en ervaring en we weten precies wat er te koop is in de markt. Wij kunnen jou een persoonlijk advies geven. Samen met jou stellen wij een plan op om te kijken hoe jouw pensioenkapitaal het best te benutten is. We kijken of je jouw levensstandaard kunt handhaven.
Let op! Vrijkomend pensioen is onderdeel van een financieel plan. Deze financiële planning is onderdeel van ons adviestraject.
Nawoord
Bovenstaande informatie is een korte indicatie wat je kunt doen en de voorwaarden bij een vrijkomend pensioenkapitaal. Wij kunnen je persoonlijk adviseren met de mogelijkheden c.q. onmogelijkheden omdat alle regelgeving en uitzonderingen in bovenstaande schrijven niet uitputtend zijn beschreven.
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Wanneer je als werkgever een goed communicatiekanaal richting het personeel hanteert, creëer je pensioenbewustzijn. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!