Kennisbankartikel:

fiscaal optimaal salaris

Kennisbank » fiscaal optimaal salaris

Fiscaal optimaal salaris

Hoeveel salaris geef je jezelf en wat is een fiscaal optimaal salaris ? Je bent directeur van je eigen B.V. en staat op de loonlijst. De vraag is nu: hoeveel salaris ga je jezelf geven?

Belangrijk is natuurlijk hoeveel je elke maand nodig hebt, maar je kunt ook kijken wat fiscaal het meest voordelig is. Zelfs de belastingdienst heeft bepaalde ideeën over wat je moet verdienen.

Fiscaal optimaal salaris berekenen

Het fiscaal optimaal salaris voor 2021 is € 68.508 + alle aftrekposten. Bij een salaris van meer dan € 68.508 ga je 49,50% belasting betalen. Dit betekent automatisch dat door de aftrekposten op te tellen bij € 68.508, je de aftrekposten aftrekt tegen 49,50% en je salaris maar tegen maximaal 37,10% wordt belast.

Voorbeeld:

Salaris stellen we op                                 € 68.508

Aftrekposten:

Hypotheekrente                                        € 12.000

AOV premie                                              €  4.000

Lijfrente premie                                        €  6.000

Subtotaal                                                  € 90.508    +

Hier gaat van af:

Bijtelling auto                                            €  3.000

Huurwaardeforfait                                     €  2.000     –

Fiscaal optimaal salaris is dan:                  € 85.508

Heb je meer nodig om van rond te komen, dan kun je dividend aan jezelf uitkeren. Indien je nog pensioen in eigen beheer hebt, denk dan wel aan de uitkeringstoets.

Over een dividend uitkering ben je in totaal 25% belasting verschuldigd.

Wat vindt de belastingdienst van jouw salaris?

De belastingdienst wil dat je jezelf een zo hoog mogelijk salaris geeft: hoe hoger het loon hoe meer loonbelasting je betaalt. De belastingdienst wil niks van een fiscaal optimaal salaris weten! Echter, gaat het de belastingdienst om het voorkomen van misbruik. Het gaat dan om ‘misbruik’ in de vorm van jezelf geen (of een heel laag salaris) toekennen terwijl je B.V. prima resultaten haalt.

Je hebt dan een goed draaiende onderneming én je vraagt diverse toeslagen en uitkeringen aan. Dat is niet de bedoeling. Daarom heeft de wetgever vastgesteld dat een directeur grootaandeelhouder, dit is iemand die 5% of meer van de aandelen in een BV bezit, zichzelf een ‘gebruikelijk’ salaris moet toekennen.

Lees hier meer over belastingboxen!

Gebruikelijke loonregeling

Volgens de wet bedraagt een gebruikelijk loon minimaal € 47.000 (2021) per jaar. Het loon moet hoger worden als je mensen in dienst hebt die meer verdienen. Je salaris moet dan minimaal even hoog zijn als het salaris van de meest verdienende werknemer in je onderneming. Tenzij deze werknemer over uitzonderlijke capaciteiten beschikt die je zelf niet hebt.

Daarnaast moet je salaris aansluiten met het loon dat je ergens anders in loondienst had kunnen verdienen bij het verrichten van vergelijkbare werkzaamheden.  Verder geldt er voor zelfstandige beroepsbeoefenaren een aparte regeling die door de rechter is vastgesteld om het gebruikelijk loon te bepalen. Deze regeling is de zogenoemde ‘afroommethode’. De afroommethode komt kort gezegd op het volgende neer: Iemand die zelf zijn omzet verdient, dus zonder bijdrage van personeel of overige ondernemers, moet een substantieel deel van deze omzet aan zichzelf als salaris uitbetalen.  Deze omzet ligt ongeveer tussen de 60% tot 70% van de winst voor aftrek arbeidskosten.

fiscaal optimaal salaris

Wijzigingen fiscaal optimaal salaris vanaf 2015 

Met ingang van 2015 is de gebruikelijk loonregeling door de wetgever aangepast. Tot 2015 mocht je nog 30% afwijken van een vergelijkbaar marktconform salaris; in 2015 is slechts nog maar een afwijking van 25% toegestaan. Ook is de definitie van wat een ‘vergelijkbare dienstbetrekking’ is, aangepast. Hierdoor zijn er meer dienstbetrekkingen die als vergelijkbaar in aanmerking worden genomen. Daarnaast zijn bestaande afspraken over de hoogte van het salaris door de Belastingdienst opgezegd.

Door de wetswijziging is het voor de Belastingdienst makkelijker om aan te tonen dat het loon van een directeur grootaandeelhouder te laag is. Het is daarom belangrijk om te kijken of je salaris nog voldoet aan de nieuwe regels.

Wil je weten wat jouw fiscaal optimale salaris is? Of meer informatie ontvangen over de nieuwe gebruikelijk loonregeling? Neem dan contact met ons op via 088-9000900 of via het contactformulier.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

PensioenVizier voor ondernemers en ondernemingen

PensioenVizier specialiseert zich in pensioen en financiële planning voor ondernemers en ondernemingen. We zijn al sinds 1 maart 2003 iedere dag bezig met pensioen. We hebben al meer dan 10.000 adviezen uit mogen brengen voor jong en oud. Wij denken mee met onze relaties over individueel en collectief pensioen. Kenmerken van ons advies zijn dat we voldoen aan de wetgeving, integer handelen en uiteraard staat het belang van onze klant hierbij voorop.

Kunnen wij jou ergens mee helpen? Vul dan het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.