145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Te weinig pensioen; de trend van een nieuw pensioentijdperk

Ja, het staat er toch echt… Iets wat we eigenlijk al lang wisten, maar nu op papier staat. Toch blijft het vreemd: ‘40% van de gepensioneerden kan niet rondkomen’. Dit blijkt uit een onderzoek van belangenvereniging ANBO. Als de huidige generatie gepensioneerden al geld tekort komt, dan belooft dit niet veel goeds voor de toekomstige generaties. We gaan een nieuw tijdperk beleven op het gebied van pensioen: een stelsel op basis van eigen keuzes en verantwoordelijkheid.

Heb jij enig idee wanneer jij recht hebt op je opgebouwde pensioen? Weet je dan ook hoeveel AOW jij krijgt? Bereken het hier!

Te weinig pensioen; pijnlijke lessen

De pijnlijke lessen van een versleten pensioenstelsel worden steeds beter zichtbaar. Generatie op generatie is er geld van jongere generaties gebruikt om pensioen te betalen. Meer over pensioen lezen, klik dan hier.

Het kon niet op met premievakanties en indexaties en dat laat zich nu voelen. Na jarenlange dronkenschap krijgen we nu de kater en de oorzaken hiervan zijn bekend. Zo is er nooit rekening gehouden met structurele lage rente, maar het is te makkelijk om alleen daar de schuld aan te geven. Ook de communicatie en het wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers had vele malen beter gekund. De fictie van zekerheid is te lang gepredikt en komt nu hard tot stilstand.

Te weinig pensioen

Te weinig pensioen; vraag om verandering

Momenteel is er steeds meer vraag naar verandering. Het zijn niet alleen de verzekeraars die nu nog vragen om het loslaten van de grote verplichtstelling. Tegenwoordig zijn ook de economen en specialisten overstag gegaan en zelfs de pensioenfondsen beginnen aan het idee te wennen. Verschillende oplossingen worden aangedragen, maar het hebben van een doorsnee premie en een aansluiting bij een verplicht gestelde beroepsgroep wordt inmiddels niet meer als toppunt gezien. Wel een verplichting van de pensioen. Meestal zijn mensen in staat om ver vooruit te kijken, dus is het van noodzaak om een bijdrage te reserveren voor de oude dag.

Vervolgens kan de deelnemer met behulp van een adviseur een keuze maken waar hij of zij deze bijdrage onderbrengt. Aan de andere kant is dat voor een goed minimaal 7% rendement nodig is. Dat is vrijwel onmogelijk met de op dit moment geboden garanties. Pensioenfondsen beleggen al lang, maar de vraag is om de deelnemers in de vrije sectoren begrijpen dat dit nodig is om een toereikend pensioen op te bouwen.

Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Klaar zijn voor de toekomst!

Er zit meer dan 1.2 miljard euro in de Nederlandse pensioenpot. Dit is een enorm som geld in vergelijking met andere westerse landen. Er is dus niet om over te somberen, maar om ons krachtige pensioenerfgoed te behouden, zijn er stappen nodig. Iets waar we op tijd aan moeten beginnen, aangezien ons poldermodel een langdurige aanloopt eist. Zeker voor zoiets complex als het onderwerp pensioen. We moeten aan de slag dus!

Geïnspireerd door een artikel van Maurik de Groot werkzaam bij Legal & General.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.