Pensioenregeling werkgever, wat kost dat?
Veel bedrijven vragen zich af wat een collectief pensioen kost. Wij hebben een software die berekent snel en eenvoudig vijf(!) pensioenregelingen tegelijk. Met deze software weet je in een oogwenk waar je op moet rekenen, als je pensioen wilt aanbieden.
Heb je een bedrijf en je bent niet cao gebonden, dan is pensioen vrijwillig. Het is natuurlijk een mooie arbeidsvoorwaarde om personeel binnen te krijgen en te houden. Maar ook als “verzorging” bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en natuurlijk geld voor later.
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde
Collectief pensioen is niet vaak een onderwerp van gesprek, maar wel bij een sollicitatie. Dan is er vaak de vraag: “is er een pensioenregeling?” Over of de regeling goed is of niet wordt al vaak niet meer gesproken. Als de voorwaarden per bedrijf gelijk zijn, krijgt het bedrijf met een pensioenregeling al gauw de voorkeur.
Nabestaandenpensioen
Het bijzondere van collectief pensioen is wel, dat er bij een nabestaandenpensioen geen keuring plaatsvindt. Iedereen wordt geaccepteerd. Dit maakt, dat de premie voor deze dekking laag zijn. De werkgever betaalt deze kosten altijd.
Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid
Bij langdurige ziekte wordt het pensioen doorbetaald. De eerste twee jaar nog vaak via de loonstrook en de werkgever. Kom je in de WIA dan wordt de betaling overgenomen door de uitvoerder van de pensioenregeling.
Kijk voor een overzicht op www.mijnpensioenoverzicht.nl
We twijfelden of we een adviseur moesten inschakelen of direct met een pensioenuitvoerder aan de slag zouden gaan. Gelukkig kozen we voor het eerste. We kregen onafhankelijk advies en ontvingen via PensioenVizier offertes van pensioenuitvoerders. Zo konden we uiteindelijk de beste deal kiezen.
Sparen voor later
Dit is de inleg per maand in het pensioen. De inleg kan variëren d.w.z. deze kan laag zijn met een slechte opbouw (=goedkoop) of hoog en dat geeft ook een hoog pensioen (= duur).
Er wordt iedere maand belegd en hierdoor ontwikkel je een gemiddelde inkoopprijs. Je koopt immers aandelen in als de koersen hoog staan, maar je koopt ook in als ze laag staan.
Er gaan professionele beleggers mee aan de slag. Het is hun beroep om de hele dag met geld en rendement bezig te zijn.
Fiscaal aantrekkelijk collectief pensioen
Het is fiscaal aantrekkelijk om een collectief pensioen aan te bieden. De werkgever betaalt geen VPB en werkgeverslasten over de premie en de werknemers betalen geen loonheffing over hun bijdrage.
Bovendien verlaagt pensioenpremie de SV (sociaal verzekerings-) grondslag. Dus deze kosten dalen ook.
Werknemers vinden het vanzelfsprekend om zelf mee te betalen aan hun eigen pensioenregeling. Dit verlaagt de kosten van de totale regeling aanzienlijk.
Wat levert een pensioenregeling?
Bij de vraag wat kost collectief pensioen hoort ook de vraag wat levert het op?
Het is mogelijk om een gegarandeerde pensioenuitkering te maken. Dan koop je ieder jaar een stukje pensioen in. Wil je graag wat meer, dan kan doorbeleggen natuurlijk ook. Zo is er altijd een pensioenregeling die bij je past.
Tevreden werknemers en pensioen
Er is geen gezeur over pensioen en de discussie is gestopt. Er is een pensioenregeling .. punt uit.
Ook bij het aannemen van personeel zou dat een USP kunnen zijn. Dan wordt immers de vraag gesteld “is er pensioen?”
Dus wat kost een collectief pensioen?
Je hebt dure (en goede pensioenen) maar ook goedkope (en wat slechtere pensioenregelingen).
Het hangt helemaal af van de fase van het bedrijf en de budgetten die beschikbaar zijn.
Voor een redelijk pensioen moet je echt denken aan bedragen tussen de €1.500 en €2.500 per werknemer per jaar. Wil je het precies weten maak dan een berekening met onze rekentool.
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Het is belangrijk dat jouw werknemers niet alleen weten hoe ze er op dit moment voorstaan, maar ook of ze nog op de goede weg zijn om hun doel op hun AOW-datum te bereiken. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken! Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!