160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Ben je als werkgever verplicht om een werknemerspensioen aan te bieden?

Dit is een veel voorkomende vraag bij werkgevers. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over het werknemerspensioen voor jouw bedrijf.

Als werkgever ben je niet wettelijk verplicht om jouw werknemers een werknemerspensioen aan te bieden. Tenzij dit anders in de cao staat of als jouw bedrijfsactiviteiten vallen onder een bedrijfstakpensioenfonds. Mocht er wettelijk geen pensioenregeling verplicht zijn, dan is het aan te raden om een werknemerspensioen te regelen. Het aanbieden van een werknemer pensioen valt onder de noemer van goed werkgeverschap. Zo zullen je werknemers een beter gevoel hebben bij jou als werkgever. De werkgever hoeft niet alle kosten te betalen. De kosten kunnen gedeeld worden met de werknemer. Bijvoorbeeld: de werknemer en werkgever betalen beide een deel van de premie. Dit bij elkaar opgeteld is de pensioenpremie die elke maand wordt gespaard.

Vrijblijvend contact opnemen

Er zijn twee belangrijke soorten werknemers pensioenregelingen, namelijk:

Salaris/diensttijdregelingen (bijvoorbeeld middelloon): de werkgever ontvangt een pensioen op basis van het gemiddelde verdiende salaris door de jaren heen. De werknemer weet hoeveel pensioen, zij op pensioendatum zal ontvangen. Bij een een middelloonregeling staat dit van te voren al vast.

Deze regeling heeft voordelen voor werknemers maar ook voor werkgevers. De werkgever heeft geen last van grote schommelingen in premieafdracht wanneer de werknemer meer salaris krijgt. Dit komt doordat de gemiddelde verdiensten de basis voor het middelloon zijn. De werknemer weet dat het een gegarandeerd pensioen is, omdat de hoogte van de uitkering vooraf is bepaald.

Beschikbare premieregeling: de pensioenpremie is hierbij het uitgangspunt. De werkgever beslist in dit geval de hoogte van de pensioenpremie. Dit dient de medewerker te betalen. Tevens staat de premie vast. Alleen staat nog niet het bedrag op pensioendatum vast. De hoogte hangt af van de hoogte van de premies.

Een voordeel voor werkgevers is dat ze de hoogte van de premie zelf mogen bepalen en ze zo niet voor verassingen komen te staan.

Dat er jaarlijks gekeken wordt of mijn pensioen nog up-to-date is en de wijze waarop dat wordt gedaan, spreken mij bijzonder aan. Dat ik daardoor min of meer ‘gedwongen’ wordt om er jaarlijks over na te denken, voorkomt dat ik straks voor verrassingen kom te staan.

– Jenny van Schaick
Assist2Pro
Pensioenadvies Jenny van Schaick

Voor het afsluiten van een pensioenregeling voor jouw werknemers kun je natuurlijk bij ons terecht!

De kosten voor het treffen van een werknemerspensioen is afhankelijk van de gemaakte keuzes. Als je meer garanties wilt voor je werknemers, dan zijn de kosten hoger. Kies je voor minder garanties, dan zijn de kosten ook lager. Wil je de exacte kosten weten? Kom dan langs en wij helpen je met het werknemerspensioen!

Werknemer pensioen

Wat gebeurt er bij langer of korter werken met het werknemerspensioen?

Het komt soms voor dat een werknemer langer of korter wil werken dan de pensioengerechtigde leeftijd. Langer doorwerken brengt geen problemen met zich mee. Het is wel zo dat de pensioensopbouw van de werknemer stopt wanneer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt is. Als werkgever betaal je dan ook geen premie voor deze werknemer. Mocht het zo zijn dat een werknemer wil stoppen met werken voordat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Je moet in dat geval kijken vanaf welke leeftijd de pensioenregeling kan gaan uitkeren. Meestal is deze leeftijd vastgesteld op 55, maar het verschilt per aanbieder.

Daarnaast is het ook erg belangrijk voor de werknemer om er zeker van te zijn dat de financiële situatie het toelaat. Om dit te bekijken is het verstandig om zo vroeg mogelijk een inventarisatie van pensioen wensen te laten maken. Mocht je een pensioenregeling afsluiten bij PensioenVizier, dan wordt er met al je betrokken medewerkers een inventarisatie van de wensen gemaakt. Op deze manier hebben de werknemers duidelijk zicht op hun financiële situatie van nu en later.

Wat gebeurt er met de pensioenpremie bij arbeidsongeschiktheid?

Bij het werknemerspensioen zal de premie de eerste twee jaar hetzelfde blijven, daarna zal de premie (deels) worden overgenomen door de pensioenuitvoerder. Het overnemen van de premie gebeurt op basis van de ‘premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid’. Het is daarnaast ook mogelijk om arbeidsongeschiktheid te verzekeren, dit kan ook heel makkelijk via PensioenVizier.

Bereken hier jouw pensioen!
 

Hoe zit het dan met het betalen van het werknemerspensioen premie tijdens zwangerschapsverlof?

Het is gebruikelijk dat er tijdens de periode van zwangerschapsverlof gewoon premie doorbetaald wordt. Toch kan er bij een pensioenregeling afwijkende afspraken gemaakt worden. In dat geval is het erg belangrijk dat je de werknemers hierover goed op de hoogste stelt.

Wat moet je doen als je werknemer komt te overlijden?

Voor de nabestaanden verandert er veel in de financiële situatie. Als werkgever kunt je hier gelukkig in bijspringen met een goede pensioenregeling. In de meeste gevallen ontvangen de nabestaanden namelijk de werknemer pensioen van jouw werknemer. Het is van belang dat je als partner staat ingeschreven bij de pensioenregeling. Tevens krijgt de werkgever geen pensioenpremie terug bij overlijden van een medewerker. De hoogte van de te betalen premie hangt af van het vooraf ingestelde betalingstermijn. Bij een betalingstermijn per maand wordt achteraf het geld afgeschreven. Bij een betalingsregeling per jaar, dient in een keer het geld betaald te worden.

Heb jij interesse in het opstarten van een werknemer pensioen? Wij van PensioenVizier helpen jou graag bij het opstellen van deze secundaire arbeidsvoorwaarde. Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of klik hier om naar onze contactpagina te gaan.

Wil je een persoonlijk gesprek om het werknemer pensioen te bespreken? Dat kan! Het kennismakingsgesprek is volledig vrijblijvend.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.