145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen voor ondernemers, Zes mogelijkheden

Als ondernemer bouw je geen pensioen op bij een werkgever. Dit moet jij allemaal zelf regelen. Wanneer jij niks regelt, ontvang je alleen AOW en je oude pensioenen. Als ondernemer wil jij graag genoeg pensioen voor later. Wat zijn dan manieren om pensioen opbouwen ondernemer? Wij leggen zes pensioenmogelijkheden voor jou uit!

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

1. Je oude pensioenregeling voortzetten

In een aantal gevallen is het mogelijk om je oude pensioenregeling voort te zetten. Hiermee bedoelen wij de pensioenregeling bij je laatste werkgever. Het voordeel hiervan is dat het risico van premie doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid gedekt is. Ook bij overlijden is er een nabestaandenpensioen. De premie is fiscaal aftrekbaar.

Het nadeel hiervan is dat je ook het werkgeversdeel moet betalen. Dit gaat meestal om best veel geld. Daarnaast is de pensioenregeling niet flexibel en is er geen sprake van maatwerk. Wanneer de pensioenfondsen er slecht voor staan is dit nadelig voor jou. Je oude pensioenregeling voortzetten is dus één van de pensioenmogelijkheden voor ondernemers.

2. Een verplichte pensioenregeling

In sommige gevallen kun je verplicht worden om jouw pensioen te regelen bij een pensioenuitvoerder. Dit geldt wanneer jij onder een beroepspensioenfonds valt. Dit heeft te maken met de Wet Verplichte Beroepspensioenregeling. Dit is van toepassing op bijvoorbeeld schilders, huis- en dierenartsen en fysiotherapeuten. Wil jij weten of jij onder een beroepspensioenfonds valt? Doe de BPF (bedrijfspensioenfonds) Check. Wij zoeken voor jou uit of jij onder een verplichte pensioenregeling valt.

3. Pensioen opbouwen ondernemer met een lijfrente

Wanneer je spaart in een lijfrente, spaar je ook voor later. Door een periodieke inleg spaar je kapitaal. Met dit kapitaal kun jij pensioen aanvullen. Zo kun jij ervoor kiezen om eenmalig in te leggen of in termijnen. Het nadeel van een lijfrente is dat de uitkering van een rente minimaal vijf jaar duurt. Daarnaast keert de lijfrente pas uit vanaf jouw AOW-datum.

Het voordeel van sparen in een lijfrente is dat de inleg kan worden afgetrokken van de inkomensbelasting. Daarnaast hoeft er ook geen vermogensbelasting worden betaald. Let op, je betaalt wel inkomensbelasting over het uitgekeerde bedrag na AOW-datum.

pensioenmogelijkheden

4. Sparen in de onderneming

Ook behoort sparen in de onderneming tot één van de pensioenmogelijkheden voor ondernemers. Wanneer je spaart in de onderneming spaar je op je zakelijke spaarrekening. Het geld dat je spaart wordt gezien als ondernemingsvermogen. Dit betekent dat de rente wordt gezien als onderdeel van je winst. Uiteindelijk betaal je minder vermogensbelasting dan wanneer je spaart op een privé spaarrekening.

5. Als DGA (BV) pensioenopbouw

Wanneer jij een directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent van jouw eigen bv, kun jij een pensioenverzekering afsluiten. Tot 1 april 2017 was het mogelijk om pensioen op te bouwen in eigen beheer. Dit kan niet meer. Een andere manier om pensioen op te bouwen als DGA is door een pensioenverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. Dit houdt in dat je maandelijks een bedrag betaalt aan de verzekeraar. De verzekeraar belegt het vervolgens voor jou. Het nadeel hiervan is dat de kosten aan de hoge kant kunnen zijn. Wanneer jij als DGA komt te overlijden, gaat de uitkering niet automatisch over naar je partner. Wanneer je dit wel wilt laten verzekeren, betaal je meer premie.

6. Zakelijk pensioen, Sparen in privé

Zelf geld opzij leggen behoort ook tot één van de mogelijkheden voor pensioen voor ondernemers. Sparen in privé betekent eigenlijk gewoon dat je zelf geld opzij legt. Je hebt als ondernemer zelf de vrijheid wanneer je spaart en hoeveel je spaart. Als je privé spaart, valt dat onder (vermogensrendementsheffing) vermogensbelasting box 3. Dit betekent dat je vermogensrendementsheffing moet betalen. Het rendement is nu afhankelijk van de hoogte van je totale vermogen.

Neem vrijblijvend contact op

Pensioen voor ondernemers: AOV en ORV

Naast dat je genoeg geld wilt hebben wanneer jij met pensioen gaat, wil jij natuurlijk ook het risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden afdekken. Dit zijn ook belangrijke onderdelen die bij het pensioen horen. Door middel van een verzekering of een broodfonds kun jij dit risico afdekken. Meer weten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Meer weten over een overlijdensrisicoverzekering?

Advies van PensioenVizier

Zoals hierboven aangegeven zijn er meerdere pensioenmogelijkheden voor ondernemers. Maar welke is nou het beste voor jou? Wij helpen je graag en zoeken het samen uit! Bel naar 088 9000 900 of laat hieronder je gegevens achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.