Kennisbankartikel:

Collectief pensioen regelen

Kennisbank » Collectief pensioen regelen

Is collectief pensioen regelen moeilijk?

Het regelen van een collectief pensioen is niet moeilijk, maar neem wel de juiste stappen. Een collectieve pensioenregeling is vaak de duurste secundaire voorwaarde naast het salaris. Het is ook de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde.

Veel werkgevers vinden pensioen complex. Wij vereenvoudigen deze complexe materie. Bij ons krijg je dus geen vuistdikke rapporten waar je niks van begrijpt. De communicatie is eenvoudig, kort en bondig. Alle wetgeving en regeltjes komen voor onze rekening. Wij vertalen dit naar een goed advies.

Doordat er regelmatig wat verandert houden we jaarlijks een presentatie voor de werknemers. Dit wordt erg gewaardeerd.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Drie pensioencomponenten.

De basis is de AOW, dit krijgt iedereen die in Nederland woont of in Nederland belasting betaalt. Daar bovenop komt het collectief pensioen (pensioen via de werkgever). Vaak wordt het pensioen verplicht via de cao. Als dat niet zo is, dan kan je het pensioen zelf regelen als werkgever. Als laatste heb je de eventuele eigen regelingen, zoals lijfrentes en beleggingsrekeningen.

Wat kost een collectief pensioen?

Dat hangt er van af. Er zijn dure regelingen en goedkope. We hebben een tool gemaakt waarbij je dit op eenvoudige wijze kunt berekenen. Let wel op, het is een indicatieve kostenschatting. Om een precies beeld te krijgen van de kosten, maken we graag een uurtje vrij.

collectief pensioen regelen

Vijf tips bij collectief pensioen regelen

Hieronder noemen wij vijf tips betreft het regelen van een collectief pensioen.

Een goed begin is het halve werk

Denk goed na over het collectief pensioen. Wat wil je precies?  Is het een zorg- of juist een beloningsgedachte? Wat is je budget en wat zijn de doelen? Natuurlijk helpen we je daarbij graag. Ook lopen we samen door een uitgebreide inventarisatie. Zo weet je vooraf wat je wilt, hoeveel het kost en wat het opbrengt.

Laat de totale kosten doorrekenen voor het collectief pensioen

Het is belangrijk om te weten wat de totale regeling kost. Dat zijn dus alle kosten zoals:

 • Spaarpremie, dat is het ouderdomspensioen, geld voor later
 • Risicopremie “nabestaandenpensioen”
 • Risicopremie “premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid”
 • Kosten van de uitvoerder
 • Kosten van de consultant

Als je al deze kosten voor de bril hebt kun je makkelijker een goede keuze maken.

Laat ook de meer jaarlijkse kosten doorrekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het is een uitkomst om een betaalbaarheidsanalyse te doen. Hierbij imputeren we de toekomstige pensioenkosten en kijken dan naar de ratio’s zoals current ratio , quick ratio en werkkapitaal. Pas als alle lichten op groen staan, gaan we door.

Kijk of je niet onder een bedrijfs(tak)pensioenfonds valt

Voordat je een collectief pensioen gaat regelen is het verstandig om te controleren of je niet onder een bedrijfs(tak)pensioenfonds valt. Dat is best complex om te checken. Het gaat dan om insluitings- en uitsluitingscriteria die in de cao vastgelegd zijn. Deze zijn dan gepubliceerd in de Staatscourant. Ook is het een zaak van goed lezen waar het bedrijf wel of juist niet onder valt. Zo een check heet een ”werkingssfeeronderzoek”.

Organiseer een “beauty contest”

Vergelijk meerdere aanbieders. Er zijn verzekeraars, PPI’s (Premie Pensioen Instellingen) en APF’s (Algemeen Pensioen Fonds). Allen hebben ze voor- en nadelen. Niet alleen in kosten, maar zeker ook in opbrengsten! We zetten dit dan graag voor jou op een rijtje.

Bereken hier het collectief pensioen!

Be good en tell it!

Als je eenmaal een collectief pensioen geregeld hebt is het belangrijk om dit ook op een goede manier te communiceren. Goede software vervult een sleutelrol hierin. Ik bedoel hier niet de software van de aanbieder. Specifieke onafhankelijke software die werknemers 24/7 op ieder apparaat (laptop, telefoon of tablet) kan laten weten hoe het pensioen er uit ziet. Het voordeel van goede onafhankelijke software is dat je als bedrijf niet afhankelijk bent van het portal van de aanbieder. Het geeft meer keuzevrijheid en continuïteit.

Collectief pensioen regelen

Of het nu een nieuwe pensioenregeling voor het personeel is of een second opinion over een bestaande pensioenregeling, wij voeren het graag uit. Er telt maar één belang, dat is jouw belang.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.