160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen voor ZZP

Als ZZP’er moet je van alles zelf regelen. Dit geldt ook voor je pensioen. Als jij als zelfstandige niets regelt, ontvang je alleen AOW. Daarom is het aan te raden om een aanvullend inkomen te regelen voor later. Zo heb je genoeg ZZP pensioen voor later. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ZZP’ers weinig regelen voor hun pensioen. In 2020 bouwde meer dan een kwart van de ZZP’ers geen pensioen op. Dit is al flink gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is goed dat de ZZP’er zich meer bewust wordt van zijn/haar pensioen. Toch zijn het er nog steeds te weinig. Veel ZZP’ers zijn over het algemeen angstig en wantrouwend als het gaat om verzekeraars of pensioenfondsen. Hoeveel pensioen heb jij?

Bereken hier jouw pensioen

ZZP pensioen opbouwen

Als ZZP’er bouw je geen pensioen op en heb je alleen recht op een AOW regeling. Ben jij benieuwd hoe die AOW regeling er voor jou uit ziet? Bereken het hier. Opbouwen van een pensioen is niet veel meer of minder dan een spaarpot vullen die je na het bereiken van jouw pensioenleeftijd aan kunt spreken. Er zijn zat mogelijkheden voor de ZZP’er om pensioen op te bouwen. Populaire vormen van sparen zijn vaak lijfrente , banksparen of de fiscale oudedagsreserve. Ook kan je pensioen hebben opgebouwd bij je oude werkgever. Het kan ook zijn dat jouw branche een verplichte regeling heeft. Deze vormen van sparen leggen wij hieronder nader voor je uit. We hebben al eerder zeven pensioenmogelijkheden voor de ZZP’er uitgewerkt.

ZZP pensioen

1. Lijfrente en banksparen

Door middel van een lijfrenteverzekering kun je sparen voor jouw ZZP pensioen. Je spaart hierdoor kapitaal voor later door middel van inleg. Je kan ervoor kiezen om eenmalig in te leggen, maar ook om in termijnen in te leggen (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks bijvoorbeeld). Deze kan je als je stopt met werken in termijnen laten uitbetalen. Er is wel een aantal spelregels aan verbonden, namelijk dat de uitkering van een rente minimaal vijf jaar duurt en dat de uitkering pas is vanaf je 67ste. Voor banksparen (bancaire lijfrente) geldt vrijwel hetzelfde, maar er zijn enkele verschillen tussen de bancaire lijfrente.

2. Fiscale oudedagsreserve

Een andere optie om pensioen op te bouwen, is om jaarlijks een deel van de winst te reserveren voor je aanvullend pensioen. Wanneer jouw onderneming de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft, kan er een deel van winst worden gereserveerd voor later. Het geld staat dan op de balans van jouw onderneming. Aan de creditzijde; een schuld aan jezelf dus.

3. Sparen of beleggen ZZP pensioen

Je kunt zelf geld opzij zetten voor later. Het geld kan op een spaarrekening gezet worden, je kan het geld gaan beleggen of je kan een vast bedrag aan de hypotheek aflossen. Op deze manier bouw je zelf ZZP pensioen op.

Gratis adviesgesprek aanvragen!
4. Oude pensioenregeling voortzetten

In sommige gevallen kan je met de pensioenregeling van jouw oude werkgever door. Hierdoor is jouw arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico gedekt.

5. Verplichte regeling ZZP pensioen

In sommige gevallen ben je verplicht om jouw pensioen te regelen bij een pensioenregeling. Dit geldt bijvoorbeeld voor schilders, fysiotherapeuten en tandartsen. Deze beroepen vallen onder een verplichte regeling.

6. DGA

Hoe werkt DGA pensioen? Ben je directeur grootaandeelhouder dan is het mogelijk om via de besloten – of naamloze vennootschap een pensioenregeling te treffen. Wanneer je dit wilt, dan is het erg verstandig om onafhankelijk advies in te winnen over je mogelijkheden. Als ondernemer wil je het liefst constant met je onderneming bezig zijn. Het gaat om jouw pensioen. De vraag hoe je wilt leven vanaf de dag dat jouw pensioentijd begint, is van enorm belang. Daarom vinden wij het belangrijk om de beste keuze voor je te maken. Pensioen als DGA opbouwen in eigen beheer is helaas niet meer mogelijk. Dit kan wel door een polis af te sluiten bij een verzekeraar.

De dienstverlening van Pensioenvizier is menselijk, to the point en creatief. Het resulteert in goed vermogensbeheer, goed pensioenadvies met betrekking tot de pensioen-bv’s en inzicht. De persoonlijke dienstverlening is bijzonder.’

Rien-Jan De Bruijn
referentie PensioenVizier

Laat je adviseren!

Er zijn genoeg mogelijkheden! Ben je benieuwd of jij aanvullend pensioen nodig hebt en hoe jij dit op een goede/voordelige manier kan regelen? Neem contact met ons op, het eerste gesprek is altijd vrijblijvend! Bel naar 088 9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.