150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Is collectief pensioen regelen moeilijk?

Een pensioen regelen voor werknemers is niet moeilijk, maar neem wel de juiste stappen. Een collectieve pensioenregeling is vaak de duurste secundaire voorwaarde naast het salaris. Het is ook de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde.

Veel werkgevers vinden pensioen complex. Wij vereenvoudigen deze complexe materie. Bij ons krijg je dus geen vuistdikke rapporten waar je niks van begrijpt. De communicatie is eenvoudig, kort en bondig. Alle wetgeving en regeltjes komen voor onze rekening. Wij vertalen dit naar een goed advies.

Doordat er regelmatig wat verandert houden we jaarlijks een presentatie voor de werknemers. Dit wordt erg gewaardeerd.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Drie pensioencomponenten.

De basis is de AOW, dit krijgt iedereen die in Nederland woont of in Nederland belasting betaalt. Daar bovenop komt het collectief pensioen (pensioen via de werkgever). Vaak wordt het pensioen verplicht via de cao. Als dat niet zo is, dan kan je het pensioen zelf regelen als werkgever. Als laatste heb je de eventuele eigen regelingen, zoals lijfrentes en beleggingsrekeningen.

Wat kost een collectief pensioen?

Dat hangt er van af. Er zijn dure regelingen en goedkope. We hebben een tool gemaakt waarbij je dit op eenvoudige wijze kunt berekenen. Let wel op, het is een indicatieve kostenschatting. Om een precies beeld te krijgen van de kosten, maken we graag een uurtje vrij. Op deze manier kan jij als werkgever een pensioen regelen voor je werknemers.

collectief pensioen regelen

Vijf tips bij pensioen regelen voor werknemers

Hieronder noemen wij vijf tips bij het regelen van pensioen voor werknemers.

1. Een goed begin is het halve werk

Denk goed na over het collectief pensioen. Wat wil je precies?  Is het een zorg- of juist een beloningsgedachte? Wat is je budget en wat zijn de doelen? Natuurlijk helpen we je daarbij graag. Ook lopen we samen door een uitgebreide inventarisatie. Zo weet je als werkgever vooraf wat je wilt, hoeveel het kost en wat het opbrengt als je een pensioen gaat regelen voor je werknemers.

2. Laat de totale kosten doorrekenen voor het collectief pensioen

Het is belangrijk om te weten wat de totale regeling kost. Dat zijn dus alle kosten zoals:

  • Spaarpremie, dat is het ouderdomspensioen, geld voor later
  • Risicopremie “nabestaandenpensioen”
  • Risicopremie “premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid”
  • Kosten van de uitvoerder
  • Kosten van de consultant

Als je al deze kosten voor de bril hebt kun je makkelijker een goede keuze maken om een pensioen voor je werknemers te regelen.

Laat ook de meer jaarlijkse kosten doorrekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het is een uitkomst om een betaalbaarheidsanalyse te doen. Hierbij imputeren we de toekomstige pensioenkosten en kijken dan naar de ratio’s zoals current ratio , quick ratio en werkkapitaal. Pas als alle lichten op groen staan, gaan we door. Voordat(!) je een factuur gaat betalen brengen we de totale kosten voor het collectief pensioen in kaart. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

3. Kijk of je niet onder een bedrijfs(tak)pensioenfonds valt

Voordat je een collectief pensioen gaat regelen voor je werknemers is het verstandig om te controleren of je niet onder een bedrijfs(tak)pensioenfonds valt. Dat is best complex om te checken. Het gaat dan om insluitings- en uitsluitingscriteria die in de cao vastgelegd zijn. Deze zijn dan gepubliceerd in de Staatscourant. Ook is het een zaak van goed lezen waar het bedrijf wel of juist niet onder valt. Zo een check heet een ”werkingssfeeronderzoek”.

4. Organiseer een “beauty contest”

Vergelijk meerdere aanbieders. Er zijn verzekeraars, PPI’s (Premie Pensioen Instellingen) en APF’s (Algemeen Pensioen Fonds). Allen hebben ze voor- en nadelen. Niet alleen in kosten, maar zeker ook in opbrengsten! We zetten dit dan graag voor jou op een rijtje. Ten slotte is de organisatie van zo een beauty contest is snel geregeld.

Bereken hier het collectief pensioen!

5. Be good en tell it!

Als je eenmaal een collectief pensioen geregeld hebt is het belangrijk om dit ook op een goede manier te communiceren aan je werknemers. Goede software vervult een sleutelrol hierin. Ik bedoel hier niet de software van de aanbieder. Specifieke onafhankelijke software die werknemers 24/7 op ieder apparaat (laptop, telefoon of tablet) kan laten weten hoe het pensioen er uit ziet. Het voordeel van goede onafhankelijke software is dat je als bedrijf niet afhankelijk bent van het portal van de aanbieder. Het geeft meer keuzevrijheid en continuïteit.

Collectief pensioen regelen

Of het nu een nieuwe pensioenregeling voor het personeel is of een second opinion over een bestaande pensioenregeling, wij voeren het graag uit. Er telt maar één belang, dat is jouw belang. Een collectief pensioen regelen voor werknemers doen we samen.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.